用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問校網 31 定 35 比較好 ?
go

請問校網 31 定 35 比較好 ?

我有一個囡囡.... 呢排煩惱緊搬去奧海城 (校網 31) 定紅磡區(校網 35) 好 ? ....
請大家比d 意見, 因為我哋唔熟呢兩區.... 唔該哂 ~ :)

請大家比d 意見... 唔該唔該 :)

我都想知,因為都要為小朋友計畫

pls help ~

原帖由 MuiMuiQQ 於 09-2-8 12:19 發表
我有一個囡囡.... 呢排煩惱緊搬去奧海城 (校網 31) 定紅磡區(校網 35) 好 ? ....
請大家比d 意見, 因為我哋唔熟呢兩區.... 唔該哂 ~ :)

31網。選St.Mary。因為可以一條龍上中學。

35網。選 Holy Angel also 可以一條龍上St.Mary。

原帖由 君媽 於 09-2-16 18:39 發表

31網。選St.Mary。因為可以一條龍上中學。

如果係男仔,又點選擇好?

[如果係男仔,又點選擇好?
quote]原帖由 linusfong 於 09-2-16 19:44 發表
35網。選 Holy Angel also 可以一條龍上St.Mary。

[/quote]

多謝大家解答 ~ :loveliness:
聽講入 St. Mary 比較難, 因為太多人會借地址報呢間.... 入Holy Angel 好似比較冇咁多競爭, 比較容易dd ..... 是真的嗎 ?

原帖由 MuiMuiQQ 於 09-2-18 11:29 發表
多謝大家解答 ~ :loveliness:
聽講入 St. Mary 比較難, 因為太多人會借地址報呢間.... 入Holy Angel 好似比較冇咁多競爭, 比較容易dd ..... 是真的嗎 ?

很難說。你會這樣想,別人亦會。抽籤全是彩數問題,故入那一個網都一樣。

原帖由 flowerpolly 於 09-2-17 09:54 發表
[如果係男仔,又點選擇好?
quote]原帖由 linusfong 於 09-2-16 19:44 發表
... [/quote]

都是31網,選德信。全班頭30名,可去華仁。中間的去德信中學。 又或者循道,100名內的,大多入循中,頭30名的,大多band 1都收。兩間都有保障。

唔該妳呀, 君媽 ~ :loveliness:

我想請問其實31 定 35 比較多band 1 學校呢 ?

德信小有同學入循道的嗎?好像...................

Net 35 secondary sch. belong to kln city and Net 31 belong to YauTsimMong.  
Kln City has more band 1
原帖由 MuiMuiQQ 於 09-2-18 17:35 發表

原帖由 MuiMuiQQ 於 09-2-18 17:35 發表

我沒有數過31和35網分別有幾多間#1,我建議你最好自己去數吓,數據會準確d。
我自己覺得,35網內的兩間名男﹑女小學,都有中學做後盾,入到的話,very good;如以名氣計,更勝31網,所以更難入。

原帖由 linusfong 於 09-2-19 12:37 發表
Net 35 secondary sch. belong to kln city and Net 31 belong to YauTsimMong.  
Kln City has more band 1
唔該妳呀, linusfong ....
咁如果只係計小學呢 ? 係咪都係 Net 35 比較多好嘅小學呢 ?

Thanks again ~

請問係邊兩間 ??

[我自己覺得,35網內的兩間名男﹑女小學,都有中學做後盾,入到的話,very good;如以名氣計,更勝31網,所以更難入。 ... [/quote]

原帖由 君媽 於 09-2-19 15:15 發表

我沒有數過31和35網分別有幾多間#1,我建議你最好自己去數吓,數據會準確d。
我自己覺得,35網內的兩間名男﹑女小學,都有中學做後盾,入到的話,very good;如以名氣計,更勝31網,所以更難入。 ...
唔該妳呀, 君媽 ~

請問妳所講嘅 " 35網內的兩間名男﹑女小學 " , 係咪一間係天神 ? 咁.... 男嗰間呢 ?

唔好意思, 我哋真係唔熟呢兩區.... Thanks again ~

原帖由 MuiMuiQQ 於 09-2-20 13:48 發表
唔該妳呀, 君媽 ~

請問妳所講嘅 " 35網內的兩間名男﹑女小學 " , 係咪一間係天神 ? 咁.... 男嗰間呢 ?

唔好意思, 我哋真係唔熟呢兩區.... Thanks again ~ ...

我指的是瑪利諾和喇沙(41網)。當然協恩(34網)都屬第一線。

另外,我建議選31網,是因為油尖旺的交通較方便。入小學後,有很多放學後留校的活動,家長要自己去接放學,如你們是全職媽媽,駕車接送,自然在那一區都沒問題。

此外,九龍塘區租金亦較貴,支出又會再多些。

如在35網選天神,再入St.Mary中學,那不如直接選31網的St.Mary小學,因St.Mary小學開4班,天神開3班。