用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Comments on 根德園!!!
go

Comments on 根德園!!! [複製鏈接]

我見到有些媽媽Comments好好, 有些好差... 好似"學校透明度極低,無親子旅行,無活動,無散學禮,無課外活動,無外藉老師,無國語,無家長教師會,無觀課,無一個清楚既schedule話你知本月教乜,總知教完先話你知..." 真係好想知呢間學校好唔好...? 請指教!
   0    0    0    0

你睇睇呢度會了解到一d KV嘅資料http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1334119&extra=page%3D7&page=2

至於:
(1)學校透明度極低 - 對外可能係,但對就讀KV嘅學生就唔係。如家長想知多d學校或自己小朋友情況,可直接contact班主住,湊返/放學時可以傾,電話上又可以傾,亦可約星期六時間返學校坐低慢慢了解。

(2)親子旅行 - 冇。通常係我哋自己家長攪gathering,一年都有好幾次,都幾開心。

(3)活動 - 有sports day、birthday parties(每2月一次)、節日(如Halloween, X'mas & CNY) parties(通常同birthday parties一日攪)。Halloween party要扮鬼扮馬,CNY party有武獅及攤位遊戲。

亦有Show & Tell要小朋友做,又有親子projects(舊年題目BJ Olympics,今年係"環保")。由K1開始有親子reading program去提高小朋友reading嘅興趣。亦有校外參觀(好似K2開始)。

(3)散學禮 - 通常學期尾last day係party,如冇記錯K1舊年好似要做drama,各小朋友都有得參與,係家長冇份。K3畢業禮係有,但家長係冇得參與。

(4)課外活動 - 冇,好多KG都冇,就算有都要比錢,課外活動可以出面學。

(5)外藉老師 - 冇。但KV好注重grammar及發音,答問題係教complete sentence,唔係淨yes/no。咁oral communications通常都喺外邊上course。

(6)電腦堂、國語堂 - K2開始有。

(7)家長教師會 - 冇。

(8)觀課 - 個人覺得唔係必要。況且覺得觀課會影响小朋友上堂。

(9)清楚既schedule - 每2星期有syllabus講教過乜,學期頭派中文字咭mark咗邊個星期教乜嘢生字。K2開始更有中/英温習簿,小朋友每日教完嘅嘢係自己寫落簿,家長可知進度。因KV有佢自己一套教學法,唔預早一個月講教乜係唔想家長一早教定小朋友。教壞手勢時亦令小朋友失去上堂嘅興趣。

以上唔知可否令你對KV有一d了解,如你想了解多d,可以入KV個forum問,會有多d家長答到你。

原帖由 LITTLESPICY 於 09-2-16 23:47 發表
我見到有些媽媽Comments好好, 有些好差... 好似"學校透明度極低,無親子旅行,無活動,無散學禮,無課外活動,無外藉老師,無國語,無家長教師會,無觀課,無一個清楚既schedule話你知本月教乜,總知教完先話你知..." 真係好想 ...

million thanks for your sharing!
想知讀完KV後, 考什麼小學會易的. 我本人冇宗教信仰... 冇分, 我同老公讀的小學唔得, 希望試吓考九龍區小學...咁就有chance 升上九龍區中學.... 請指教.... thanks!

原帖由 chingchingb.ma 於 09-2-17 10:42 發表
你睇睇呢度會了解到一d KV嘅資料http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1334119&extra=page%3D7&page=2

至於:
(1)學校透明度極低 - 對外可能係,但對就讀KV嘅學生就唔係。如家長想知多d學校或自己小朋友 ...

hi chingchingb.ma,
我仲有一個問題, 我個仔係super細仔, Jan 2010 會插班讀nursery, 會try Sep 2010 的 K1, 我應該幾時報名?
KV係唔係唔收細仔? 如果 Sep 2010 找唔到target school, 會比呀仔 repeat nursery 因為我係一心想比佢做大仔, 不過想佢早的返學, 所以2yrs old 就讀住nursery 先. 希望有兩次chance考target school K1. 請指教...

其實考小學呢家嘢好睇小朋友性格,亦要運氣(interview時小朋友有冇mood,如心情欠佳,就算幾叻都難攪),所以唔一定包考到邊幾間。

每年考到最hit嗰幾間小學嘅KV小朋友大有人在,而KV每年咁多畢業生,當中亦會有失敗case。KV學術上及discipline方面train得好好,聽聞上到傳統小學都應付得幾好,所以傳統小學亦喜歡收KV生。

原帖由 LITTLESPICY 於 09-2-17 11:09 發表
million thanks for your sharing!
想知讀完KV後, 考什麼小學會易的. 我本人冇宗教信仰... 冇分, 我同老公讀的小學唔得, 希望試吓考九龍區小學...咁就有chance 升上九龍區中學.... 請指教.... thanks!

...

我囡係Oct,同班亦有同學Nov出世。至於KV收唔收細仔,個人意見係好睇你仔考嗰年競爭大唔大?同埋對手(其他考生)強唔強?始終小朋友爭一、兩個月,表現唔多唔少有差距。我記得亞囡考嗰年,隔籬枱個大仔答得有文有路。咁你得閒同亞仔傾多d,唱下歌仔,出去見多d人等佢冇咁怕羞,咁會好d。

如你想仔仔Sep 2010讀K1,咁要今年9月開始留意派application form日期。試下冇妨,唔得咪再下一年做大仔都冇問題。

原帖由 LITTLESPICY 於 09-2-17 11:34 發表
hi chingchingb.ma,
我仲有一個問題, 我個仔係super細仔, Jan 2010 會插班讀nursery, 會try Sep 2010 的 K1, 我應該幾時報名?
KV係唔係唔收細仔? 如果 Sep 2010 找唔到target school, 會比呀仔 repeat nursery 因為 ...

good... 我個仔係唔怕羞, 不過最鐘意係你叫佢做的時候唔show 你.... 同埋好鐘意笑....
million thanks for your sharing!!!

原帖由 chingchingb.ma 於 09-2-17 14:44 發表
我囡係Oct,同班亦有同學Nov出世。至於KV收唔收細仔,個人意見係好睇你仔考嗰年競爭大唔大?同埋對手(其他考生)強唔強?始終小朋友爭一、兩個月,表現唔多唔少有差距。我記得亞囡考嗰年,隔籬枱個大仔答得有文有路。咁你 ...

‹ 上一主題|下一主題