用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 揀跨網好唔好呢?
go

揀跨網好唔好呢?

大家好!
本人家住荃灣, 女兒在校內屬Band 1 中上, 有鑑於荃灣區英中寥寥可數, 心儀的中學大部份在葵青. 如果替她選跨網至葵青區是否明智?   請問有冇人知道葵青區小學banding 高唔高?  我好驚轉咗之後會跌banding, 學校老師亦提供唔到意見給我. 而家要把握最後跨網機會. Thanks.

原帖由 Cheuk1997 於 09-2-15 02:17 發表
大家好!
本人家住荃灣, 女兒在校內屬Band 1 中上, 有鑑於荃灣區英中寥寥可數, 心儀的中學大部份在葵青. 如果替她選跨網至葵青區是否明智?   請問有冇人知道葵青區小學banding 高唔高?  我好驚轉咗之後會跌banding ...

如果屬band1中上, 轉網應該唔會跌band.

原帖由 khmama 於 09-2-15 14:00 發表

如果屬band1中上, 轉網應該唔會跌band.

最怕係葵青區競爭大,仲衰過荃灣區就慘啦!葵青區有4千幾個學生而荃灣區有2千幾.好驚統一抽唔到

My son is studying 聖方濟各英文小學 (深水埗區), 成績普通.. 現考慮應否跨網到觀塘區(住處)機會好像比較好及多?我又唔知道該兩區之數據?  點算好呢?
Josephine

原帖由 jongwy904 於 09-2-18 20:02 發表
My son is studying 聖方濟各英文小學 (深水埗區), 成績普通.. 現考慮應否跨網到觀塘區(住處)機會好像比較好及多?我又唔知道該兩區之數據?  點算好呢?

我最後都選跨區, 但深水埗區同觀塘區我唔係咁清楚, 俾唔到太大意見, 其實可以比較兩區band 1中學多少和 升中一學生人數, 便大約知道競爭情況, 但留意一點, 如果深水埗區小學的質數是差過觀塘區就要小心跌band. 總之我哋做人父母少D 腦汁都唔掂, 鬼叫而家香港教育制度咁差, 苦了我們嘅下一代.

P.S. 以我為例, 荃灣得3間英中 vs 葵青6間英中
學生人數2千vs 4千. 最後我都博一博.

揀跨網好唔好呢?

揀跨網實在非常冒險, 因為在甲部統一派位,每區最多能分配1-2个位.