用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 12 - boy 得15分,可以点簡小一?
go

net 12 - boy 得15分,可以点簡小一?

15分,可以点簡?

第一round都唔使方有,第二round可以点安排?

For the 1st round, you should choose a school without any religious background (eg government schools) so that you wouldn't lose out to those with the extra 5 religion points.
For the 2nd round, everyone is equal as they don't count the points at all so you should try for the one you really want.

原帖由 loveheiting 於 09-2-16 13:51 發表
15分,可以点簡?

醒目開學勳章 王國長老

我仲慘個仔得十分, 都好, 連結果都唔駛睇, 慳返d車錢
(家姐讀直資, 咩分都無用)
原帖由 loveheiting 於 09-2-16 01:51 PM 發表
15分,可以点簡?

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-16 14:31 發表
我仲慘個仔得十分, 都好, 連結果都唔駛睇, 慳返d車錢
(家姐讀直資, 咩分都無用)

我都係, 亞女讀女校, 亞仔要再諗!

Me too! 所以都唔需要點諗 ~ 多數都要揀返自己網!

原帖由 Daisy媽咪 於 09-2-16 14:39 發表

我都係, 亞女讀女校, 亞仔要再諗!
Don't worry!Be happy![/color purple]

我都係一仔一女, 其實我地呢類如果家姐派到女校, 是否不該扣起阿仔那5分呢?

政府的政策是想兄弟姐妹一起讀書, 但難保姐弟倆的資質不同ma!

totally agree!我個仔同阿女真係分別好大!

其實我都預咗要報好多間直資/私校,但係依家hk island好嘅co-ed真係少之又少,唔通要阿仔為咗就阿女程度去一間無o甘好嘅?

原帖由 dorismama 於 09-2-17 01:09 發表
我都係一仔一女, 其實我地呢類如果家姐派到女校, 是否不該扣起阿仔那5分呢?

政府的政策是想兄弟姐妹一起讀書, 但難保姐弟倆的資質不同ma!

我都有同一樣既煩惱????????????/

回覆 # 的文章

我都有同一個問題, 都唔知點好, 我囡大囝小差2YRS4MTH,HK ISLAND?

How about Raimondi (co-ed) as a back up?  The comments of it seems quite positive.  But it is a private school and you need to give up "lucky draw" when you've been admitted.

原帖由 christineyy 於 09-3-9 23:59 發表
我都有同一個問題, 都唔知點好, 我囡大囝小差2YRS4MTH,HK ISLAND?

我同你一樣, 女大仔 2YRS9MTH,HK ISLAND? 12net?
點好ar?

Me too, same same.  一女一仔, I got only 10 points for my son, my hubby studied overseas since primary, so had no point for him.  My girl will be having primary schools interview later this year, so I'm looking around for co-ed schools in Hk islands, apart from st. paul's co-ed.  

Anyone can tell me any co-ed schools in hk Islands?  I just knew HKUGA, st. stephen's preparatory in stanley, Raimondi (right?) any others?  thanks

daisy17772

我細仔幫佢打定輸數...加埋宗教分先得 15 分咪即係慳返都得啦. 不過煩左我一排的問題我決定左, 就係唔會為左細仔犧牲姐姐, 與其搵一間唔係心水的 co-ed, 不如幫佢地各自修行, 各人自負己責, 將來有咩樹都唔會怨對方!!

當然我同老公就要辛苦搵 $$ 交學費囉

我都係一樣, 雖則阿女依加係co edu school, 不過就想同佢挿班考番出面既girl school, 細佬依加得20個月, 兩個差4年幾.  細佬得15分, 都吾知點... 我都想知15分, 出面有咩野學校

原帖由 Little_cy 於 09-3-15 20:47 發表
我都係一樣, 雖則阿女依加係co edu school, 不過就想同佢挿班考番出面既girl school, 細佬依加得20個月, 兩個差4年幾.  細佬得15分, 都吾知點... 我都想知15分, 出面有咩野學校 ...

你有宗教分? 如果有的話就係15分, 無的話就得10分適齡分!

係呀, 我有宗教分, 所以細仔有15分, 不過似乎冇咩用, 大家有咩意見呀.

原帖由 hinhinmummy 於 09-3-16 09:36 發表

你有宗教分? 如果有的話就係15分, 無的話就得10分適齡分!