用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試私校要準備......?????
go

小一面試私校要準備......?????

想請問如果申請小一私校,遞交申請表時,須唔須要同時遞交一份profile或其他資料呢

最好有,雖然不是間間要.

最好有,以表誠意。
原帖由 kcityma 於 09-2-11 11:32 發表
想請問如果申請小一私校,遞交申請表時,須唔須要同時遞交一份profile或其他資料呢

原帖由 ytpeople 於 09-2-11 23:48 發表
最好有,以表誠意。  

Thank you
咁......交申請表時,如果加埋profile,咪會好厚law,我諗要親身交lu.

醒目開學勳章

需唔需要親身交要睇學校安排, 有d收唔收profile都好都一定要你親身去(e.g. sfca, dbspd, st. paul boys, ying wah...). 有d就冇限制, 寄又得親身去又得(e.g. 優才, kts...), 有d就只接受網上登記, 所有reference document 都係interview o個日先check (e.g. 陳守仁).

好厚?幾多頁紙呀?如太多,可縮印或唔重要的獎狀就唔使交的。
原帖由 kcityma 於 09-2-12 09:39 發表

Thank you
咁......交申請表時,如果加埋profile,咪會好厚law,我諗要親身交lu.

Suggestions:

1) Scan the certificate to jpeg format so you can have a few certificates put in one A-4 page.
2) Only put in certificates that have merit in your application.  For example, certificate of attendance may not help a lot.

原帖由 kcityma 於 09-2-12 09:39 發表

Thank you
:-D :-D :-D :-D

原帖由 ytpeople 於 09-2-12 15:04 發表
好厚?幾多頁紙呀?如太多,可縮印或唔重要的獎狀就唔使交的。

其實我未做架,不過搜集吓d資料先.我對in私小嘅程序一d都唔知,依家先開始未遲架呵
順帶一問,係唔係多數人都會搵定私校做backup再參加大抽獎

原帖由 502 於 09-2-12 15:09 發表
Suggestions:

1) Scan the certificate to jpeg format so you can have a few certificates put in one A-4 page.
2) Only put in certificates that have merit in your application.  For example, certificate  ...

多謝您嘅提議,其實我對做profile一d頭緒都無,依家先開始搜集資料,不過真係好多謝您哋比d意見我

唔好意思,其實我個女下年升中一了,而家升小一d野我唔清楚。不過你如果唔諗住買甚麼「小一入學天書」之類書,我建議你可去圖書館借來看!

http://libcat.hkpl.gov.hk/webpac_cjk/wgbroker.exe?200902121641450609671+2+search+select+++1+5

http://libcat.hkpl.gov.hk/webpac_cjk/wgbroker.exe?200902121641450609671+2+search+select+++1+4

我之前都係o係圖書館借星島出版的升中入學天書,入面有教怎樣做profile的,所以我估應該對你有用。
原帖由 kcityma 於 09-2-12 15:22 發表

其實我未做架,不過搜集吓d資料先.我對in私小嘅程序一d都唔知,依家先開始未遲架呵
順帶一問,係唔係多數人都會搵定私校做backup再參加大抽獎 ...

原帖由 ytpeople 於 09-2-12 16:51 發表
唔好意思,其實我個女下年升中一了,而家升小一d野我唔清楚。不過你如果唔諗住買甚麼「小一入學天書」之類書,我建議你可去圖書館借來看!

http://libcat.hkpl.gov.hk/webpac_cjk/wgbroker.exe?200902121641450609671+2+sea ...

點解唔好意思?您仲幫咗我添....

好多謝您幫我搵咗呢d資料

唔使客氣!
原帖由 kcityma 於 09-2-12 17:06 發表

點解唔好意思?您仲幫咗我添....

好多謝您幫我搵咗呢d資料

原帖由 ytpeople 於 09-2-12 16:51 發表

http://libcat.hkpl.gov.hk/webpac_cjk/wgbroker.exe?200902121641450609671+2+sea ...

但係點解我開唔到兩條link嘅

我都 R 晒頭(噚日我試過都開到架?!)

http://www.hkpl.gov.hk/cindex.html

不如你自己入圖書館網頁,
然後按1.「搜尋/預約」,
          2.「圖書館目錄」,
          3.「圖書」,
           4.「書名關鍵詞」,檢索詞就打「小一入學」,然後按「執行檢索」,
咁就會睇到全部有關既書架喇!
原帖由 kcityma 於 09-2-13 08:59 發表

但係點解我開唔到兩條link嘅