用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 妳們會考慮轉校嗎?
go

妳們會考慮轉校嗎?

Do you know the secondary school allocation of your primary school? Is it good?

原帖由 lulu1312 於 09-2-12 12:48 發表
如果妳發覺囝囝的學校的課程很淺,
妳們會考慮轉校嗎?
雖然考得很好(全級三名內), 但又怕到中學時跟不上, 請各位給點意見

回覆 # 的文章

小朋友是否低年級?
除了課程淺,學校其他的支援是否足夠?

如果小朋友現在是3年級以下,
而學校又無其他支援來幫助學生提高學業,
我會考慮轉校.

給你參考吓
1) 如果轉校之後成績差左, 會唔會影響佢既自信心?
2) 可唔可以參加多些校外增補課程
3) 能夠保持全級頭幾名即係必定係Band 1學生入Band 1中學機會較高

原帖由 lulu1312 於 09-2-12 12:48 發表
妳們會考慮轉校嗎?
雖然考得很好(全級三名內), 但又怕到中學時跟不上, 請各位給點意見

妳好!

我也想分享一下.
我大仔小一, 二是讀伍華下午校, 因課程淺,真的不用怎樣努力也考到全級頭5名, 看到情況太妙, 怕升中會追不上別人, 四處找學校轉, 但又不知轉往哪間, 最後機緣巧合, 有機會考上宣小, 剛轉過去就經歷滑鐵盧, 英默都不合格, 真的好害怕, 但經班主任勉勵, 慢慢習慣教學模式, 很快便適應, 呀仔也知道這校有好多勁人, 也比以前發憤, 當然要常常提醒他.
但如何努力, 最好的一次也是考全班10多名,那敢侈望全級 , 但呀仔的中,英文及數學水準真的改善了很多, 上中學馬上可接得上.

所以要考慮一下小朋友願意轉校否,要告訴他們新校可能沒讀得那麼輕鬆, 願意接受挑戰否?

我兒已讀 中7了, 到現在仍然說轉校是對的.

如果小朋友讀得開心,點解要轉啦?家長覺得學校課程淺,咁不如給小朋友出外學多些野,以補不足.課程深不是代表好,"足以夠".
小朋友轉校,多數因為學校生活極不快樂,影响他們在校學習情緒,所以無矣才轉校.
請三思,不要為著大人以為很重要的理因,要小朋友作出無謂的犧性.

妳們會考慮轉校嗎?

If the secondary school allocation is poor than before, then you have to re-think. You have to ask whether you can get a good secondary school if you maintain a high rank in the school. If no, then you have to think about carefully. Surely, changing school is not a good choice.

原帖由 lulu1312 於 09-2-12 14:32 發表
一年比一年差(可能學校想拉高banding, 所以出考試卷很淺, full mark唔難, 只係睇妳有無大意)

0809GO,

Pls check pm.

Thanks

原帖由 0809GO 於 09-2-12 16:11 發表

妳好!

我也想分享一下.
我大仔小一, 二是讀伍華下午校, 因課程淺,真的不用怎樣努力也考到全級頭5名, 看到情況太妙, 怕升中會追不上別人, 四處找學校轉, 但又不知轉往哪間, 最後機緣巧合, 有機會考上宣小, 剛轉過 ...

轉校真係好多因數。小女今年都轉左校讀小四。以前真是考前溫下就考到40名之內。而家係差不多尾咁。因為程度深左。但我而家有人同佢補底,難保到6年級可能都追返上中間。呢間新校,只要考到中間,英中係好大機會。如果吾轉,佢成績一路下滑,學校只有TOP8至10入到英中。對於小女來講,機會係零。而且上中學都會追不上。反觀現在,小學的程度,係同D學生打好一個好好既根基。所以我決定係無後悔。。小朋友好易識到新同學既,睇長遠D同埋多D關心佢便可。

原帖由 mkwok 於 09-2-13 12:02 發表
0809GO,

Pls check pm.

Thanks

原帖由 lulu1312 於 09-2-12 16:48 發表
謝謝咁多位國民的意見
其實最主要係囝囝(P3)唔想轉, 但又唔可以迫佢
我諗真係好似 bluetones講:買D較深既課外練習俾佢做

既然囝囝不想轉校
可以買些英文數學練習, 讓他熟習英數
鼓勵他多看書, 尤其是英文書
那麼他上到英中就不需要花太多時間去適應英文教學

Agree 轉校。

小朋友十個都不想轉校, 但你應告訴他後果。我覺得小一至小五都可以隨時轉校, 小朋友好快適應, 不是一件難事。讀書求知識, 不是求開心,

我以前好似你咁, 話買深既課外練習俾佢做, 但原來裙帶關係好重要, 校園整體氣氛很重要, 你單單買練習是不夠, 其實還是家校合作。 學校一齊配合, 效果雙得益鏘。

