用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 換琴老師的煩惱
go

換琴老師的煩惱 [複製鏈接]

希望大家比d意見我

有d想同囡囡轉琴老師, 但又唔知新老師會唔會比現在的好, 所以想問應該如何處理呢?
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

每次老師上堂都鬧亞女, 鬧到我覺得老師好似都幾失控, 老師鬧的是女女彈啱音就用錯手指, 兩樣都啱勒就到拍子唔啱, 結果就係老師越鬧佢就越難彈得好, 我覺得老師剩係鬧, 但係又無咩特別方法教到佢改善, 所以諗唔知係咪要轉吓老師.

原帖由 ming2 於 09-2-14 18:55 發表

咁你係因咩原因想換琴老師先??

原帖由 bkmummy 於 09-2-14 21:44 發表
每次老師上堂都鬧亞女, 鬧到我覺得老師好似都幾失控, 老師鬧的是女女彈啱音就用錯手指, 兩樣都啱勒就到拍子唔啱, 結果就係老師越鬧佢就越難彈得好, 我覺得老師剩係鬧, 但係又無咩特別方法教到佢改善, 所以諗唔知係咪 ...

我係你的話, 我就會轉老師了
我兩個仔學琴, 從未見過老師鬧佢地

係咪你兩個仔彈得好好
不過我個女其實已經盡咗力

原帖由 lillymarie 於 09-2-14 21:47 發表

我係你的話, 我就會轉老師了
我兩個仔學琴, 從未見過老師鬧佢地

Why don't you try to express your feeling to the teacher?
I think communicataion between teachers and parents are important. Both of you should allow each other knowing your apsect and attitude to learning.

原帖由 bkmummy 於 09-2-14 22:13 發表
係咪你兩個仔彈得好好
不過我個女其實已經盡咗力

小朋友彈琴好難做到完美吧?
我見過幾位老師, 真的不會鬧喎, 指出錯處就必然啦, 但一般都會先讚下邊度彈得好, 再指出要改善的地方, 好少話令人難受囉

你囡囡跟呢位老師, 跟咗幾耐呀?

其實我同老師講過都應該有3次, 我話覺得囡囡好似跟唔到, 而加彈的好似比較難, 但老師話覺得囡囡係跟到的, 只不過囡囡唔可以同時音啱, 手指啱同拍子啱, 練多d就得, 但囡囡要練很久才能有一兩次全部啱晒

原帖由 cpcog 於 09-2-14 22:29 發表
Why don't you try to express your feeling to the teacher?
I think communicataion between teachers and parents are important. Both of you should allow each other knowing your apsect and attitude to le ...

跟咗一年多小小

原帖由 lillymarie 於 09-2-14 22:29 發表

小朋友彈琴好難做到完美吧?
我見過幾位老師, 真的不會鬧喎, 指出錯處就必然啦, 但一般都會先讚下邊度彈得好, 再指出要改善的地方, 好少話令人難受囉

你囡囡跟呢位老師, 跟咗幾耐呀? ...

簽名被屏蔽

原帖由 bkmummy 於 09-2-14 23:07 發表
其實我同老師講過都應該有3次, 我話覺得囡囡好似跟唔到, 而加彈的好似比較難, 但老師話覺得囡囡係跟到的, 只不過囡囡唔可以同時音啱, 手指啱同拍子啱, 練多d就得, 但囡囡要練很久才能有一兩次全部啱晒

...

其實, 我啱啱幫阿仔轉咗老師. 同舊老師講唔學後, 自己都唔開心咗一晚. 因為我地跟咗佢2-3年了
我本身跟呢位老師學琴, 就覺得同佢好夾, 佢明白我的問題, 又俾到有用的方法幫我.
但阿仔跟佢學呢, 我就總係覺得佢唔係好明白, 又或者唔接受阿仔既困難. 我都同老師講過幾次, 例如阿仔記性唔好, 好多時返到屋企唔記得哂D歌點彈, 於是怕練琴, 掂都唔掂下個琴, 引起一些角力. 仲有其他就唔講了. 老師最後都肯降低要求, 教少D歌仔, 同阿仔練多D, 但佢亦表示佢唔認同呢種做法. 我於是諗, 老師同我夾, 但同阿仔就唔係幾夾了, 可能老師的教學方法不適合阿仔, 這樣下去很難合作.

其實, 最重要係你囡囡覺得點? 如果佢接受到老師要求高, 會鬧佢的. 那便算了吧?

實在無須煩惱,既然覺得孩子和自己都難受,亦已有心意轉老師,那就轉吧.轉了還不滿意,再轉就是了,不試又怎知呢!孩子永遠是在錯誤中學習,單看每年參加校際音樂節的人數,便知老師和學生都不缺,找位適合自己的孩子吧!

其實小朋友學琴,彈得好當然好喇,但先決係要培養佢地既興趣,萬一佢有左D唔開心既經驗,佢就會對個琴有抗拒....

一定要換!

我都係學琴,我明白學琴者既心理,好多時彈得唔好根本自己都唔想,有邊個人唔想比人讚架?

