用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 報地址 - help!!!
go

報地址 - help!!!

我個仔現讀K2, 今年會報讀小學, 想問下各家長, 如我用婆婆的地址 (愛民村=34網) 幫我仔仔報讀小學, 唔知可不可以呢? 因這地址是親屬而不是朋友, 查出來有無問題呢???

Thanks

一定要有水費單, 煤氣單, 電費單或電話費單, 是但一樣有父或母的名登記

原帖由 kc1016 於 09-2-4 10:51 發表
我個仔現讀K2, 今年會報讀小學, 想問下各家長, 如我用婆婆的地址 (愛民村=34網) 幫我仔仔報讀小學, 唔知可不可以呢? 因這地址是親屬而不是朋友, 查出來有無問題呢???

Thanks ...

電話費單一定是家居電話,即是固網,不是手提。

你可以寫婆婆做監護人,交表時簽名係婆婆,你要另外帶埋自己的出世紙去証明關係。

咁樣你可以用婆婆個地址報學校而唔需要作假。

Sorry, 這婆婆是我個仔的太婆, 係我的出世紙是無我婆婆個名喎, 而且太婆已經八十幾歲佢唔識簽名囉.

那還可以嗎???

原帖由 tam 於 09-2-4 03:51 PM 發表
你可以寫婆婆做監護人,交表時簽名係婆婆,你要另外帶埋自己的出世紙去証明關係。

咁樣你可以用婆婆個地址報學校而唔需要作假。

回覆 # 的文章

我以前聽講座時,如果報個地址,唔係父母,係外婆/祖父家,又或你同老爺住,未必會用你兩公婆個名登記水電, 就可以用文年証明你地d關係:
example: 你同老爺個地址. 可以係奶奶同你照顧個小朋友.你要提供你老公出世紙 証明水電個登記人係自己老豆.而話個孫係住果度.貢就可以用此地址了.  因為呢d情形好合情理.   你大可以問吓教統局. 我當年去交表時都見學校要d家長提供父母出世紙和祖父的身份証.

補充: 可能你要交出兩代的出世紙和身份証資料了. (如果佢地有)

只要証明關係便可, 如果老一輩沒有出生證明, 可以去宣誓的.

但是我個仔唔係同佢哋住喎, 我只是借用佢哋的地址, 如果查出來, 我只有關係証明, 那得唔得, 會不會取消我在我太婆區的派位結果呢???

唔係同住被查出 -- 會不會取消我在我太婆區的派位結果呢???  Of course la.

去年LS就有人已經參加了暑期班, 在8月尾被取消資格,  報紙有登的.  

呢個就係你個人決定, take risk 羅 !

thank you for your reply.

最壞的話, 証府都會在我本區比番個位我個仔, 是不是???

原帖由 Martina 於 09-2-5 11:17 AM 發表
唔係同住被查出 -- 會不會取消我在我太婆區的派位結果呢???  Of course la.

去年LS就有人已經參加了暑期班, 在8月尾被取消資格,  報紙有登的.  

呢個就係你個人決定, take risk 羅 ! ...

hk地,  冇小朋友係會冇書讀的 !

原帖由 kc1016 於 09-2-5 12:26 發表
thank you for your reply.

最壞的話, 証府都會在我本區比番個位我個仔, 是不是???

但一場歡喜一場空,好打擊小朋友自信心。最慘係上埋暑期班,一心一意係呢間學校至被人抽後腳。

係咪可以轉其中一張費單架!

原則上只需一張証明單據便可入表,  但如果被抽中家訪/調查, 要提供additional proving documents 的.

我果日打去教育局問下我個case (指用婆婆的地址), 佢話如我個仔唔係在婆婆的地址住, 萬一抽中家訪/調查, 不單只會取消婆婆那地址的派位, 而係會取消統一派位的資格, 最後只可選直資/私立小學. 唔知博唔博好???

佢地嚇鬼咩!
取消統一派位的資格 ?
只可選直資/私立小學?
我好窮wor, 邊有錢交學費呀 ?
放心, 個個小朋友一定有書讀。香港法例。
值得一博, 有機會, 點解唔博啫, 如果博到 啦油沙天 , 一生受惠。
我朋友都係咁博, 佢用婆婆地址博 X欣, 抽獎攪掂, 佢其實無在婆婆家住, 她每天用個多小時乘 school bus 往返。佢話佢地同學大把人係咁入去讀架, 亦無人被踢爆, 你自己把口唔好咁掦, 低調些。

原帖由 kc1016 於 09-2-14 23:11 發表
我果日打去教育局問下我個case (指用婆婆的地址), 佢話如我個仔唔係在婆婆的地址住, 萬一抽中家訪/調查, 不單只會取消婆婆那地址的派位, 而係會取消統一派位的資格, 最後只可選直資/私立小學. 唔知博唔博好??? ...

多謝你的意見, 我婆婆係九龍城網真係好多好學校.

原帖由 chumamma 於 09-2-16 08:49 AM 發表
佢地嚇鬼咩!
取消統一派位的資格 ?
只可選直資/私立小學?
值得一博, 有機會, 點解唔博啫, 如果博到 啦油沙天 , 一生受惠。
我朋友都係咁博, 佢 ...

咁請問如果係租既又點呢?因我E+住個度係朋友租俾我地既,冇打STAMPS架,咁又係點呢???

原帖由 chumamma 於 09-2-16 08:49 發表
佢地嚇鬼咩!
取消統一派位的資格 ?
只可選直資/私立小學?
我朋友都係咁博, 佢 ...