用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生100日活動去後觀感
go

民生100日活動去後觀感

小兒今年準備插班入讀民生K2 A.M.,昨天下午一點準時和太太及兒子到達參加活動,工作人員很熱情解釋給我們聽除了地下,2樓和3樓的課室都有攤位遊戲,小兒每一個攤位遊遊戲都有玩,都玩得很開心,派給我們的表格,都蓋滿印花。
        因小兒放學後才去,還穿著本身幼稚園的運動服,民生老師還開玩笑說,我的兒子很忙碌,要返兩個學校呢!
        我覺得民生偌大的學園,適合我兒子活躍的性格,經過今日的活動,決定給小兒轉讀民生是正確的選擇!

Welcome to Munsang family!!!
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

我昨日都有帶小朋友去呀
就現場所見 好多學生都好醒目同有禮貌呀
仲好有心機咁指導我個女點玩佢o地啲攤位 好可愛

我的媽咪亦有同行 佢話完全唔覺得佢o地係咁細個
講嘢好有條理

希望我個女o黎緊都可以咁醒目同有禮貌~ 今年九月就可以返學啦~
昨日呀女玩到唔肯走 =.=''

係呀, 昨日我個女真係玩得好開心架, 最初佢怕羞, 只係企係人地d 攤位前唔敢出聲, 好彩d 義工媽咪同d 民生哥哥姐姐好熱情咁叫佢試下玩, 佢玩左幾個遊戲後已經好主動咁行到自己想玩的遊戲前, 自己比張遊戲卡人地啦~

最後玩到遊戲卡都唔夠吸, 要吸在後面 , 最後玩到人地d 課室都要關門先肯走

另外, 我想一讚, 個上課100日的貼紙好靚呀, 原來係k3的小朋友畫的~

原帖由 michellebaby 於 09-2-18 11:55 發表
我昨日都有帶小朋友去呀
就現場所見 好多學生都好醒目同有禮貌呀
仲好有心機咁指導我個女點玩佢o地啲攤位 好可愛

我的媽咪亦有同行 佢話完全唔覺得佢o地係咁細個
講嘢好有條理

希望我個女o黎緊都可以咁醒目同有禮 ...

我跟琳琳成2:00pm才到, 琳琳被門口的滑梯吸引, 要玩一次才肯入去. 初時也有一點兒害羞, 不過在老師引導下終開金口, 玩得好開心. overall 老師及家長也十分投入, 好熱鬧.

係呀 我都覺得張貼紙好靚呀 所以留起了做紀念~
yup, 佢o地真係好熱情咁教啲小朋友玩~

仲有最後派的禮物 開頭以為only 得個笑哈哈球 原來裡面有條民生毛巾架 好啱洗~ 第時可以用~

原帖由 rebeccachor 於 09-2-18 12:59 發表
係呀, 昨日我個女真係玩得好開心架, 最初佢怕羞, 只係企係人地d 攤位前唔敢出聲, 好彩d 義工媽咪同d 民生哥哥姐姐好熱情咁叫佢試下玩, 佢玩左幾個遊戲後已經好主動咁行到自己想玩的遊戲前, 自己比張遊戲卡人地啦~

...

曈曈走時都想玩門口個滑梯, 但老師話唔被玩~~ 咁我惟有分散佢注意話去門口取禮物囉

原帖由 dora611 於 09-2-18 23:32 發表
我跟琳琳成2:00pm才到, 琳琳被門口的滑梯吸引, 要玩一次才肯入去. 初時也有一點兒害羞, 不過在老師引導下終開金口, 玩得好開心. overall 老師及家長也十分投入, 好熱鬧. ...

王惠光:
你好, 朋友小兒也是申請入讀今年插班K2, 但沒有取錄她的兒子, 因她事先沒有作什麼準備, 其實要成功取錄, 需要預備什麼證書或profoliao之類等(兩三歲小孩, 沒有什麼證書), 而interview又是否很難呢....希望你可以為她解答.多謝.

本人欣賞學校重視親子關係, 見到小朋友跟家長玩得十分投入, 亦期待明年可以一起參與。因那天時間太少, 只能跟幾位家長閒談詢問情況

本人希望能夠多些了解學校課程 (如: 英文及普通話上課次數, 功課量及老師是否有愛心&耐心?) 謝謝!  

回覆 # 的文章

honeyki,
     妳好, 妳朋友的兒子今年不被取錄,可以下一年再報K3,其實在短短面試那3數分鍾面試要決定取錄那一個學生是很困難的,我小兒上一年投考K1亦都失敗,今次成功可能是以下的因素吧!
      面試時小朋友不要害羞或哭泣,要答到老師問妳的問題,因我朋友女兒因老師問她問題時沒有回應老師,衹是低頭不語,結果亦未被取錄!
      還有夾附在報名表裏的問卷,最好要盡量填得詳盡一些,同時要親身交回學校。而我的兒子亦曾報讀一些面試訓練班,志在使他多一些模擬面試經驗。
     不過08-09年度我聽朋友說民生今年比較喜歡錄取小朋友父母是公務員或是教師,因我本身亦是公務員,不知道有沒有關係呢?

原帖由 honeyki 於 09-2-20 11:12 發表
王惠光:
你好, 朋友小兒也是申請入讀今年插班K2, 但沒有取錄她的兒子, 因她事先沒有作什麼準備, 其實要成功取錄, 需要預備什麼證書或profoliao之類等(兩三歲小孩, 沒有什麼證書), 而interview又是否很難呢....希望你 ...

我的兒子都成功今年9月插班K2, 我地不是公務員, 不知是否阿囝係大仔的原因而被取錄, 而且我們交的問卷只是一句起2句止, 沒有長篇. 面試中, 有認字的環節, 他說有些字不識便答老師不識.