用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B搵學校好麻煩呀,有冇媽咪可以分享下意見 ? ...
go

細B搵學校好麻煩呀,有冇媽咪可以分享下意見 ?

我個囡係超細b (07年12月11日出生),宜家開始想同佢搵學校,但係佢未夠2歲,幼兒園唔會收佢(如在2009年8月入學),如果報讀幼稚園(2010入學),又怕佢太細個,一來好多幼稚園都未必收,二來又怕佢會讀得辛苦,所以我宜家都好煩惱,唔知有冇其他媽咪可以分享下意見呢 ?

Mine is Oct 2006.  We also worried the same so we sent her to pre-nursary to increase her edge.  
Unlike others started pre-nursary at Sep 2007, she started in Nov until she reached two.

How about go K1 in 2010 at a nearby school and then repeat at a desired one next year?  Most schools prefer kids already in school.  Besides, at the following year, your kid is a 'big kid' already.

你試吓去九龍塘迦南我個女2005年12月2日出世2007年12月3曰開班

原帖由 chloewong1211 於 09-2-18 18:05 發表
我個囡係超細b (07年12月11日出生),宜家開始想同佢搵學校,但係佢未夠2歲,幼兒園唔會收佢(如在2009年8月入學),如果報讀幼稚園(2010入學),又怕佢太細個,一來好多幼稚園都未必收,二來又怕佢會讀得辛苦,所以我宜家都好煩惱,唔知有 ...

我女係06年12月尾! N1, 有的插班就好讀啦, 唔好太計較邊間學校(因為出名果d好早full, 報名都唔使報), N1程度好淺, 所以插班都問題不大... 我女而加讀緊, so far so good!

10年入學K1, 即係你打算比佢做細B, 咁你要而加開始做好多野... 訓練佢的社交能力, 獨立性, 專注力, 大小肌肉要get ready得來最好超前發展, 語言能力非常重要...

如果小朋友性格夠strong, 夠成熟, 發展快, 做細B都OK! 反之, 個小朋友會跟得好辛苦, &對自身發展無益, 尤其是如果你想入d名校!
不過, 今年的競爭已經好恐怖, 出年就更加慘烈!雖然我有幾個朋友的BB係10月/11月/12月頭出世, 都入到St. Cathrine的下午班, 當然佢地都係中英文好掂的o力B來架! 我女女係12月尾的, 不過佢身智都算發展理想的, 但因為我只考慮AM班, 所以放棄佐d offer, 好彩有間尚算心怡的收佐AM... 一場廝殺真係唔容易!

Agree it's not easy to fight for a nice school this year.  You know, there are more baby born in 2007 than 2006.

From my experience, I adopted similar approach as what mansurnbb mentioned.  For the next year, you can try to repeat K1 or apply K2 in another kindergarten.  K2 is easier due to less competition.  e.g. 民生.

原帖由 mansumbb 於 09-2-18 18:28 發表
Mine is Oct 2006.  We also worried the same so we sent her to pre-nursary to increase her edge.  
Unlike others started pre-nursary at Sep 2007, she started in Nov until she reached two.

How about go ...

06年競爭好大, 07年...!

囡囡(06/11)成功備km取錄插n1, 最後放棄直上k1的學位. 經過面試k1的經驗, 要了解小朋友的性格/需要, 及學校的服務提供, 再配合家長的指導/參與. 當我接觸唔同的KG, 發覺真係好大分別, 真係睇需要, 有d學校主導, 有d學生主主導, 仲有家長主導... 又有IS.
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

好多謝各位媽咪既意見,如果插班係可以既話,咁我都想俾佢o係今年12月(足2歲)讀N1,我住香港區,唔知有咩好介紹呢 ? 假設如果冇學校肯收插班,咁又點算呢 ? 

至於話讀K1,我諗都係遲一年(即2011年)先至俾佢讀lu,但係到時佢已經成3歲8個月,唔知會唔會太大呢 ?

