用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 流感影響music festival
go

流感影響music festival

今朝收到張fax,係音樂節協會出的﹕
香港政府宣佈停課時之賽事安排﹕
1.  以年級劃分的項目﹕(例﹕小學組、中學組)
      停課學校之參賽者將不可出席任何比賽及觀看賽事。

2.  以等級/年齡劃分的項目﹕(例﹕三級鋼琴、十三歲或以下)
     比賽將仍然舉行,不受停課影響的參賽者可出賽,將獲評語及分數,*沒有名次*。停課學校之參賽者將不可出席任何比賽及觀看賽事。本會工作人員將檢查學生證/學生手冊以識別身份。

任何賽事無論(協)會必須取消或參賽者自行決定不出賽,(協)會將不會重新安排,亦不會退還報名費。

.........又好似上年咁?練左幾個月,又要訂樂譜,依家又無得玩?
就算有得玩,都只係白玩?
仲要搶埋我地d報名費。
乜音樂節協會唔識得改期比賽咁stupid咩?

唔系呀?又系甘,你系邊都睇到架,我上佢地個網無既,得個幾間學校停課就要甘玩,既然有分比有評語點解唔可以比名次喎
原帖由 petunia 於 09-2-18 09:05 發表
.........又好似上年咁?練左幾個月,又要訂樂譜,依家又無得玩?
就算有得玩,都只係白玩?
仲要搶埋我地d報名費。
乜音樂節協會唔識得改期比賽咁stupid咩? ...

It only happens if the government announces the suspension of all schools in HK like last year. Let's hope it won't happen this time.

However, the competitors still have chance to perform on the stage and get their mark sheets. Only there is no ranking which I can accept cos' there might be quite a few talented competitors got infected and can't come to perform.

You may wish to note that competitors of the affected schools are not permitted to attend. If Gov't announced school suspension, all primary schools will be treated as affected schools and all primary schools competitors are not permitted to attend or watch any competitions.

Would it be the case that only those competitors from secondary school sectors can attend.

Any views?

原帖由 Junko 於 09-2-18 12:36 發表
You may wish to note that competitors of the affected schools are not permitted to attend. If Gov't announced school suspension, all primary schools will be treated as affected schools and all primary ...

我都有咁既問題, 指示不清晰 . . .

出席得比賽, 又不發名次, 點解會有咁既 policy!?

原帖由 Heidi媽 於 09-2-18 12:34 發表
For more details, please click it.

http://www.hksmsa.org.hk/ProgrammeMusic.php?type=2&Lang=C&PHPSESSID=6054a61c020c0b028af5c43818105207

Heidi媽,

這樣說, 今年大部份比賽都很大機會沒有名次了?!!!

原帖由 Zoey 於 09-2-18 12:46 發表

我都有咁既問題, 指示不清晰 . . .

出席得比賽, 又不發名次, 點解會有咁既 policy!?

係啦,應該參賽者無一定人數,先無名次,咁會好d囉,如果有一場,只係兩三個無黎,都好普遍,無事都會咁啦.......都有五十幾人,唔通咁都無名次咩?

咁即係本書買左無用兼蝕埋報名费? 點解個會有咁嘅安排, 唔顺延1個月才开始都得啫, 對我地停學嘅學生好唔公平喎!

原帖由 Sindy 於 09-2-18 13:31 發表

係啦,應該參賽者無一定人數,先無名次,咁會好d囉,如果有一場,只係兩三個無黎,都好普遍,無事都會咁啦.......都有五十幾人,唔通咁都無名次咩?

Sindy,

佢地大會既話事人, 應該都沒有親身體驗過, 所以唔太清楚學校/老師/學生, 每年為 li 個比賽辛苦 training 多月所付出既努力有幾大, 所以停賽, 停發名次佢地都覺得冇問題 . . .

原帖由 Heidi媽 於 09-2-18 14:01 發表
把練比賽歌的時間再去讀好d書, 相信學校成績還會更好tim!
現在真係晒心機捱眼訓!
好在我女仲有個目標係紅色cert啫......唔係都唔知搞乜.........唉

原帖由 Sindy 於 09-2-18 14:04 發表
好在我女仲有個目標係紅色cert啫......唔係都唔知搞乜.........唉

取紅 cert 比取名次更難 wor, 唉 . . . 你女咁勁仲話 hea tim

原帖由 Heidi媽 於 09-2-18 13:58 發表
係啦! 得張分紙有咩用! 我覺得大會很 stupid, 叫人比賽但無名次, 咁去來做乜? 唔通比人演奏一吓就算? 我老師都有幾場演奏會啦! 真係吹佢唔脹, '蚊'佢唔長!!!!!

其實我覺得政府又係嘅, 知道流感高風期就硬性規定叫d ...

唔知有冇人去信投訴 . . . !?  

上年我地 d email 都發到手軟, 佢地都一意孤行照 cancel 晒後期所有比賽, 發回報名費但就說到下不為例咁, 其實我諗家長寧願比多 d 佢地照比賽 law, 比佢地吹脹左 . . . (其實比賽進行其間大家都沒有緊密既接觸, 停課又不代表戒嚴 . . . )

今年 li 個 "不發名次" 既做法更加令人摸不著頭腦???  難道又係根據 "教署" 既指引 . . .

原帖由 Heidi媽 於 09-2-18 14:18 發表
有目標係好事來的.  不過, 其實都係政府決定全港小學停課先係咁安排, 呀女兩樣都在下星期賽啦! 我都想佢快d攪掂.

只要你場比賽睬中其中一間停課既學校, 就會受影響!  但現在, may be 還會有學校宣佈停課 . . .

原帖由 Zoey 於 09-2-18 14:09 發表

取紅 cert 比取名次更難 wor, 唉 . . . 你女咁勁仲話 hea tim

想左好多年架啦 邊關勁唔勁事丫

恕我愚昧, 什麼是紅cert?

原帖由 Sindy 於 09-2-18 16:55 發表

想左好多年架啦 邊關勁唔勁事丫