用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教選琴
go

請教選琴

侄兒完成了音樂啟蒙班,老師說可考慮讓他開始學琴。考慮過各種方案,因沒其他人手和方便資源,租琴又要領著孩子出出入入,時間又未必對他心情,所以結論是如要開始學琴還是以買琴為佳。現有幾個問題請教有識之士:

1.  如以 Yamaha U1 的質素為選購標準(因我聽聞如要彈上八級,要從 Yamaha U 系列開始選購,如否,請提醒),請問有哪些牌子和型號的直立琴可選擇,價錢太約多少?

2.  與 Yamaha U1 同級的 Kawai 琴是哪個型號?(K 什麼的,忘記了。)

3.  曾經聽人說日本琴較適合香港炎熱和潮濕的天氣,歐美琴不合本港天氣,很費保養。不知是否正確。(我同謙爸說,他的反應是買車都是說歐洲車不合香港路面的,不過滿街都是歐洲車,一笑。)

4.  二至五年的 Yamaha U1 和 Kawai 同級琴在二手市場現在賣幾銀?(以備孩子放棄學習,拿來參考。)

5.  眾所周知 Yamaha 和 Kawai 各有粉絲。我聽到有說 Yamaha 的音色較明朗,較適合奏 Classical, Kawai 音較柔,較適合奏 Jazz. 又聽過 Kawai 的觸鍵較重(不知是好是壞,言下之意又好像是壞),不知是否屬實,準用家應以什麼準則來選擇?

6.  如不選 Yamaha 和 Kawai 兩牌子,還可考慮哪些有專門代理的品牌(因有時都會諗,已經通街都係 Yamaha and Kawai lu 喎,又湊熱鬧買埋一份?一笑。)其實香港和日本以外地區的人選琴又有哪些熱門牌子的呢?(以前我o係教會見過隻 London 牌子的琴,那位司琴姊妹讚話幾好。世事滄桑,已經幾廿年,不知市面還有否,口碑如何?)

7.  又有諗過不如當一件家具咁黎買,可唔可以呢?有沒有哪些琴行出售古典款式新琴的呢?類似莫扎特或貝多芬油畫上看到的那種。

很多問題,請各位不吝指教,謝謝。
如得其情,則哀矜而勿喜。

原帖由 小謙伯伯 於 09-2-18 12:47 發表
1.  如以 Yamaha U1 的質素為選購標準(因我聽聞如要彈上八級,要從 Yamaha U 系列開始選購,如否,請提醒),請問有哪些牌子和型號的直立琴可選擇,價錢太約多少?

早排聽到現金價四萬二......分期就四萬八到啦.....都好落本喎...通常而家賣返出去,直接買家大家萬九左右,買比琴倉/琴行就梗低,可能八九千

原帖由 Sindy 於 09-2-18 13:37 發表
早排聽到現金價四萬二......分期就四萬八到啦.....都好落本喎...通常而家賣返出去,直接買家大家萬九左右,買比琴倉/琴行就梗低,可能八九千

謝謝你的資料。直接買家同琴行差成萬銀,咁千祈一定要記住搵直接買家先喇。無話落本唔落本o既,而家d父母都係咁o既心態啦,成日驚住時間過左補唔返,只要有一蚊錢都要使左落去子女o既教育果度先。
如得其情,則哀矜而勿喜。

原帖由 小謙伯伯 於 09-2-18 12:47 發表

相信你己做是功課,集齊資料,或許試試談談個人意見.
1.Yamaha U1彈上八級無問題,彈至考LTCL亦應沒大問題.再上就更不用擔心,相信好大機會選擇了這條路,外面許多好琴給他彈和練.
2.不知是不是K3
3.炎熱和潮濕的天氣問題不大,只是像歐洲車保養貴D麻 煩D,在香港一樣有許多地方用Steinway.
4. 二手就不識答,以前曾經有人買二萬幾賣二萬幾
5.沒有什麼準則,我則喜歡Yamaha,孩子用過的U1U3(己廿多年琴,換過槌仔,都有加鉛)
6. 或者想想YUS5
7. Steinway擺一擺,唔彈得都嚇得,不妨想想,架普通車的價錢而己.(也是一笑)

其實學費才是負擔,從開始找位老師才是最難.