我個囡以前間小學相對地程度好淺, 新移民多, 讀書氣氛不濃, 如繼續下去, 我囡一定係全級三甲。後來轉了一間勁谷的學校, 日日多功課, 考試習作鬼咁深, 簡直嚇死我, 但係遇強越強, 囡囡好有奮鬥心, 唔想衰比人, 唔想做最後比人笑, 要鬥成績, 結果今次考試全級第十, 總好過在舊校全級三甲。

同時, 身邊的家長個個都係知識文人, 整體讀書氣氛濃, 我無後悔轉校。讀書是求知識, 不是求開心,

我自己好不明白, 為何現代的家長大部份要求開心學習 ?  小學讀得開心無壓力, 中一僥倖讀到英中都會追得好辛苦, 分分鐘包尾幾個, 倒不如從小可以準備。

讀得開心無壓力的小學, 是否太保護學生?  是否一個六年的避風塘, 將來如何出來競爭, 如何在港爭讀大學, 如何在競爭社會工作呢。

我說法有錯, 請糾正我吧, 因為我都是無經驗的一群c9。

原帖由 lulu1312 於 09-2-12 16:48 發表
謝謝咁多位國民的意見
其實最主要係囝囝(P3)唔想轉, 但又唔可以迫佢
我諗真係好似 bluetones講:買D較深既課外練習俾佢做

同意~~新移民真係影響好大,點解天水圍同出面既學校差咁遠,老師分析俾我知,因為佢地好多家長都係教育水平低,學校要因應佢地程度而改淺.我地呢D香港土生土長既人,便無法提高學校程度.而其他地區既家長,一般學識比較好,學校吾會將程度改淺,你讀吾掂未搵補習LOR.吾係未轉校LOR~佢地要KEEP住學校既優勢,要小朋友有好好既能力,吾係一路讀上去,志氣會消失.有時轉校,吾一定要轉去好TOP既,中上都係一件好事...根基係好重要,我個女而家每日都有背動詞表呀,TENSES.咩咩表呀咁,好多野.但原來佢小一至小三係完全無學過同記過..今日先知佢浪費左3年時間,根基好鬼差...

原帖由 chumamma 於 09-2-13 23:04 發表
Agree 轉校。

小朋友十個都不想轉校, 但你應告訴他後果。我覺得小一至小五都可以隨時轉校, 小朋友好快適應, 不是一件難事。讀書求知識, 不是求開心,

我以前好似你咁, 話買深既課外練習俾佢做, 但原來裙帶關係好重 ...

原帖由 chumamma 於 09-2-13 23:04 發表
Agree 轉校。

我以前好似你咁, 話買深既課外練習俾佢做, 但原來裙帶關係好重 ...

同意.
升中派位, 除了看學生本身的排名, 還要比較學校的排名.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

我剛和你地相反, 一開始就傳統小學,學D野好深,亞仔跟得好辛苦,考試由尾數上,現在他P.3,但依間學校升中派位有90%可入Band 1 中學,那我應否和他轉校? 請各位給我意見 !

想當初我幫個女揀學校時, 都有諗個呢個問題, 區內兩間小學, 一間地區名校, 功課多成績好, 5成英中, 八成首3志願; 另一間乜都普通, 唔夠兩成入英中, 一半會去左BAND3, 不過每年總有十個八個去到非常好的學校.

最初, 我希望女兒去普通那間, 因為讀書壓力唔大, 只要稍為努力, 我亦有信心女兒可以保持前十名, 一樣可以去到好的中學, 但再三考慮加上朋友意見, 最終以地區名校為目標, 理由就係無左好既小學基礎, 在中學就難以應付, 到時壓力更大, 香港教育就係咁, 如果唔係有錢, 唔係天才又唔係蠢才既, 唯有跟大隊, 希望佢辛苦十幾年, 出到社會可以多d選擇.

非常有同感。

我區是將軍澳, 18區最差是屯門+將軍澳區小學, 且我區得一間英中, 仲係全港排名5X, 我區無間好中學, 所以有心栽培小朋友的一早K1便跨區走人。終於明白呢批家長的苦心, 點解咁細個人仔要佢坐校車跨區讀 K1。

我親戚以前是教中學的, 佢個女而家在將軍澳區小學讀書, 佢話, 如果 keep 住考頭 30名, 屬於 brand one 生, 就可以跨區考到好中學, 睇來, 佢好似發緊夢。

原帖由 ydoris 於 09-2-16 15:30 發表
同意~~新移民真係影響好大,點解天水圍同出面既學校差咁遠,老師分析俾我知,因為佢地好多家長都係教育水平低,學校要因應佢地程度而改淺.我地呢D香港土生土長既人,便無法提高學校程度.而其他地區既家長,一般學識比較好, ...