用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無聖若瑟英文中學(觀塘道)中一家長
go

有無聖若瑟英文中學(觀塘道)中一家長

收到面試信, 學校話面試內容分三項:
1) 面談
2) 小組討論
3) 體適能測試
4) 天才表演 - 非強制性項目

有無現任中一家長可分享下面試題目, 因我個仔好細膽, 又無特別可表演項目, 如果唔參與天才表演, 會唔會影響收生.

學校又話所有項目均須由學生自行應考, 係唔係學校唔洗問家長呢.

請幫下幫啦, 真係好擔心, 鬼叫自已個仔成績差咩.

我係網上搵到以下資料, 另外小兒都申請咗聖若瑟但仍未收到面試通知, 想知你係幾時收到通知? 電話定信 ?

申請入學者必須品行優良,方獲考慮。收生準則以學業成績佔50%、獲獎項目/負責職務/天份佔5%、與學校關係佔5%、面試佔15%、小組討論佔10%、體適能測試佔10%及天才表演佔5%。

原帖由 babyron 於 09-2-13 08:58 AM 發表
收到面試信, 學校話面試內容分三項:
1) 面談
2) 小組討論
3) 體適能測試
4) 天才表演 - 非強制性項目

有無現任中一家長可分享下面試題目, 因我個仔好細膽, 又無特別可表演項目, 如果唔參與天才表演, 會唔會影響收生 ...
Tomorrow is better

原帖由 Elona 於 09-2-13 13:54 發表
我係網上搵到以下資料, 另外小兒都申請咗聖若瑟但仍未收到面試通知, 想知你係幾時收到通知? 電話定信 ?

申請入學者必須品行優良,方獲考慮。收生準則以學業成績佔50%、獲獎項目/負責職務/天份佔5%、與學校關係佔5%、面 ...

我係昨天收通知信的, 面試日期係28/2.
亞仔的校內操行係B+.但其他就麻麻地.

唔駛擔心, 可能呢一兩日會收到信呢.

放心, 我個仔成績都係厤厤地. 想知幾點鐘 interview 呀 ? 希望唔好撞仔仔補習班既時間 !

想請教大家學校大概收BAND 幾學生?  謝謝!

有 Band 1 亦有 Band 2 !

原帖由 ALAL 於 09-2-13 17:00 發表
想請教大家學校大概收BAND 幾學生?  謝謝!

有冇人知道interview會問咩問題 ?

原帖由 Elona 於 09-2-13 15:26 發表
放心, 我個仔成績都係厤厤地. 想知幾點鐘 interview 呀 ? 希望唔好撞仔仔補習班既時間 !

Hi, Elona,

interview 時間係上午九點.

你收到通知未呀?有無撞補習時間?

我既interview時間係中午十二點, 剛剛撞正補習班時間

Good Luck !