用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學接放學及照顧 (求分享在職媽媽意見) ...
go

小學接放學及照顧 (求分享在職媽媽意見)

小兒今年9月升小一啦, 我想問在職(要返工)既媽媽點照顧和處理架?

現在小兒是返全日幼稚園, 我可以放工後6:00接返, 跟住返家煮晚飯, 功課只是小量還可處理到。

屋企又唔想置個工人姐姐。

升小學了, 放學時間會早些, 功課又會多些, 又要定時默書、測驗.......等。

妳們是怎樣處理架, 可否給予意見參考 或者提供協助的資料?

原帖由 beckyskchan 於 09-2-12 11:16 發表
小兒今年9月升小一啦, 我想問在職(要返工)既媽媽點照顧和處理架?

現在小兒是返全日幼稚園, 我可以放工後6:00接返, 跟住返家煮晚飯, 功課只是小量還可處理到。

升小學了, 放學時間會早些 ...

可以去補習社,如果係補習社付近ge小學,可以俾錢補習社接去。遠ge小學坐校車,落車自己行去補習社。學校假期、打風同有病都要自已揾人湊。

揾EE湊(但好多唔包睇功課同溫書),好EE好難搵。

原帖由 beckyskchan 於 09-2-12 11:16 發表

Hi beckyskchan,

我都係在職媽媽,我的囡囡今年小一,以前都係返全日幼兒園,時間上真係有很大分別!

我係搵鄰居幫手的,每個月付回一些車馬費,但真係要鄰居配合及幫忙才可!因為每次鄰居沒有空時,就要自己請假,真係有好有唔好!但就不用請一個姐姐在家中,方便很多!而家囡囡小一,功課又未需要補習,因此,我沒有安排囡囡去補習班,可能再升上去,看有需要時才安排。
至於假期,因我丈夫是放平日的,所以多數學校要出席的日子,都係丈夫預先申請放假,不過,真係就得很辛苦!

至於長假,就會由我申請假,暑假就返六個星期的暑期班。

不過,每天晚上就好似打仗一樣,做功課、網上閱讀、溫習每星期默書及測驗、練習鋼琴、拉跟,好快就10時要睡覺了!

晴晴的媽媽

小一至小四上學期放學去附近補習社做功課, 差不多六至七時回家, 未做完我再跟進, 而家試行叫佢自己返屋企做功課, 暫時都可以

jaja,

你既小朋友 小4 下學期可以自己單獨回家 , 佢自己一個人應付到 ? 門匙交比佢 ?

我都想個女小4 唔請工人. 等佢自己返屋企. 但好擔心安全問題.

satu

原帖由 jaja 於 09-2-12 15:26 發表
小一至小四上學期放學去附近補習社做功課, 差不多六至七時回家, 未做完我再跟進, 而家試行叫佢自己返屋企做功課, 暫時都可以

原帖由 satu 於 09-2-13 11:25 發表
jaja,

你既小朋友 小4 下學期可以自己單獨回家 , 佢自己一個人應付到 ? 門匙交比佢 ?

我都想個女小4 唔請工人. 等佢自己返屋企. 但好擔心安全問題.

satu
...

我成日覺得女仔唔同男仔。我都唔想中工人,我小五先試課外活動後自已回家once a week, 升中都要自己黎,一步步黎唔好一刀切。

我以前都是在職媽媽,後來亞仔由幼稚園升小學的時候,有一位同事的兒子每天放學都打電話給他,他忘記將學校的功課帶回家,幸好,她有一位好的工人姐姐,而且有一位補習姐姐幫他. 因為她每天都要加班,所以不能放工後回家睇功課和溫習.  所以,當亞仔升小一時,我quiz了我的工作.  因為我不好彩的工人姐姐都不能可以照顧他呢.  

其實,真的要看自己的工作是否一定準時放工,而且配合小朋友是否有自覺性.  因為他們從幼稚園升小學的功課量和環境變化很大.   

Best Regards
Candy

其實除了看小朋友的自覺性之外,也要看學校的要求,就囝囝的學校,很多功課都需要父母協助和參與,我是一個無工人的全職妳,有時都感都吃力。

我是一個在職媽媽, 一直都沒有請工人. 幼稚園時就返全日可以到晚上六時, 有時要七時才接他們放學. 現在兩個都升了小學, 放學之後就到付近的補習社直到C6放工去接佢地.(因為C6放5:30)
一定會好辛苦啦, 初初小一的時候我都每日驗查佢地既功課, 而且還同佢地溫默書. 後來頂唔順, 沒有再驗查佢地既功課. 只係放假同佢地溫下書咁, 所以現在輕鬆了很多.
初時我都好緊張佢地帶漏野, 但後來有位老師同我講默書係唔計入成績表, 當然啦唔係唔洗溫書而係盡了力就算啦唔好比太大壓力大家, 而且帶漏功課係小朋友既責任. 由此時起我就沒有太緊張佢地D默書, 而且仲同佢地講執書包係佢地既責任反而佢地唔再依賴我.  
當然我都要好恨心不聞不問, 初時佢本手册成日比老師寫欠交, 欠帶等等. 我都有要佢解釋(但就無鬧佢)又再好煩咁同佢講呢D係佢既責任. 到現在個細既聽得多, 佢自己都自動波.
yylrso

Cluk15hon & Maria Tsui,

你們考慮了多久才轉全職揍囝?

是否要鼓起好大勇氣做這決定?

小朋友小學有媽媽在身旁是否真的好重要?

那時候就我的公司剛好裁員,新公司的同事又向我說她的兒子這樣那麼樣.  想了想,停一停, 待他適應三個月(小一)才打算.  自己知道他的能力.

原帖由 SIUBO117 於 09-2-13 17:34 發表
Cluk15hon & Maria Tsui,

你們考慮了多久才轉全職揍囝?

是否要鼓起好大勇氣做這決定?

小朋友小學有媽媽在身旁是否真的好重要?
Best Regards
Candy

今年,已經是做全職媽的第4個年頭,起初因為工作時間長,打算轉另一份工,可以多點時間照顧囝囝,誰知後來意外多了一個囡囡,就一直沒有工作,起初都想繼續工作,但看見自己一手調教的小朋友在自理能力,學業及親子間的感情都較好,所以現在已經是全心全意做全職媽。