用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仔 k2 - 11校網點排 (謝謝意見)
go

仔 k2 - 11校網點排 (謝謝意見)

如題:

我個仔今年k2,今年九月要報小學,請問大家會點chose

1) 聖比得
2) 般小
3) 呂明才

請大家比d意見

囝囝今年巳報了小學, 所以有些資料可以提供, 希望可以幫到你:

呢3間最好應該係聖彼得, 其次係般小, 呂明才, 因為聖彼得程度幾深, 及派位好好, 但上午班好多人選首位, 所以在自行階段15分無望的, 但統一派位可以一試.

相對般小程度較淺, 但有聯繫英皇, 所以好多人報讀, 但呢間學校好難抽因為學位好少, 再加上小班, 學位更加少之又少.

呂明才聽聞派位幾好, 但身邊就好少人提及到這間, 所以無資料提供.

原帖由 pupuland 於 09-2-11 11:49 發表
如題:

我個仔今年k2,今年九月要報小學,請問大家會點chose

1) 聖比得
2) 般小
3) 呂明才

請大家比d意見

多謝你的意見因為我老公唔想仔仔讀男校所以冇其他chose
原帖由 mymelody2003 於 09-2-11 16:01 發表
囝囝今年巳報了小學, 所以有些資料可以提供, 希望可以幫到你:

呢3間最好應該係聖彼得, 其次係般小, 呂明才, 因為聖彼得程度幾深, 及派位好好, 但上午班好多人選首位, 所以在自行階段15分無望的, 但統一派位可以一試 ...

原帖由 pupuland 於 09-2-11 17:19 發表
多謝你的意見因為我老公唔想仔仔讀男校所以冇其他chose  

聽講話基恩都係唔錯既選擇
:

真的,等我上網睇吓先, thank you

今年20分(適齡+首名子女+宗教分)都唔一定入到基恩.

你可去"親子王國"的""討論區"的"中西區媽媽會"那兒問下意見.
那邊都有提及一些幼稚園及小學.
有些是用家, 意見都幾中肯.

點解20分都唔一定得呀?如果係真咁我個仔得15分咁咪唔使想
原帖由 Lilo 於 09-2-14 22:43 發表
今年20分(適齡+首名子女+宗教分)都唔一定入到基恩.

thank you
原帖由 QKQKQK 於 09-2-15 16:35 發表
你可去"親子王國"的""討論區"的"中西區媽媽會"那兒問下意見.
那邊都有提及一些幼稚園及小學.
有些是用家, 意見都幾中肯.

我有個同事(今年約25歲) 小一開始在聖坡得讀, 9歲移民左去加拿大, 係加拿大讀完大學後返左黎HK做嘢。因為我都係住 net 11, 所以年幾前問過佢聖坡得好唔好, 佢既 comment 係"移左民去加拿大先知聖坡得啲英文教錯曬".   真人真事.

謝謝你的意見,好似有兩間聖安多尼請問那一間
原帖由 Dearivy 於 09-2-19 13:14 發表
我覺得"基恩"近年無以前咁受歡迎, 多左的踢拖既家長, 以我個仔舊年(2008)入學來睇, 20分實入到, 15分都有機會!
但如果有15分, 又無宗教信仰, 我會揀"中西區聖安多尼"多過"基恩". 因為兩校派位結果相若, 但前者既校舍 ...

咁大近視
原帖由 Yau_Cheung 於 09-2-19 13:37 發表
我有個同事(今年約25歲) 小一開始在聖坡得讀, 9歲移民左去加拿大, 係加拿大讀完大學後返左黎HK做嘢。因為我都係住 net 11, 所以年幾前問過佢聖坡得好唔好, 佢既 comment 係"移左民去加拿大先知聖坡得啲英文教錯曬".  ...

咁唔知net 11 邊間英文好d (for boys)?  救恩又如何?

如果私校,我個人會覺得st.paul boys好dd
原帖由 avislai 於 09-2-20 12:18 發表
咁唔知net 11 邊間英文好d (for boys)?  救恩又如何?

真的嗎,我都有考慮聖類斯
原帖由 Dearivy 於 09-2-21 02:23 發表
再唔係聖類斯都幾好, 係英文小學, 又用普教中.
其實, 無論救恩定聖類斯都唔使咁早報, 等派完位再去報都有位既.

Yau Cheung,

你的加籍朋友在9歲便移了民.恐怕連他真正學了多少也末弄清楚 .我也居住過外邦,以小學英文程度比較,香港小四程度也勝過他們的初中階段.我的姨生仔女現正在加國求學.

而我小兒將於今年在St Peter's畢業.
此校的中、英文貴精不貴多.當然父母的協作是不可缺少的.坦白說,此校每期考試量不輕的.但功課量卻不是外間盛傳的那麽多.幼女也順利今年九月入學.她是由嬰孩期每天接送哥哥直至五下階段.

下午校較容易入.

聖類斯英文小學

聖類斯小學和高主教書院小學部應該點選擇? 高主教在bk討論中口碑不錯, 聖類斯較少討論.