用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 可唔可以幫吓我
go

可唔可以幫吓我

嚟緊要幫亞女揀小學,聽人講兩間呂明才同培基這三間小學都很好,但我只聽聞好,但究竟有セ好又唔知,所以各位讀緊嘅家長可否講吓我比我知呀. Thanks .

Hi,

我個仔今年都要選小學,我都心儀沙呂小,所以都做左少少功課。其實您都可以去佢地既校網度睇睇,下載佢地既家長手冊呀、時間表呀、上堂節數呀、課外活動呀。。。等等,咁咪起碼有個 idea 先囉~

簡單來講,培基同一呂都係比較谷既,而培基既中文及英文分別係以普通話、英文教授既。而沙呂小就算係比較活動式既,上課時間相對沙田其他小學係唔早,第一節係差不多 8:30am ,有室內溫水泳池,每星期都有兩節體育課,學校除左學業之外,亦比較著重學生既運動,想佢地有健康既身体。特別一提,沙呂小有好多不同類型既課外活動,係放學後有兩節時段可參加,都係有校車送佢地返屋企既,我覺得呢樣野十分之好!(可能一呂同培基都有,不過我沒去查證) 另外,沙呂小有設立愛心家長,主要係為左小一生既適應,亦可以幫輕老師既工作量!所謂愛心家長,即係話家長們可以報名參加,在開學頭一個月的返學日子,到學校做小一班既幫手,不過校方係唔會編您去自己子女個班既,怕您唔專心、又影响小朋友既情緒嘛~

因為我主要都係想囝囝入讀沙呂小,所以比較多留意佢,亦側重左講佢。。。

你可以再問下其他人,可能我講既亦未必全對,最好您自己去了解多D,搵多D資料,唔好只聽別人既意見!呢 3 間在區內都係大熱,多人去選當然都係一個保證既指標;不過您都要睇下您囡囡既性格、興趣而去幫佢選學校,未必間間都適合佢架~

原帖由 star903 於 2009/2/17 09:35 AM 發表
嚟緊要幫亞女揀小學,聽人講兩間呂明才同培基這三間小學都很好,但我只聽聞好,但究竟有セ好又唔知,所以各位讀緊嘅家長可否講吓我比我知呀. Thanks .

原帖由 yipsfamily 於 09-2-27 10:32 發表
Hi,

我個仔今年都要選小學,我都心儀沙呂小,所以都做左少少功課。其實您都可以去佢地既校網度睇睇,下載佢地既家長手冊呀、時間表呀、上堂節數呀、課外活動呀。。。等等,咁咪起碼有個 idea 先囉~

簡單來講,培基同一呂都係 ...

好多謝你回覆呀!!
你比嘅資料好有用,我想個女入一間唔好咁谷的基督教學校,沙呂的確好吸引,但培基用普通話教學我又好喜歡.但三間都咁難入,点算.