用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學生是否必需學會一樂器
go

小學生是否必需學會一樂器

現今小學生是否一定需要學會一種樂器傍身呢?

小女三歲開始學琴, 學到7歲佢話唔想再學鋼琴想學小提琴, 學了不久今日又話唔鍾意學樂器???

煩死..

我小朋友自己的主科功課都未攪掂, 唔夠時間用, 最後我放棄所有體藝科。

反為集中火力在主科之後, 個囡成績改善, 上堂有自信心。

我真的唔明白為何家長們要求小朋友學樂器。如果為了升中用要花六年時間, 我寧願讀好主科。

原帖由 Molly818 於 09-2-17 11:41 發表
現今小學生是否一定需要學會一種樂器傍身呢?

小女三歲開始學琴, 學到7歲佢話唔想再學鋼琴想學小提琴, 學了不久今日又話唔鍾意學樂器???

煩死..

乜唔係改制後, 個個學生到一定要學一樂器及一體藝咩???

原帖由 chumamma 於 09-2-17 14:40 發表
我小朋友自己的主科功課都未攪掂, 唔夠時間用, 最後我放棄所有體藝科。

我真的唔明白為何家長們要求小朋友學樂器。如果為了升中用要花六年時間, 我寧願讀好 ...

一生一體藝是學校鼓勵學生多點參加課外活動.
一體有各種球類,體操,跆拳道等運動型活動,
而一藝是關於藝術型活動,如學樂器,畫畫,舞蹈等.
但並不是一定要參加的.更不是規定學生一定要學一門樂器.

以上是個人理解.

呢點我同意的, 所以我女在小二才開始學樂器, 讓她有一年P1時間讀好主科.  我女而家學中西樂各一種.  但並不為升中用的, 因為我女可直上中學部的.  主科始终比較重要.

但我兒的學校是P1音樂科考樂器的,  我兒讀書so so, 要加上一體一藝,  超忙而且兼顧唔到, but我冇得揀 !

原帖由 chumamma 於 09-2-17 14:40 發表

我真的唔明白為何家長們要求小朋友學樂器。如果為了升中用要花六年時間, 我寧願讀好 ...

我仔仔小二下學期音樂科都要考樂器, 所以小一開始學piano, 其實學校係鼓勵學弦/管樂, 好多同學仔都學2樣, 不過我無理, 有時間去運動下好過啦.

喺334制度下,每個學生都必須學一種樂器

醒目開學勳章

冇$點學...?

阿仔小學音樂堂有學牧童笛,
學校統一安排買牧童笛,25$/支.

也算一藝吧

Good idea !

原帖由 一家的太陽 於 09-2-18 17:00 發表

也算一藝吧

原則上每種樂器都count的, 無奈是冷門的較高分.
有些名校是不包括violin & piano 的"基本" 樂器,  
所以很多小朋友是害要學2種樂器啊!

原帖由 一家的太陽 於 09-2-18 17:00 發表

也算一藝吧

Martina,

以妳所知有那間學校不包括volin這種樂器。

原帖由 Martina 於 09-2-18 23:09 發表
原則上每種樂器都count的, 無奈是冷門的較高分.
有些名校是不包括violin & piano 的"基本" 樂器,  
所以很多小朋友是害要學2種樂器啊!

gershwin,

謝謝回覆。大囝現在學緊長笛, 而細囝想學violin, 現在等我再諗下先。

原帖由 gershwin 於 09-2-19 14:32 發表
很多學校,當然特別係名校,是不包括violin & piano 的"基本" 樂器,不是因為易學, 而係piano 是個別演奏,幫唔到學校隊band 或orchestra出名,violin太人多,隊band 或orchestra用唔著咁多,學校最想小朋友學所謂"冷門"既樂器,只不 ...

我同意兼顧不到學業,便要減少活動去配合。
但樂器一定要學一些,因為音樂是世界語言,既可陶冶性情,也可廣闊視野,讀書成績不理想也能一技旁身。
小兒(6 years old)接觸古典音樂後,愛上playing piano,自信増加,也能多看相關課外書。成績反而進步了。

其實好多學校都有相同做法,  表面並不會明說不認的.
但計分時是有分別的.  好似我friend的女去年用piano考音樂科, 得到成績表上最低分的C+,  今年改用琵琶, 即刻变成B+了.

原帖由 mkwok 於 09-2-19 12:08 發表
Martina,

以妳所知有那間學校不包括volin這種樂器。

會唔會音樂老師對piano識多d,所以評分嚴d,
而對中樂認識唔多,覺得聽落唔錯,就打分鬆d?
原帖由 Martina 於 09-2-20 11:00 發表
其實好多學校都有相同做法,  表面並不會明說不認的.
但計分時是有分別的.  好似我friend的女去年用piano考音樂科, 得到成績表上最低分的C+,  今年改用琵琶, 即刻变成B+了.

...

同意.
阿仔學樂器,主要目的都係想佢擴大知識面,增加個人修養.
冇諗過要用樂器來考中學.
對一般人來說,考中學主要還是睇學業成績吧.
除非在國際性大賽得獎,即使學業唔好,也有好學校收.
原帖由 yovin 於 09-2-20 06:18 發表

我同意兼顧不到學業,便要減少活動去配合。
但樂器一定要學一些,因為音樂是世界語言,既可陶冶性情,也可廣闊視野,讀書成績不理想也能一技旁身。
小兒(6 years old)接觸古典音樂後,愛上playing piano,自信増加,也能多看相關課 ...

原來334有這樣的要求?真不知道.
咁小朋友(boy, 5 years old), 想學violin/吹拉巴/打鼓, 幾多歲學最理想?知不知邊度有得學?