用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 著校服面試?
go

著校服面試?

請問各位,去面試是否要穿着校服?

唔係「需要」或「須要」,不過肯定係一個唔錯選擇。

我覺得著校服是一個保險的選擇。

上年年尾我帶呀女去過兩間直資學校面試,見到一間學校面試的學生多數著便服,另一間就50/50。

但我有朋友話佢上年帶個女去羅陳楚思中學面試,d學生就大多數著便服,好少人著校服,我朋友就話如果你孩子讀的小學係名校就著校服。

原帖由 skngan 於 09-2-11 14:05 發表
請問各位,去面試是否要穿着校服?

醒目開學勳章

我覺得着校服會整齊d,因為我囝囝着衫好求其,當年我就要佢着校服,囡囡今年面試係星期五,我諗都要着校服去.

通常六年級套校服都衣不稱身,兼又殘又舊..慳錢嘛,得番幾個月,仲買套新校服咩!!!

如果有上述情況,咁都係著便服吧!!!

如果套校服好似你講的樣子,當然唔好著校服la!
原帖由 davidmimi 於 09-2-12 12:15 發表
通常六年級套校服都衣不稱身,兼又殘又舊..慳錢嘛,得番幾個月,仲買套新校服咩!!!

我係讚成著校服既, 上年我個仔去左四間學校面試, 講下個校服/便服比例啦, 只係計我地面試時段
QC : (約20人) 100% 校服
SJC : (約100人) 約80~90% 校服
SPC : (約10人)  有3個著便服
SPCC : (約150人) >90% 校服

原帖由 LittleKidult 於 09-2-12 15:34 發表
我係讚成著校服既, 上年我個仔去左四間學校面試, 講下個校服/便服比例啦, 只係計我地面試時段
QC : (約20人) 100% 校服
SJC : (約100人) 約80~90% 校服
SPC : (約10人)  有3個著便服
SPCC : (約150人) >90% 校服 ...

我讚成著校服!

著整齊校服。

醒目開學勳章

原帖由 davidmimi 於 09-2-12 12:15 發表

上次我仔去interview ,10個著校服男仔8個條褲都係吊腳,有個直頭 pat pat 位 fit 到爆!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

回覆 # 的文章

小兒正是Davidmimi 所說的情況,我擔心會被扣印象分!

我都覺得著校服好D,我之前個女都是著校服,老師都叫佢哋著校服!

原帖由 ytpeople 於 09-2-11 14:41 發表
我覺得著校服是一個保險的選擇。

上年年尾我帶呀女去過兩間直資學校面試,見到一間學校面試的學生多數著便服,另一間就50/50。

但我有朋友話佢上年帶個女去羅陳楚思中學面試,d學生就大多數著便服,好少人著校服,我朋友就話 ...

有直資學校注明:無須穿著校服。 咁你又會唔會仍然穿著校服去面試呢?
(但是當時還是有好多穿著校服去面試, 唔知會唔會扣分?)

醒目開學勳章

原帖由 bkman 於 09-3-3 14:05 發表
有直資學校注明:無須穿著校服。 咁你又會唔會仍然穿著校服去面試呢?
(但是當時還是有好多穿著校服去面試, 唔知會唔會扣分?)
我覺得看情況,我個囡見完就要返學,而套體育服都不算太短.而當日大部份都是著校服,因為是星期五,如果是週六,就不用著校服,著便服便可以.

話說的是培基, 注明無須穿校服, 當時是星期六面試的。 我們也聽從沒穿校服去, 當時卻看到好多還是穿上校服去的。 不知道那個比較好。

原帖由 sukkiu 於 09-3-3 16:15 發表
我覺得看情況,我個囡見完就要返學,而套體育服都不算太短.而當日大部份都是著校服,因為是星期五,如果是週六,就不用著校服,著便服便可以.

我都支持著校服
因為考官唔會太考慮著校服定便服
而係注重整體感覺
如果小朋友著校服係整齊醒神D, 當然著校服
但如果校服己黃黃舊舊, 學校又無要求著校服
不如買套靚D既新衫還好~~

同意, 其實大部份要面試的學校都沒有注明穿不穿校服。 都是隨家長意愿。 不過有小部分注明要穿,或無須穿著。 不過正常來說, 如果校服整齊清潔, 而有沒有注明無須穿校服, 還是穿校服比較保險, 個人意見。

原帖由 小露寶3號 於 09-3-3 16:50 發表
我都支持著校服
因為考官唔會太考慮著校服定便服
而係注重整體感覺
如果小朋友著校服係整齊醒神D, 當然著校服
但如果校服己黃黃舊舊, 學校又無要求著校服
不如買套靚D既新衫還好~~ ...

如果封信係咁寫,我相信著校服的一定會被扣印象分。
原帖由 bkman 於 09-3-3 16:41 發表
話說的是培基, 注明無須穿校服, 當時是星期六面試的。 我們也聽從沒穿校服去, 當時卻看到好多還是穿上校服去的。 不知道那個比較好。

我擔心如果面試信寫明無需着校服而當時又大部份人都冇着校服, 着咗校服的小朋友可能會影嚮心情而影嚮表現

其他人唔知, 我的小朋友就好容易受外來因素影嚮

當天我和女兒同一日趕三場面試, 因為第一間注明無須穿校服去, 所以我女兒穿便服去, 但就帶埋校服去換, 但係見到好多穿著校服的。 之后兩間都穿校服見, 因為後面兩間都無注明。 現在只係內心的疑問, 注明無須穿校服的用意。

原帖由 cecwun 於 09-3-3 20:19 發表
我擔心如果面試信寫明無需着校服而當時又大部份人都冇着校服, 着咗校服的小朋友可能會影嚮心情而影嚮表現

其他人唔知, 我的小朋友就好容易受外來因素影嚮 ...