頭暈呀 

Check here http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/?lang=c
for a list of KG:
see if they answered "Yes" in "提供 2-3 歲幼兒服務?"

There are pre-nursary class provided in below schools:
http://www.ssck.edu.hk/ (should be able to 插班)
http://www.rhs.edu.hk/kg/
http://www.kcs.edu.hk/

Some Cannan also provide pre-nursary class.

原帖由 chloewong1211 於 09-2-19 12:56 發表
好多謝各位媽咪既意見,如果插班係可以既話,咁我都想俾佢o係今年12月(足2歲)讀N1,我住香港區,唔知有咩好介紹呢 ? 假設如果冇學校肯收插班,咁又點算呢 ? 

至於話讀K1,我諗都係遲一年(即2011年)先至俾佢讀lu,但係到時佢已經成3歲8個月 ...

我都住港島... 你係邊區? 每區都有些選擇, N1最好就近! 你女女12月生日, 通常要1月插班, or2月下學期開始時插班, 全日or半日? 如果半日, 插班通常得下午班咋!

過多半年先決定啦... 今年試下interview K1都好, 起碼對各學校有個認識, 亦對女女的能力&應對有個評估!

原帖由 jjtseung 於 09-2-19 15:58 發表

我都住港島... 你係邊區? 每區都有些選擇, N1最好就近! 你女女12月生日, 通常要1月插班, or2月下學期開始時插班, 全日or半日? 如果半日, 插班通常得下午班咋!

過多半年先決定啦... 今年試下interview K1都好, 起 ...

我住北角區架,咁你住邊區呀 ? 我諗住俾囡囡讀半日班。我又諗不如先俾佢上Playgroup,到出年先至讀N1,唔知好唔好呢 ? 我頭先打電話問過2間幼兒園,佢地話已經滿哂,唔收插班呀。

你都講得啱既,我都想俾囡囡試下Interview K1,當係攞個經驗都好呀。因為佢見到陌生人會好怕羞,所以我都係諗住"志在參與" 。

原帖由 mansumbb 於 09-2-19 15:58 發表
Check here http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/?lang=c
for a list of KG:
see if they answered "Yes" in "提供 2-3 歲幼兒服務?"

There are pre-nursary class provided in below schools:
http://www.s ...

Thank you for your information !

If I were you, I would let her study N1 in 2010, then study K1 in 2011.   
原帖由 chloewong1211 於 09-2-18 18:05 發表
我個囡係超細b (07年12月11日出生),宜家開始想同佢搵學校,但係佢未夠2歲,幼兒園唔會收佢(如在2009年8月入學),如果報讀幼稚園(2010入學),又怕佢太細個,一來好多幼稚園都未必收,二來又怕佢會讀得辛苦,所以我宜家都好煩惱,唔知有 ...

醒目開學勳章

我果個係0411尾尾細囡,我都係北角,我當年都係要掙扎,囡囡9個月開始報維記playgroup,我地係雙職父母,無老人家,幫,因為唔想佢日日淨係對住個賓賓,排到佢1歲4個月先插組,之前就上住letterland先,佢去in維記n班時得1歲1個月多d,岩岩識行,真係吽吽豆豆,後來收左下午班,1歲8個月開始讀,讀左就都真係好好多,自己學識著鞋,食野,收拾,同埋講野突飛猛進!
到n1果年,我諗住俾佢繼續讀維記k.1,出年先做大b同人爭心儀學校,不個有個bk媽同我講,不如俾佢考番間,試下int當學野,當時,大部份幼稚園已經截止,只有聖心係響跟住個星期六截,(當時st. stephen仲未有k.1)即管試下,反正維記當年已經promise到k.1俾上午班佢,點知聖心又收佢,仲要後來轉到上午(可能我地早寫信),讀到而家k.2,一直同學校track住,當然佢唔會係攞學業表現獎果d,但老c都話佢跟到,本來諗過要重讀一年,而家個勢會俾佢直上k.3
抓住每一個機會,且戰且走啦,當然我當年好彩,無而家咁多BB,哩個亦係我無後悔俾佢做細B,因為由05年開始,競爭都好大,亞女真係好彩
原帖由 chloewong1211 於 09-2-19 16:30 發表

