用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補習班有好多功課, 比學校還要多...
go

補習班有好多功課, 比學校還要多...

你們之小朋友有參加補習班的嗎? 會否有很多練習要做? 因我們太夜收工, 無時間睇功課才給補習班之老師跟功課, 但現在變了好多練習做, 全沒有了私人時間, 星期六/ 日都要做練習, 連街都無得, 你們有何意見???

醒目開學勳章

原帖由 Joe媽媽 於 09-2-11 19:49 發表
你們之小朋友有參加補習班的嗎? 會否有很多練習要做? 因我們太夜收工, 無時間睇功課才給補習班之老師跟功課, 但現在變了好多練習做, 全沒有了私人時間, 星期六/ 日都要做練習, 連街都無得, 你們有何意見??? :igiveup ...

太多的操練會另小朋友學習有倦怠心及抗拒,  留些空間給小朋友去郊遊探索都是一個學習. (大人工作都有假期,  小朋友連星期日都開工很慘的.)

補習社要同家長交代嘛,無可厚非。

我囡的補習老師都比好多練習我囡做,真係唔該佢.......我會揀比阿囡做,譬如三十條mutiple choice我會叫佢做單數題,我只係想知阿囡識唔識,唔係想做到佢手跛,剩下的會在放長假/考試前有時間做埋。

原帖由 VeryHappyMum 於 09-2-12 00:30 發表
補習社要同家長交代嘛,無可厚非。

我囡的補習老師都比好多練習我囡做,真係唔該佢.......我會揀比阿囡做,譬如三十條mutiple choice我會叫佢做單數題,我只係想知阿囡識唔識,唔係想做到佢手跛,剩下的會在放長假/考試前有時間 ...

但明天就要交了, 點算好?

如默書: 錯一個字, 抄15次, 錯6個字就 90次, 晚上8點回來吃飯, 再抄, 抄唔掂, 明早6點起身又再抄?! 點算好?

醒目開學勳章

如果係我一定同補習老師講, 錯6個字要改90次? 唔係掛, 唔合格咁點呀???!!! 而且得個抄寫, 真係work咩? 我唔覺囉。

原帖由 Joe媽媽 於 09-2-12 14:03 發表

如默書: 錯一個字, 抄15次, 錯6個字就 90次, 晚上8點回來吃飯, 再抄, 抄唔掂, 明早6點起身又再抄?! 點算好?

比學校還要多.

如果係我,一早返影和轉補習舍.
你小朋友幾年班呀.
唔係做得多就叫好嫁.

親子活動勝過做補充呢.

原帖由 Joe媽媽 於 09-2-12 14:03 發表

救命,係咩補習社嚟架??
狂抄書/字只會浪費孩子寶貴的時間,我會同補習社講sorry, 阿仔只能抄3次,但如果佢哋好 buy 多抄多好這套的話,我會轉補習社。

有時都已經比學校攪到一"幢"都冇,唔好再比補習社支配。

係咪包考第一先,仲要係全班先有用.
否則,分手吧!

對唔住,係全級

原帖由 VeryHappyMum 於 09-2-12 17:06 發表

救命,係咩補習社嚟架??
狂抄書/字只會浪費孩子寶貴的時間,我會同補習社講sorry, 阿仔只能抄3次,但如果佢哋好 buy 多抄多好這套的話,我會轉補習社。

有時都已經比學校攪到一"幢"都冇,唔好再比補習社支配。 ...

agree. 抄15次太多了, 如記性差應提早溫默書, 及了解佢實際問題係咩, 可能係讀障(抄幾多次都冇用), 可能佢地係唔識中文個筆順, 英文又唔識拆字, 只係c記, 如果教番佢正確筆順佢會易記d.