用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 這個鋼琴牌子好唔好?
go

這個鋼琴牌子好唔好?

我打算暑假前買鋼琴,暫時看了威斯堡,請問大家有無聽過這品牌是好還是壞呢?而老師推介Kawaii,Kawaii 是否很昂貴呢?

簽名被屏蔽

wesberg 其實係韓國琴, 我以前部琴都係呢隻牌子, 品質可以接受, 如果你budget得萬幾, 又要買一手, 咁wesberg 係諗得過。

如果你有4-5萬, 就買kawai 同 yamaha, 冇咁易貶值,有二手市場,始終都係香港人favour。

其實係唔係大陸/東南亞/日本裝, 都係咁,最重要你鐘意個琴既音色。

miss321,

wesberg 那處可看呢?

ming2,

你唔講我真係唔知大陸裝的 KU - kawai 是Toyama大陸廠做,但它的價錢很吸引,HK$21,xxx,不過應該真是日本料吧!? Toyama 我不會選的。

Tom  Lee 的大陸琴真的不便宜,Pearl River & Hoffmann & Kuhne 陳列品現金價也要 $13,xxx,正價要 $2x,xxx。

miss321,

問錯了! 為何你說它的韓國琴呢? 琴行說它是德國料印尼裝的,老實講,我是不信的,應是中國琴而巳。

原帖由 jojowu 於 09-2-18 17:47 發表
miss321,

ming2,

你唔講我真係唔知大陸裝的 KU - kawai 是Toyama大陸廠做,但它的價錢很吸引,HK$21,xxx,不過應該真是日本料吧!? Toyama 我不會選的。

Tom  Lee 的大陸琴真的不便宜,Pearl River  ...

原帖由 jojowu 於 09-2-17 17:28 發表
我打算暑假前買鋼琴,暫時看了威斯堡,請問大家有無聽過這品牌是好還是壞呢?而老師推介Kawaii,Kawaii 是否很昂貴呢?

Ottostine in Tom Lee, 以前用過, 唔錯

醒目開學勳章

原帖由 mom5354 於 09-2-18 21:18 發表

Ottostine in Tom Lee, 以前用過, 唔錯

最近好似已經冇賣依個牌子

原帖由 jojowu 於 09-2-18 17:47 發表
miss321,

ming2,

Tom  Lee 的大陸琴真的不便宜,Pearl River  ...

我以前買果時係韓國廠出呀, 可能而家係印尼吧
你可以去樂韻琴行睇。