用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖羅撒書院家長請進
go

聖羅撒書院家長請進

又開始派卷啦! 今日派左部份, 有些科差左, 有d好左.明天唔知係好消息還是壞消息.... 我個心情好複雜! 如果今次無大起色, 都唔知點幫佢.

回覆 # 的文章

去邊度可以補 science and geog. ??

我囡囡都係炒這兩科,仲要加埋通識.
cherry我想係大圍事,不用太擔心.
現階段我想不用補習,只要用心做卷,上堂聽書,合格應不難......
開開心心咁與囡囡通新年! 還有兩次考試追番.希望在明天.

原帖由 cherryj 於 09-1-20 21:59 發表
去邊度可以補 science and geog. ??

回覆 # 的文章

多謝你. 也惟有這樣了. 新年快樂!

回覆 # 的文章

二位媽咪我亦想我女入聖羅撒,
不知你們的囡囡適應校園生活嗎?
程度是否很深呢?

原帖由 Viman 於 09-1-30 12:47 發表
二位媽咪我亦想我女入聖羅撒,
不知你們的囡囡適應校園生活嗎?
程度是否很深呢?

我也想知.

聖羅撒程度不是太深,只是英文在教F.2的程度。我女在聖羅撒讀得挺開心挺好的。聖羅撒的校風不錯,但F.1-f.6都不能外出吃午飯,老師都很nice。

回覆 # 的文章

校風好好, 囡囡多數都乖, 程度ok啦. 英文讀深一年,  但有一個問題, 有一半同學仔都是由自己小學上來,  甚至係由幼稚園一路上到中學, 佢地一定好開心, 但 如果是中一外來生, 適應會需要多點時間.

多謝你們回覆!

如英文程度深一年,我囡囡不是讀英文小學起不是較吃力?

原校小學係米全部入曬中學部架?唔知多唔多位對外公開考入去呢?
係米個個都有得面試架?定係要揀先有呢?

好多嘢問,唔好意思!

以我所知, 外來生入學要求是主科2A1B, brand 1,  如果小朋友不乎基本要求, 就會退回申請表.  收了表的一定有得in.

小學部就Band 2都有好(8成)多可以上中學部.

回覆 # 的文章

今年中一  5班約 200人啦. 有約 110人來自自己小學. 佔 50% 有多
以小學來計, 4班合共升了 約 65%.
所以入左小學容易入中學好多嫁.

咁知唔知最少要平均分有幾多分至有機會入到中學呢 ?

回覆 # 的文章

你係問自己小學?  照計數, 全級考 10X 都入到 WO.
如果其他小學好難比較的.

原帖由 cherryj 於 09-2-12 01:06 發表
你係問自己小學?  照計數, 全級考 10X 都入到 WO.
如果其他小學好難比較的.

比例都好高不過我個女都達唔到入審書院既要求

回覆 # 的文章

2月28日又係家長日啦!! 祝大家好運!!

回覆 # 的文章

有冇家長可分享吓interview?

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 cherryj 於 09-2-11 14:12 發表
今年中一  5班約 200人啦. 有約 110人來自自己小學. 佔 50% 有多
以小學來計, 4班合共升了 約 65%.
所以入左小學容易入中學好多嫁.

聽聞小學部有機會升不足約110人,咁中學咪可以多D位?
咁如band2抽入機會大嗎?
thanks!