用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍成區揀邊中學好?
go

九龍成區揀邊中學好?

本人在九龍成區讀小五, 成績一般, 但參與很多課外活動如:

羽毛球校隊、田徑校隊 (學界賽取得亞軍)、跆拳道 (全港公開賽取得冠軍) 及四級鋼琴

學業成績: 中文 B, 英文 B, 數學 A, 常識 A

請問邊間中學比較注重課外活動?

謝謝!

成績不算差,當然跟band 1頭比有距離。
都算band 1,試吓旅港開平,因你小孩體育好,該校很注重體育。自行或者機會微一點,統一就博得過。

原帖由 漢堡飽 於 09-2-11 22:41 發表
成績不算差,當然跟band 1頭比有距離。
都算band 1,試吓旅港開平,因你小孩體育好,該校很注重體育。自行或者機會微一點,統一就博得過。

可以告訴聖家在P.5&P6呈分時應注意事項?如音樂需要嗎?美術需要嗎?如果需要,是什麼形式?十分感激!

回覆 # 的文章

Thank you!

我想知道黃笏南好嗎? 但我亞媽想我入華英中學, 請問這兩間中學多活動嗎?

華英都幾多課外活動, 如果你小學的運動勁, 學界有成績的話. 咁華英就會拉你入校隊, 如果無, 都咪駛旨意入到, 簡簡單單做吓圖書館館理員.  

課外活動是放學後每星期都操一次, 平時d功課都頗多 (特別是美勞功課, 簡直攞你條命).  你一定要好比心機至可以兩者兼顧. 我個女做功課很多時都要做到每晚十二點幾, 並不是佢懶, 而是每星期都要操水, 打球等. 真悽涼. 你有唔明可以再問, 睇吓我懂唔懂回答.

Hi maywei :
請指點一下華英中學的面試形式、內容及要注意什麼,感激之至!

唔太明白你的問題,當然每一科都重要,我無放棄任何一科。不過音樂及va等我無俾女兒任何壓力,自由發揮。

黃笏南成績都不差,課外活動都不少,學校都好注重體育,
音樂,要個學生全面發展.
不知你讀間小學程度係點,好難去估你得不得?
不過我只係知道有啲人本來小學考全級頭幾名,
依家都要入輔導班.
因為334學校都有好多教改,同埋今年中三都有幾多
project 要做,都幾睇你個人既靈活性

回覆 # 的文章

請間聖家及真光女書院係band 1頭or中?難唔難入?

原帖由 smleung 於 09-2-12 22:35 發表
Thank you!

我想知道黃笏南好嗎? 但我亞媽想我入華英中學, 請問這兩間中學多活動嗎?

自行分配學位,好似要求操行A級  

原帖由 smleung 於 09-2-17 10:59 發表
請間聖家及真光女書院係band 1頭or中?難唔難入?

我都不明頭OR中點來,政府都話BAND 1就1
真光女書院(油痳地)應該比聖家難入,因為真光個網既女校
數目無咁多,而聖家始終係KL3網有不少女校選擇,
只係只道聖家如果成績最好個批,通常會去左其他中學就讀,形成留番係度讀中學既相對平均.
自行分配就不知啦,如果係電腦派位就識有人入左.
聖家個人係第2志願入(前年既事).

原帖由 maywei 於 09-2-13 12:20 發表
華英都幾多課外活動, 如果你小學的運動勁, 學界有成績的話. 咁華英就會拉你入校隊, 如果無, 都咪駛旨意入到, 簡簡單單做吓圖書館館理員.  

課外活動是放學後每星期都操一次, 平時d功課都頗多 (特別是美勞功課, 簡直 ...

我想問華英有無分精英班,
係不係要將全班既成績貼出來

華英無分精英班, 校長話入得華英的都全是精英.  但今年開始, 英文科已分班上堂, 即係1A/1B/1C/1D/1E班會集合一部份同學去某一個班課上堂.

另外面試形式以五/六個學生, 以小組形式面試, 先以中英自我介紹2分鐘, 然後每人抽一幅圖畫, 按圖畫自我作答. 我女舊年就抽到熨斗, 有d抽到纜車, 有d抽到隨意門, etc...  希望幫到你們.