用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙同培正, 你地覺得邊間好D?
go

喇沙同培正, 你地覺得邊間好D?

喇沙同培正, 邊間好D?點解?

I like 培正, but if pitched against 喇沙, I think most parents will opt for 喇沙.
培正 will always lose out because its teaching medium is Chinese and 喇沙's teaching medium is English.

原帖由 bb2 於 09-2-17 11:21 發表
喇沙同培正, 邊間好D?點解?

醒目開學勳章

Yes, definitely La Salle.

Pui Ching will be a good choice but it definitely lose to those favorite EMI schools.

2間都收左你咩???唔係就唔使唸住啦

小學無band 1 or 2 之分.

原帖由 bigfoothk 於 09-2-18 20:23 發表
[quote]原帖由 bb2 於 09-2-17 11:21 發表
La Sa is band1, Pui ching is band 2.

因為人情只可用一次......

原帖由 vickichan 於 09-2-18 19:41 發表
2間都收左你咩???唔係就唔使唸住啦

喇沙不是一條龍, 但會收回大部份.

有人事就梗係la salla 啦, 使乜唸

咁一定是喇沙啦,

仲要睇小朋友幾時出世。

培正唔收9月1日或以後出生的小朋友,即開學時定必要足6歲,規舉如此,有人事都係假。