用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 家長的課外活動
go

家長的課外活動

原帖由 mamimeowmeow 於 09-1-18 13:24 發表
大家有冇自己學下野? 會唔會覺得guilty呢? 因為好似冇慳$比自己小朋友,又用左d時間比自己,唔係比哂老公同小朋友。

我有學古箏同國畫,人要平行。自已都要有私人時間,我當散心同差電。乜都唔理尊心做自己野,小朋友大D唔跟父母,到時我都有D世藝。我考古箏仔仔都有叫我俾心機,唔pass 有話我,你要練多D先得ga,你唔夠勤力,教完要練ag!下次再考過。

古箏好有耐性﹕俾人感覺好典雅

原帖由 winchoy16888 於 09-1-19 15:55 發表
古箏好有耐性﹕俾人感覺好典雅

我唔係咁,我無這些氣質。古箏看簡普易D,又唔會走音好似二胡咁,雙對易上手D。

呢個題目都幾好,我地做家長o既有時真系淨系顧住o的小朋友,唔記得o左自己

原帖由 mamimeowmeow 於 09-1-19 21:14 發表
To me, I will want to learn sth law.......

我都識有媽咪take degree中途生第二個仔照讀。時間管理要好好,老公又要配合同支持。我覺得讀乜學乜都好,只要係認真唔好玩玩吓,對小朋友係一個好榜樣。

原帖由 mamimeowmeow 於 09-1-23 10:28 發表
Maybe wait till the child is a bit bigger like secondary school, then they may know more about studies and learn from you if you also work hard in learning!

我個人認小學4年級前讀完好D,一來P5 程分派中學忙D。中學小朋友開始唔理家長, ,小學生都會明they also learn from you. 我仔而家p2咋!都話我太懶(上年),下次勞力D。我仲想今年偷雞唔考,唔得la!。

我都有學, 仲學了一年多...
我想我會繼續...因囡囡很喜歡武術,佢都學了一年多, 我想比佢知學什麼都要有恒心,不要半途而廢 ...... 這是身教吧!!!

阿女讀 k3 時佢學鋼琴我學小提琴,年近半百才學樂器真不容易,但我想知係有幾難,如果我都冇興趣就無謂徙細路 d 時間。

去年十月大家一齊考皇家二級試,阿女合格有餘,我就 mang 車邊攞個 pass。依家諗緊仲學唔學三級,因爲練琴一練耐 d,d 骨頭好似移哂位咁。

原帖由 VeryHappyMum 於 09-2-12 21:18 發表
阿女讀 k3 時佢學鋼琴我學小提琴,年近半百才學樂器真不容易,但我想知係有幾難,如果我都冇興趣就無謂徙細路 d 時間。

去年十月大家一齊考皇家二級試,阿女合格有餘,我就 mang 車邊攞個 pass。依家諗緊仲學唔學三級,因爲練琴 ...

你好勁學小提琴,我玩唔掂D五線譜,所以學古箏。
有時一齊學都好,先知唔係咁易。好似游水,仔仔教練順手教吓我自由式,係池邊指指點好易,到自已手同頭都唔協調ge,轉得頭就忘記手,加埋一齊就沉。同仔講你好叻,我做唔到好難。衰仔就認叻話係ga唔易ga。

我都想學太極, 但開班時間太早, 冇計!

i want to learn 古箏,  but my kid still young... 3 years old n 1 more coming soon

dont know when i have time to start?

How old are your kids when you still learning ??

原帖由 wensi 於 09-2-13 12:45 發表

你好勁學小提琴,我玩唔掂D五線譜,所以學古箏。
有時一齊學都好,先知唔係咁易。好似游水,仔仔教練順手教吓我自由式,係池邊指指點好易,到自已手同頭都唔協調ge,轉得頭就忘記手,加埋一齊就沉。同仔講你好叻,我 ...

你古箏是否自學? 我想自己試下, 唔知難唔難?

買個古箏幾錢??

原帖由 mememama 於 09-2-13 13:27 發表
我都想學太極, 但開班時間太早, 冇計!

我家樓下太極班開7am,我送完仔上校車可以去ga,我無興趣咋!