用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 選擇鋼琴老師的少少心得
go

選擇鋼琴老師的少少心得

看到有很多bk的家長都想為自己的小朋友找一位好的鋼琴老師, 本人是一位媽媽亦為一位鋼琴學生, 在以往習琴的經歷中對選擇鋼琴老師有一些心得, 希望可以在這裡同正在為小朋友找老師的家長分享一吓.
我在六歲時要求媽媽給我學琴, 媽媽在朋友介紹下, 搵到一位當時都幾出名並有演奏級以上的老師, 收費當然相當貴, 每次上課時, 佢會將每一首新歌彈奏一次比我聽, 然後就會叫我自己practice, 下次上堂時就會要求我彈比佢聽, 如果彈得唔好, 老師會要我再練, 唔會教新歌, 兩年後我考到三級, 成績係105. 之後因為搬屋的原因, 所以媽媽找了另一位收費很高的老師, 她比較年青, 約二十五歲, 大學修讀音樂, 她每次和我上堂有三份二的時間是和我談天, 當時由於自己還小, 所以亦無所謂.
此外, 她每年都會向我媽媽提議我考音樂試, 很快我已經對鋼琴完全無興趣, 在考完五級後我就要求放棄了.
直到我二十歲聽到鄰居時常傳出優雅的鋼琴聲, 另我再想學習, 所以我就找了這位鄰居做了我的老師, 在第一節上課時, 我對老師說我已達五級水平, 老師要求我隨意彈些歌曲以了解我的情度, 老師聽完後就好直接和我說我的手勢和指法完全錯誤, 之後她再問我一些好初級的演奏術語和音符的名稱等, 我一個都答唔到. 由指法徙頭學起直至我考完八級為止, 我真係好多謝呢位老師, 起初真係好難適應, 好彩她好有耐性和鼓勵我.
雖然她只有八級琴和樂理的水平, 相比我之前兩位老師的教學方法和態度, 真係相差太遠.
即使現在到囝囝跟他習琴, 還可以見到她對教琴的熱誠.
此外, 囝囝在占兩年間參加過多次公開比賽, 並取得多個獎項, 都係多得呢位好老師啦. 所以, 希望各位家長在搵老師時不要單看老師的鋼琴技術.

can u pm to me
原帖由 eileenycm 於 09-2-11 21:40 發表
看到有很多bk的家長都想為自己的小朋友找一位好的鋼琴老師, 本人是一位媽媽亦為一位鋼琴學生, 在以往習琴的經歷中對選擇鋼琴老師有一些心得, 希望可以在這裡同正在為小朋友找老師的家長分享一吓.
我在六歲時要求媽媽 ...

回覆 # 的文章

老師係人夾人,唔可以一刀切話八級 or 演奏級/音樂學位老師唔好,呢個世界乜人都有。

anyway, 我覺得有少許賣廣告成份,因為見你其他地方都有post。

原帖由 gershwin 於 09-2-12 01:02 發表
這根本不是一個廣告,不要亂說,你經常發表意見,我都可以話你賣廣告,只是我天不怕,地不怕,文句言詞較尖銳,這也是我的作風。請你留意我冇一刀切話人,我也相想呢個世界乜人都有,我只是見到有家長既言論有感而發,請家長選擇老師 ...

你望一望你私人資訊,裏面發既貼............唔係待查.就係違規

我唔知佢講緊你定係樓主賣廣告,如講你既話,比人誤會都好正常

原帖由 eileenycm 於 09-2-11 21:40 發表
我在六歲時要求媽媽 ...

我都認同"心"好重要, 成日傾計真係唔得, 所以我就會坐係出面等, 每次同老師跟呀囡進度,都要問下個囡學左咩,煩D都要跟足D先知好唔好, 所以我都轉過數次老師先遇上最適合的.
不過我唔BUY只有八級琴都OK, 我自己就會選全面的老師, 又教得好, 又有學歷, 唔係更好?

真係唔好意思啦, 我開了呢個芝TOPIC只係想同大家分享
一下自已學琴的心得,我不是鋼琴老師.亦不是話讀MUSIC MAJOR和演奏級的老師比不上八級老師,我諗大家可能誤會了.我只係希望大家在選老師時應多方便考慮,除了浪費金錢和時間,影響得最大的是小朋友會失去學琴的興趣.

gershwin 你誤會了, 我係回應第一篇文章。唔使咁有火藥味呀。

我想你們真是誤會了, anyway 只是希望各位的小朋友不
會好像我因為老師的教學方法而失去學琴的興趣吧了.

原帖由 miss321 於 09-2-12 23:54 發表
gershwin 你誤會了, 我係回應第一篇文章。唔使咁有火藥味呀。