用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人收到教育局封信要提交其他文件?
go

有無人收到教育局封信要提交其他文件?

我收到信, 隨機抽樣要我提供下列其中一樣, 方便教育局確認我所填寫的地址:
1. 樓契
2. provisional sales and purchases agreement
3. 租約 (stamped)
4. 公屋租約
5. 差餉單

但係因為我和屋企人一齊住一只有水費單, 電費單同bank statement, 無其他文件可証明, 有無人可以幫我呀?

你不如call教育局問最直接。

原帖由 yeeyeeyeeyee 於 09-2-13 00:03 發表
我收到信, 隨機抽樣要我提供下列其中一樣, 方便教育局確認我所填寫的地址:
1. 樓契
2. provisional sales and purchases agreement
4. 公屋租約
5. 差餉單

但係因為我和屋企人一齊住一只有水費 ...

正如chingchingb.ma 講, 直接打去教育局問. 家陣佢地不知幾好禮貌, 仲有.. 係好helpful 個隻! 上年我交完表前後自己打過兩次電話.  我亦有朋友好似你個case.. 隨機抽樣要再提供住址進一步證明文件.  你封信應該有埋個聯絡人電話架, 講比佢知你個情況! 以我所知, 無以下5種文件,某情況下, 佢地都會接納bank statement 架!
原帖由 yeeyeeyeeyee 於 09-2-13 00:03 發表
1. 樓契
4. 公屋租約
5. 差餉單

1. 樓契
4. 公屋租約
5. 差餉單

請問你填的是那一區地址?

原帖由 Opus599 於 09-2-13 10:53 發表

請問你填的是那一區地址?
34區

我打咗啦, 負責人好helpful, 佢叫我提供我和屋企人的關係証明, 差餉單(屋企人嘅名)就得, 但係唔accept bank statement.

可以宣誓証明關糸的, 有法律效力.

原帖由 yeeyeeyeeyee 於 09-2-13 11:33 發表
34區

我打咗啦, 負責人好helpful, 佢叫我提供我和屋企人的關係証明, 差餉單(屋企人嘅名)就得, 但係唔accept bank statement.

1. 樓契
4. 公屋租約
5. 差餉單

未聽過喎

聽聞上年有個朋友因為提供唔到証明,教育局要求果位朋友去宣誓証明

咁想問下如租約冇STAMPS ,但有租約...咁得唔得架...

我想知

原帖由 wongpsv 於 09-2-14 11:36 發表
咁想問下如租約冇STAMPS ,但有租約...咁得唔得架...

無stamped, 應該唔得!  
可能會叫你再給其他更有力的proof 喇!

知唔合會叫我俾D咩呀,因我E+租個度係朋友租俾我架,冇STAMPS架....點算...

原帖由 peipeibb 於 09-2-16 09:31 發表

無stamped, 應該唔得!  
可能會叫你再給其他更有力的proof 喇!

我聽過d talk, 租約是必須打stamps的才被承認的.
睇下而家可唔可以加番, 不過業主要交税.

原帖由 wongpsv 於 09-2-16 10:38 發表
知唔合會叫我俾D咩呀,因我E+租個度係朋友租俾我架,冇STAMPS架....點算...

就係因為要交稅,所以唔打STAMPS...仲要係朋友租俾我..D租平左D架...

原帖由 Martina 於 09-2-16 11:22 發表
我聽過d talk, 租約是必須打stamps的才被承認的.
睇下而家可唔可以加番, 不過業主要交税.