用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想阿仔讀英華,應揀咩幼稚園?
go

想阿仔讀英華,應揀咩幼稚園?

其實我係初為人母,依家仲係學習緊香港嘅教育體系!

我知今年大概九月要報Nursery,如果想個仔讀英華小學,讀邊間幼稚園會好少少呢?引伸出來,又應該揀邊間nursery呢?請指教!

I also want to know....

Joining the school at P.2 is also possible.

Few years ago, there were vanancies in P.2 while my friend's son was studying P.1 in Pui Ching.

They managed to switch using a Mei Foo address even they actually live in Shatin.

many people said using other people's address is not okay for nowaday, does it still works?

其實英華轉直資後,課程因應強左,所以有意報讀要打好基礎,而英華就特別喜歡愛小朋友及肯花時間在小朋友的父母,所以很看小朋友的品德教育,希望幫到大家

原帖由 LITTLESPICY 於 09-2-17 21:45 發表
many people said using other people's address is not okay for nowaday, does it still works?

轉直資 ->係咪要自己考而唔係大抽獎呀?
邊間幼稚園會容易入的呢?

原帖由 傑西 於 09-2-18 07:36 發表
其實英華轉直資後,課程因應強左,所以有意報讀要打好基礎,而英華就特別喜歡愛小朋友及肯花時間在小朋友的父母,所以很看小朋友的品德教育,希望幫到大家

...

有無媽咪知,英華幾錢一個月??

直資係自己考, 冇得抽, 所以唔關有幾多分又或者咩地址事。

英華1500蚊一個月, 分十期支付。

只知林校長好鐘意小朋友閱讀, 我唸家長自小陪養閱讀習慣, 重要過係咩幼稚園多D。當然, 名幼稚園出黎, 多少都有優勢, 但不代表必收。

THX U!

唔讓晒!!!