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

同意.. "其實學費才是負擔,從開始找位老師才是最難."

我是找相熟的"調音師傅" 買2手琴, 幾千搞掂... 當係租琴咁計, 當小朋友學學吓話唔想學時, 你都幾頭痕...

原帖由 bebebe12345 於 09-2-22 15:10 發表

相信你己做是功課,集齊資料,或許試試談談個人意見.
1.Yamaha U1彈上八級無問題,彈至考LTCL亦應沒大問題.再上就更不用擔心,相信好大機會選擇了這條路,外面許多好琴給他彈和練.
2.不知是不是K3
3.炎熱和潮濕的天氣問 ...

我以前用開 Kawai, 小時候父母買的, 用都八級也沒問題, 好用

之後我搬了之後, 買了 petrof..

當時都有睇 Yamaha / Kawai,  但覺得一來貴, 二來音質方面不是我杯茶 (我比較喜歡雄厚及響亮, petrof 出來的音感覺好 grand),  同時手感方面 歐美琴一般較亞洲琴重,  即要用多D指力

其實好睇你想要D咩, 但for 小朋友, 亞洲琴點都 not bad, 因手指唔太有力, 會易D上手, 但長遠來說, 對指力方面的訓練會小一點

1.  彈上八級,要從 Yamaha U 系列開始選購
>> yes! 我的意見係最少需要U1,好D就揀U3..算係八級/演奏最基本的Model

2. U1 應該同K3 差不多Level

3.  每部琴都有防潮管,應該冇乜大分別,只在乎本身琴的質素如何

4.  
2至5年 Yamaha U1, kawai 都係成4-5萬.
5年以上 的就2-3萬應該ok.
建議如果怕小朋友學學下唔學,租琴or book琴室仲好

5.  我覺得以同價錢黎講,Kawai 好過Yamaha。我估係Yamaha 俾通利霸住黎做,而且又較有名氣,中間賺錢賺得多。同埋聽過現時的Yamaha 已經係中國製,kawai 仍然係日本製,應該好d.

6.  其他牌子唔清楚,但小心出面好多唔知咩牌子話歐洲貨,但只係歐洲牌子&零件,但都係中國製。

我同老公係教琴的,有好多朋友開琴行,八番黎。希望幫到你。

原帖由 muzic_mu 於 09-2-23 20:28 發表
4.  
2至5年 Yamaha U1, kawai 都係成4-5萬.
5年以上 的就2-3萬應該ok.

新琴現金價都係四萬二咋喎.....係早兩個星期既價黎架,二手點駛四至五萬呀?

我就是買了二手 petrof, 我覺得聲音&手感 都比 同級的Yamaha / Kawai 好, 而且依2個牌子 resell value 高, 價錢相對又貴D...

原帖由 hiragana 於 09-2-23 13:32 發表

我以前用開 Kawai, 小時候父母買的, 用都八級也沒問題, 好用

之後我搬了之後, 買了 petrof..

當時都有睇 Yamaha / Kawai,  但覺得一來貴, 二來音質方面不是我杯茶 (我比較喜歡雄厚及響亮, petrof 出來的音感覺好 grand),  同時手感方面 歐美琴一般較亞洲琴重,  即要用多D指力

其實好睇你想要D咩, 但for 小朋友, 亞洲琴點都 not bad, 因手指唔太有力, 會易D上手, 但長遠來說, 對指力方面的訓練會小一點

原帖由 mmak 於 09-2-24 10:34 發表
我就是買了二手 petrof, 我覺得聲音&手感 都比 同級的Yamaha / Kawai 好, 而且依2個牌子 resell value 高, 價錢相對又貴D...

我個 petrof 都係二手,  以同價錢來講, quailty 都比 Yamaha / Kawai 好!!

個人覺得, 琴真係冇必要買全新, 因琴的損耗唔大, 一年琴同十年琴, quality 差不多.......   有別於汽車  

sorry..應該係Yamaha U3, K5 就要3-4萬
U1 , K3 就要 1.5-2萬.
(係日本製, 但已經有最少十年琴)

原帖由 Sindy 於 09-2-23 22:04 發表

新琴現金價都係四萬二咋喎.....係早兩個星期既價黎架,二手點駛四至五萬呀?