如果你想搵老師,我覺得我 MISS 係適合你架,以下一大段字係我係其他FORUM 既 POST,唔好介意我好似賣廣告咁,你睇完你會明白點解我覺得佢適合你︰

我個鋼琴 miss 想自立門戶,因為佢真係教得好好,
所以我幫佢手搵學生︰

以下係我 miss 既簡介
本人已考獲【英國皇家音樂學院】八級鋼琴,
兼職擔任樂團伴奏,亦於多個大型節目表演,
曾當琴行導師,有多年教琴及安排學生比賽考試經驗,
耐心教授,收費合理。
有興趣請聯絡我
[email protected]

以下係我既評語
我今年三十歲,男性,miss 係我工作既同事,
我跟左佢學三年,佢既學生由五歲既小朋友到好似我咁大既都有,
唔係hardsell,佢好用心咁去教,每個音都跟到好足,
老實講,好似我咁大先學琴,一定冇小朋友咁快上手,
有時彈唔到都會好灰,不過 miss 叫我比心機學,
最記得佢講既一句︰
『彈得唔好可以練,有心做就一定得,你有冇心練,我係聽得出架!』
我諗教琴既人可能好多,但真正用心教既,我可以保証佢係其中一個!
miss 有一個夢想,就係開琴行,但係因為冇錢所以呢個夢想重未成真,
不過佢冇放棄,日頭返工,夜晚重要係咁教琴,
part-time 我自己都做過,辛苦架!不過佢話教琴係理想,唔會覺得辛苦....
我比佢既熱誠感動過好多次,活左三十個年頭,我既夢想都唔知去左邊lu,
見到個咁忠於自己所想既人,所以好想幫佢達成夢想。

PS. 有興趣既話,不防 SEND 個 EMAIL 比佢丫 (  [email protected]   )
話佢知你個小朋友想學,留個稱呼同埋個聯絡電話比佢,咁佢就會打比你同你傾傾架喇!

GERMAN

我覺得,問題的關鍵應該係「你個小朋友覺得學唔學到野呢?」

古人有句說話,「嚴師出高徒」,事實上真的如此。學校請樂器導師,各種各樣的導師都見過,問返學生鐘意那一類老師,他們的反應卻是「要有點惡,要有高要求的老師」。問他們為何不喜歡上課開開心心的老師,他們反而覺得他不夠專業,太開心會不似老師。亦只有嚴師上的樂器班,能得到最快的回報。

我校有一組,老師每次上課都鬧得七彩,有家長打電話投訴老師的態度惡劣,上課第三天已經有家長信要求退出這個組別。半年後,這個組別第一次參加全港比賽,而且得到第一名,全班學生高興得不得了。前天家長日,這個退出的家長竟硬著頭皮希望我讓他的女兒回到這個班。.....(唉...望著這個家長,覺得有點心痛....)

我們作為家長,其實都只是「外人」,最緊要是問一問你的孩子,他自己最清楚這個老師能否帶領他學習。聽你語氣,你的孩子從沒有投訴過,即是他都覺得無問題吧。

在樂團做鋼琴伴奏,其實小朋友也可以。

如果是我,若是真的想小朋友學好鋼琴,我個人會選擇八級程度以上的老師(不過要搵到好又夾的,除了有錢,也不是容易),並不是說八級程度沒有好老師,而是,我見我個小朋友現在也開始著手準備八級鋼琴試,即使不計算年齡、經驗,也無法想像單是他所學的技巧或知識,足夠教一個學生學好好鋼琴(如果讓學生真的想認真彈得一手好鋼琴的話),他平時自己已經彈好多不同的樂曲,即使老師沒有教。所以,如果學生已有三四級以上程度的,八級老師應該不足夠吧?或許這是我個人要求的問題。

再者,初學而又要學好正確姿勢、技巧等反而更重要,否則學上去再糾正就更麻煩。叧外,八級以上的"好"老師,更能給予額外更豐富的音樂知識,也比較容易睇到小朋友的音樂潛能去到那個水平,讓進度更切合小朋友的速度。(不過,當然都要睇返個別老師)

不過,以上這只是我表達個人的 經驗、想法、觀點和要求,不代表事實和適合其它人...。

原帖由 gerson 於 09-2-15 09:35 發表
以下係我 miss 既簡介
本人已考獲【英國皇家音樂學院】八級鋼琴,
兼職擔任樂團伴奏,亦於多個大型節目表演,
曾當琴行導師,有多年教琴及安排學生比賽考試經驗,

如果 ...

醒目開學勳章

Hi,

我有少少經驗同你分享:我個仔之前嘅琴老師勁惡每次上堂都俾人鬧,不過佢係我識咗十幾年嘅朋友!我個仔勁驚佢,起碼都會練吓琴!只係佢成日遲到,已我又失業兼a仔今年升中,所以我同佢講話暫時唔學!我宜家找了個上門,佢勁好人,但因為佢唔鬧人,所以我個仔變相唔驚佢,亦少咗練琴!我又會諗會唔會鬆得濟。後尾我同個用家傾,個用家會而家個老師好些,我就尊重佢嘅決定!始終係佢學,佢學得開心就得,太迫佢我唔想將學琴變成學科之一,我想個仔視為興趣,咁佢先有心機及恒心繼續!

Yuk hei mun

原帖由 bkmummy 於 09-2-14 23:08 發表
跟咗一年多小小

請問系咩推動到你去學琴?
我個女初初學o既時候都同佢一齊學o左一排,後來見自己進展麻麻就放棄o左.我唔使返工,有日日練琴,但就系力不從心

原帖由 gerson 於 09-2-15 09:35 發表
其實小朋友學琴,彈得好當然好喇,但先決係要培養佢地既興趣,萬一佢有左D唔開心既經驗,佢就會對個琴有抗拒....

一定要換!

我都係學琴,我明白學琴者既心理,好多時彈得唔好根本自己都唔想,有邊個人唔想比人讚架?

如果 ...

原帖由 bkmummy 於 09-2-14 18:16 發表
希望大家比d意見我

有d想同囡囡轉琴老師, 但又唔知新老師會唔會比現在的好, 所以想問應該如何處理呢?

我想講下我個仔既老師, 佢可以令我個仔又怕她但又鐘意佢教, 佢話而家D細路好叻, 識睇老師面色, 不過呢位老師有教十幾年細路仔經驗, 佢好有辦法, 因應每個小朋友既性格去教
‹ 上一主題|下一主題