用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 退學 , 但學校追收一個月學費
go

退學 , 但學校追收一個月學費 [複製鏈接]

小兒本在黃埔德寶國際讀N1兩個月 , 在1月番完第一天學後就決定退學 , 因試過兩次因仔仔病了沒有番學 , 竟然學校一個電話也沒有打給我問 , 而在我決定退學時 , 沒有通知學校 , 他們可以過了三天才打來問點解幾天不上學. 我跟他們說要退學 , 他們第一時間便問原因及要我交一個月學費既代通知金 , 我說只會付半個月 , 因只上了一天課 ,他們堅持不接受 ! 我可以點做
   0    0    0    0

有好多學校都要一個月前通知, 我姪囡試過患流感停學了一個多月, 當中與班主任傾, 後來校方同意免收一個月通知費便可退學.

校方如有理據, 可向小額追收, 到時上庭傾掂佢, 睇個官有咩安排.
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

如果校方寫明要一個月通知, 人地追你學費好正常吧.  亞仔唔返學做家長有責任主動通知學校, 而唔係等人打電話問你.  決定左退學也要主動通知, 起碼比封信學校, 唔係等人打電話問你.  你觪職唔做都要比封信僱主, 而唔係消失就得話?!

付3至4日便可, 1個月有30日, 你返左1日又遲左通知退學, total around 7 日, 咁重有23日.  你d學費係pay in advance, 咁扣除左果7日, 你重有23日未用可作通知金用

其實任何學校都一樣不論小學中學,你返咗一日,都係要交全個月,同埋你決定退學,係應該你先通知校方,事實上學校真係留咗位比你個小朋友,只係你自己唔讀.

學校做法是正確的,返興趣班都要一個月通知退學唔讀,何況幼稚園。

totally agree

原帖由 miutang 於 09-2-18 10:53 發表
如果校方寫明要一個月通知, 人地追你學費好正常吧.  亞仔唔返學做家長有責任主動通知學校, 而唔係等人打電話問你.  決定左退學也要主動通知, 起碼比封信學校, 唔係等人打電話問你.  你觪職唔做都要比封信僱主, 而唔 ...

恕我直言﹐ 我睇唔到學校在這事上有任何地方做錯。

Agreed that the school didn't make any unfair request.  It's the rule that you need to make one-month advance notice to the school for withdrawal.  You 'decided' to withdraw but you did not inform the school, it is not a responsible behaviour.

Agreed. 完全唔覺得學校有問題, 第一, 無返學, 家長係有責任通知學校, 盈盈而家返N1都係成日病無返學, 我每次都有打電話通知學校, 學校仲問咩事唔返學添, 第二, 學校因為你既小朋友留左位俾你, 所以你要交學費都好應該, 就算你唔讀, 但係你而家要左人地個位羅, 可能有其他小朋友想讀, 但因為學校預左你小朋友, 搞到人地無得讀羅!
原帖由 wilsonchanwh 於 09-2-19 10:26 發表

回覆 # 的文章

我有比信學校退學的

Absolutely agree!

原帖由 wilsonchanwh 於 09-2-19 10:26 發表

原帖由 joecrystal 於 09-2-18 12:26 發表
其實任何學校都一樣不論小學中學,你返咗一日,都係要交全個月,同埋你決定退學,係應該你先通知校方,事實上學校真係留咗位比你個小朋友,只係你自己唔讀. ...

同意,大部份學校都寫明係要一個月前通知,否則有權追收學費,做法好正確,我仔仔退學前都係一個月前交信比校方的

‹ 上一主題|下一主題