用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請問九龍區一條龍幼稚園、小學、中學名單 ...
go

請問九龍區一條龍幼稚園、小學、中學名單

請問九龍區一條龍幼稚園、小學、中學名單
我只係知道:
1。培正
2。英基
???

仲有民生.

香港浸会大学附属幼稚园/小学/中学。
我囝囝读紧小学,囡囡读紧K2。

Crystalma

培正和民生都係好傳統學校,聽問工課好多
英基個人不太喜歡大過自由的西方教學。
請問浸會幼稚園如何?
原帖由 crystalma 於 09-2-13 09:30 發表
香港浸会大学附属幼稚园/小学/中学。
我囝囝读紧小学,囡囡读紧K2。

Crystalma

原帖由 余魚媽 於 09-2-13 10:27 發表
培正和民生都係好傳統學校,聽問工課好多
英基個人不太喜歡大過自由的西方教學。
請問浸會幼稚園如何?

浸幼是采用活动式教育的,唔系传统的教学法,囡囡K1时无任何家课,K2™上学期开始有堂课,家课很小(学下写简单的笔划,练刁小肌肉发展,玩下连线等等),K2下学期多左小小worksheets, 要学下写句子,但鼓励小朋友多阅读,每周会派中英书本各一,做下阅后报告,而且亦注重小朋友多方面的发展,下学期会以project模式教学,小朋友唔系死读,要多用脑筋,我两个小朋友都读得很开心,轻松无压力。
不过若家长配合及接受唔到这一套,就唔系甘适合, 家长会好担心,我看见九龙塘D名牌幼稚园,K2已经一套套oxford reading trees 甘读(我自己觉得好惨)。
浸幼类似外国学校的教育模式,但始终管理层系Chinese,所以又保留左德育的training, 我觉得好D。
我囝囝系个好例子,脑筋转得好快,好喜欢睇书,我相信睇书可以吸收到很多有用知识, 远较死读书为好>

thanks
我同意你的講法,培養閱讀興趣可一生受用。
另請問學費和雜費如何?
原帖由 crystalma 於 09-2-13 12:13 發表

浸幼是采用活动式教育的,唔系传统的教学法,囡囡K1时无任何家课,K2™上学期开始有堂课,家课很小(学下写简单的笔划,练刁小肌肉发展,玩下连线等等),K2下学期多左小小worksheets, 要学下写句子,但鼓励小朋友多阅读,每周会派中英 ...

每月学费$3100。-,唔记得有无收杂费,好似开学时收过一次(应该$1000以内) ,之后就再无费用收。