用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無蘇小1E家長?
go

有無蘇小1E家長?

我女女係剛剛插入1E班果個新同學,因為佢唔係好識寫中文,本手冊有好多功課都寫唔清楚,好想找人問呀

小兒之前也是1E班,但剛剛退學了. 之前聽兒子說是有1個剛到的新女插班生. 班主任陳老師幾好人的, 在手冊的首頁有她的手機號碼,學生有問題是可以打電話給她的,但以我的經驗,你最好在下午6:00後才致電,日間她應該在上課,很多時候都接不到電話. 至於功課問題,我或許可以幫妳,但我不是經常check BK, 特別是weekends.

回覆 # 的文章

晴朗媽媽,
你好, 我個女依家係蘇浙讀緊幼稚園. 係黎緊9月我都想幇佢報蘇小, 但係我知蘇小有分半日同全日, 吾知係課程方面有咩吾同? 另外, 想問下點解你個小朋友要退學呀? 係吾係你覺得呢間學校吾好? 同埋, 係小學個度會吾會都係好多外國既小朋友係度讀架(因為幼稚園有好多外籍小朋友). tks!

以我所知:全日班比半日班多2堂課上其如係做功課時間和課外活動時間,全日班星期六不用返學,半日班有分長短週。至於外籍小朋友半日班好似小D,全日班就唔清楚啦
原帖由 luiling 於 09-2-13 04:42 PM 發表
晴朗媽媽,
你好, 我個女依家係蘇浙讀緊幼稚園. 係黎緊9月我都想幇佢報蘇小, 但係我知蘇小有分半日同全日, 吾知係課程方面有咩吾同? 另外, 想問下點解你個小朋友要退學呀? 係吾係你覺得呢間學校吾好? 同埋, 係小學個 ...

晴朗媽媽:
小女成日抄錯手冊,有時又寫到好似密碼噤,跟本睇唔明(例如:"抄"字無左"少"得"扌")問佢咩嚟佢就話唔知,有時又抄錯業數(例如要做p.4佢就寫左p.7)問佢佢又話唔知,我可以係邊到知道手冊內容呢(除左打電話)?唔知點解佢書包有幾本同學的書,佢話老師比佢比佢做咩又唔知,真激死。你仔仔點解要退學嘅?
原帖由 晴朗媽媽 於 09-2-13 11:33 AM 發表
小兒之前也是1E班,但剛剛退學了. 之前聽兒子說是有1個剛到的新女插班生. 班主任陳老師幾好人的, 在手冊的首頁有她的手機號碼,學生有問題是可以打電話給她的,但以我的經驗,你最好在下午6:00後才致電,日間她應該在上課 ...

手冊抄成這樣,又真係難攪. 蘇浙的網頁是沒有家課內容的, 我想妳應該叫囡囡問同學仔攞電話, 好讓同學仔或家長之間問功課或交流, 除此之外, 就要打電話給老師, 不過, 打得多, 又真係唔好意思.
至於私人退學原因, 請check PM.

原帖由 啫喱黃 於 09-2-13 18:28 發表
晴朗媽媽:
小女成日抄錯手冊,有時又寫到好似密碼噤,跟本睇唔明(例如:"抄"字無左"少"得"扌")問佢咩嚟佢就話唔知,有時又抄錯業數(例如要做p.4佢就寫左p.7)問佢佢又話唔知,我可以係邊到知道手冊內容呢(除左打電話)?唔知 ...

Please check PM.

原帖由 luiling 於 09-2-13 16:42 發表
晴朗媽媽,
你好, 我個女依家係蘇浙讀緊幼稚園. 係黎緊9月我都想幇佢報蘇小, 但係我知蘇小有分半日同全日, 吾知係課程方面有咩吾同? 另外, 想問下點解你個小朋友要退學呀? 係吾係你覺得呢間學校吾好? 同埋, 係小學個 ...