我住北角區架,咁你住邊區呀 ? 我諗住俾囡囡讀半日班。我又諗不如先俾佢上Playgroup,到出年先至讀N1,唔知好唔好呢 ? 我頭先打電話問過2間幼兒園,佢地話已經滿哂,唔收插班呀。

你都講得啱既,我都想俾囡囡試下Interview K1 ...

原帖由 chloewong1211 於 09-2-19 16:30 發表

你都講得啱既,我都想俾囡囡試下Interview K1 ...

如果想試下做細B, 就要早些讀下d playgroup等, 等佢ready同人相處!

我都係住北角. 有明慧(上午班好快full, 下午班應該有位), 民生(不過校舍都幾舊幾殘), 呢兩間都係私校, 有外籍老師! 雲景道的合一堂都唔錯, 佢提倡母語教學, 所以N1無mud英文, 但相對校舍&空氣&課室&老師都好好, 所以在呢間讀的好多都係中產家庭! 同區熱門的衛理堂, 蘇浙N1通常都無位, 不過都可以排下waiting list, 我有朋友都試過等waiting等到佐...

遠少少, 西灣河的明我應該下午班有位, 太古城的聖安娜都係有機會下午班有位...

其他再細間的, or全日的, 我就唔講啦! 你試下call下呢幾間, 遞表or interview的時候觀察下間學校, 睇下符合妳的要求嗎? N1最重要係師生比例低些, 老師有愛心, 學校空間夠大, 乾淨, 因為N1所學有限, 重點學下自理/社交/大細肌肉等.

希望幫到你啦!

原帖由 candietweety 於 09-2-19 19:36 發表
我果個係0411尾尾細囡,我都係北角,我當年都係要掙扎,囡囡9個月開始報維記playgroup,我地係雙職父母,無老人家,幫,因為唔想佢日日淨係對住個賓賓,排到佢1歲4個月先插組,之前就上住letterland先,佢去in維記n班時得1歲1 ...

真係要好睇個小朋友的性格, 語言能力, 社交能力...

我女女同年期的小朋友發展真係差天共地... 總之, 是否做細B, 最緊要揀條岩佢的路!

你應該將細b當做係優點來睇, 鍾意可以2010入k1, 又可以2011入k1, 咩都比大b多一個機會

其實細b搵k1一d都唔難, 只要你唔好要求入d所謂名校就ok.  我阿b 係0611, 報左四五間邨校+一間名校(我諗st cath 算名校), interview果陣得23個月, 最後只有1間邨校唔收. 只要你平時同佢玩多d, 去多d公園帶佢見多d人, 教下a-z, color 係interview 前train 再下, 一樣無問題.

其實我既心水係衛理堂既N1,啱啱打電話去問,佢地話waiting list有好多人排,不過可以照入form,如果有位,佢地會o係5月份通知我,唉....我諗都係冇機會架喇,我囡囡要12月先至可以入學,就算有位插都唔輪到我啦。

宜家唯有俾佢上住Playgroup先,然後到今年年尾再Interview N1同埋K1,睇下邊間收囉。

原帖由 chloewong1211 於 09-2-20 14:55 發表
其實我既心水係衛理堂既N1,啱啱打電話去問,佢地話waiting list有好多人排,不過可以照入form,如果有位,佢地會o係5月份通知我,唉....我諗都係冇機會架喇,我囡囡要12月先至可以入學,就算有位插都唔輪到我啦。

宜家唯有 ...

睇來07年真係多人... 舊年衛理堂有offer N1下午班比我女女(12月尾出世), 因為我唔想讀PM班, 所以放棄佐衛理堂!