用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 A仔要去邊度驗眼??
go

A仔要去邊度驗眼?? [複製鏈接]

1    0    0    0
簽名被屏蔽

原帖由 百合 於 09-2-13 17:20 發表
我仔仔係一間私人眼醫診度驗,但發覺好似唔係咁好,因為好多時佢叫阿仔望住個儀器時,我個仔唔係好識點做;當幫佢CHECK 視力時,但只係俾一行數字佢,叫佢讀阿仔又好似唔識=.=   但係呢間CHECK到我個仔有5XX 度散光, ...

我個仔係理工大學驗, 不過都係要望儀器, 佢哋有間房專做小朋友的. 政府E院眼科由你揸住封轉介信去約期日計約兩個月, 第一次如果check到有事, 兩個星期覆診, 証實近視或散光後就要立即配眼鏡, 我個仔睇東區E院, 佢近視300幾度, 散光100度, 而加帶咗眼鏡.

P.S. 我個仔言語delay, 其實A唔A仔都係咁check ga la 係咪呀?

入去睇呀啦.
http://www.polyu.edu.hk/so/Text_Version/chn_clinic_tx.htm

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我個仔幾歲嗰陣未輪到政府驗眼前, 都有去理工(大學果度)驗過, 都幾好, 個仔唔係好合作, 但驗光師都好有心機. 宜家理工多左幾間診所, 仲有附屬公司polyvision, 唔駛排咁耐隊, 都很方便.

簽名被屏蔽

想問你10月同今次驗眼係咪同一間診所(或醫院)呀? 唔同診所有時驗出來度數未必完全一樣的, 因為有電腦驗眼就唔會話相差好大囉, 好似我個仔東區醫院同理大學驗出來就有幾十度的差别.
睇嘢會唔會好D, 其實你自己應該都可以細心觀察吓佢, 治療師話冇乜分別或者同佢表達能力有關呢,帶咗應該會清楚D.
至於日常自理就真係要家長多D訓練佢喇, 教得多佢哋就識啦, 例如:
瞓覺沖涼可以除眼鏡, 其他時間就要帶住啦喎
如果跌咗落來, 就要用手指頂返上去
唔好摸鏡片, 因為摸咗有指紋就會唔清楚o架啦
帶/除時用兩雙手揸住兩邊眼鏡比
點解要帶眼鏡呀? 因為睇嘢唔够清楚, 有需要就要帶
取出/收回眼鏡的程序(因為o係學校要瞓午睡所以要教呢樣嘢)
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

My son attends Dr Tse Tao Yan at HK Sanatorium. She is a very patient eye doctor.

原帖由 kikiboy 於 09-2-16 12:13 發表
想問你10月同今次驗眼係咪同一間診所(或醫院)呀? 唔同診所有時驗出來度數未必完全一樣的, 因為有電腦驗眼就唔會話相差好大囉, 好似我個仔東區醫院同理大學驗出來就有幾十度的差别.
睇嘢會唔會好D, 其實你自己應該都 ...
‹ 上一主題|下一主題