用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?
go

有冇小朋友今年9月入讀中一既媽咪 ?

我為咗小兒搵學校好頭痛, 佢成績麻麻地, 但唔想佢讀校風唔好既中學, 好煩 !  
In 咗三間直資中學, 其中二間rejected 咗, 而家等緊最後嗰間…好擔心…

各位媽咪可否入嚟傾下
Tomorrow is better

可考慮馬鞍山德信, 成績中規中矩,但校風好好.

You can try it in July if needed.

醒目開學勳章

hi,

我都好煩,唔知點算? 最最慘就係你緊張過佢!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-19 13:42 發表
我為咗小兒搵學校好頭痛, 佢成績麻麻地, 但唔想佢讀校風唔好既中學, 好煩 !  
In 咗三間直資中學, 其中二間rejected 咗, 而家等緊最後嗰間…好擔心…

各位媽咪可否入嚟傾下 ...

係啦 ! 好似你考中學多過佢考中學 !  

你地會等大攪珠定直資 ?

我都同你一樣,擔心死!邊兩間 rejected
?等邊間
大家分享!

醒目開學勳章

hi,

若然有直資收,我會放棄大抽獎,不過重未有學校收!間間直資都講話收band one仔,唔知重有冇機?? 你住邊區,我住黃大仙,一齊交流吓!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-19 14:49 發表
係啦 ! 好似你考中學多過佢考中學 !  

你地會等大攪珠定直資 ?

我都係住黃大仙區, 呢到啲英中真係好少, 所以都報咗幾間中資, 沙田都培基都報, 因為沙田多英中, 希望機會大啲

原帖由 tinetinew 於 09-2-19 15:01 發表
hi,

若然有直資收,我會放棄大抽獎,不過重未有學校收!間間直資都講話收band one仔,唔知重有冇機?? 你住邊區,我住黃大仙,一齊交流吓!

yuk hei mun

...

醒目開學勳章

hi,

最慘係第二次呈分跌晒watt!三月尾又考試,好驚!

yuk hei mun

原帖由 cecwun 於 09-2-19 15:18 發表
我都係住黃大仙區, 呢到啲英中真係好少, 所以都報咗幾間中資, 沙田都培基都報, 因為沙田多英中, 希望機會大啲

好彩! 有咁多媽咪陪我一齊行呢條路!  
而家D 直資好巴閉, 唔係Band 1唔收, 操行唔好唔收…..
我相信小兒係interview 既表現應該唔錯, 但係佢係Band 2, 所以比滙基, 顏寶玲rejected咗 !

我都好擔心佢三月考試既成績 !

醒目開學勳章

Elona,

你等緊既係匯基嗎? 我見你係匯基那邊有發問過.

Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

sorry, 修改完先見到你個post. 你係已經收到匯基信reject? 可以話我聽幾時收嗎? 因為我有朋友都報左, 佢都好心急, 因為知道第一round收生信已經出左, 佢個小朋友又未有消息..........

封rejected letter 係昨日收到, 我等緊嗰間係福建

醒目開學勳章

hi,

你幾時收到信?我重等緊通知,每次行去信箱收信都好大壓力!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-19 15:47 發表
好彩! 有咁多媽咪陪我一齊行呢條路!  
而家D 直資好巴閉, 唔係Band 1唔收, 操行唔好唔收…..
我相信小兒係interview 既表現應該唔錯, 但係佢係Band 2, 所以比滙基, 顏寶玲rejected咗 !

我都好擔心佢三月考試 ...

醒目開學勳章

hi,

pls check pm!!

yuk hei mun

原帖由 Elona 於 09-2-19 16:02 發表
封rejected letter 係昨日收到, 我等緊嗰間係福建

醒目開學勳章

thx. 收工再打電話去問一問佢先

Hi Veronna,

我唔肯定你地有冇誤會, 除咗福建外, 其他都回覆咗唔收我個仔.

我腍你打電話去學校, 佢地都未必答你, 只會話處理緊

各位媽咪,

如我現在才申請直資學校, 請問有那間直資學校可申請 !!

很心急  !!

顏寶玲和福建中學仍接受第二輪申請

謝 !謝 !

此兩間易不易入 ?  小女是 Band 1.

學費幾多 ??  如等大抽獎后才申請, 得唔得 ???

回覆 # 的文章

兩間都唔易入, 尤其是福建, 好多人爭, 面試要兩個幾鐘頭