用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 琴老師
go

琴老師 [複製鏈接]

看到有很多bk的家長都想為自己的小朋友找一位好的鋼琴老師, 本人是一位媽媽亦為一位鋼琴學生, 在以往習琴的經歷中對選擇鋼琴老師有一些心得, 希望可以在這裡同正在為小朋友找老師的家長分享一吓.
我在六歲時要求媽媽給我學琴, 媽媽在朋友介紹下, 搵到一位當時都幾出名並有演奏級以上的老師, 收費當然相當貴, 每次上課時, 佢會將每一首新歌彈奏一次比我聽, 然後就會叫我自己practice, 下次上堂時就會要求我彈比佢聽, 如果彈得唔好, 老師會要我再練, 唔會教新歌, 兩年後我考到三級, 成績係105. 之後因為搬屋的原因, 所以媽媽找了另一位收費很高的老師, 她比較年青, 約二十五歲, 大學修讀音樂, 她每次和我上堂有三份二的時間是和我談天, 當時由於自己還小, 所以亦無所謂.
此外, 她每年都會向我媽媽提議我考音樂試, 很快我已經對鋼琴完全無興趣, 在考完五級後我就要求放棄了.
直到我二十歲聽到鄰居時常傳出優雅的鋼琴聲, 另我再想學習, 所以我就找了這位鄰居做了我的老師, 在第一節上課時, 我對老師說我已達五級水平, 老師要求我隨意彈些歌曲以了解我的情度, 老師聽完後就好直接和我說我的手勢和指法完全錯誤, 之後她再問我一些好初級的演奏術語和音符的名稱等, 我一個都答唔到. 由指法徙頭學起直至我考完八級為止, 我真係好多謝呢位老師, 起初真係好難適應, 好彩她好有耐性和鼓勵我.
雖然她只有八級琴和樂理的水平, 相比我之前兩位老師的教學方法和態度, 真係相差太遠.
即使現在到囝囝跟他習琴, 還可以見到她對教琴的熱誠.
此外, 囝囝在占兩年間參加過多次公開比賽, 並取得多個獎項, 都係多得呢位好老師啦. 所以, 希望各位家長在搵老師時不要單看老師的鋼琴技術.

0    0    0    0

因為家長們都會入嚟呢個版面到看看有否鋼琴老師介紹, 所以又係LEE 個POST.  不過, 請你放心啦, 我不是鋼琴老師, 亦無打算做.  就算第二度又有LEE個POST都係提醒大家姐 [
quote]原帖由 gershwin 於 09-2-13 11:53 發表
又係LEE個POST!
[/quote]

‹ 上一主題|下一主題