用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田區幼稚園邊間好呢?
go

沙田區幼稚園邊間好呢?

我囡囡 08年5月出世, 想依家留意下d幼稚園,
想問大家沙田區邊間幼稚園好呢?

醒目開學勳章

有學卷? 無學卷?
教學法? 全日? 半日??

醒目開學勳章

点解你地唔問吓自己想要乜, 然後邊間學校啱你呢?!?!
好學校好多, 因為人人要求唔同, 我覺得好~ 可以係因為近! 因為小朋友返學開心! 但係你個"好"字又係d乜???
不如講得清楚d~

以下有幾間出名d嘅:
嘉德麗 (出名要背三字經)
救世軍 (蒙特梭利)
樂基 (多人爭, 每年得一日派form)
明愛
...
如果你想讀國際班.. 都有好幾間 e.g. boxhill, 英基嚟緊都會開KG

原帖由 kerkermui 於 09-2-19 13:05 發表
点解你地唔問吓自己想要乜, 然後邊間學校啱你呢?!?!
好學校好多, 因為人人要求唔同, 我覺得好~ 可以係因為近! 因為小朋友返學開心! 但係你個"好"字又係d乜???
不如講得清楚d~

以下有幾間出名d嘅:
嘉德麗 (出名要背 ...

嘜沙田有英基咩?

醒目開學勳章

原帖由 bbpigbb 於 09-2-19 16:13 發表

嘜沙田有英基咩?

未confirm日期~ location係lake silver, i.e.烏溪沙站上蓋

KERKERMUI,

Can u also provide the address of these kindergarten

THANKS

醒目開學勳章

原帖由 bbexpect 於 09-2-23 00:01 發表
KERKERMUI,

Can u also provide the address of these kindergarten

THANKS

http://kgp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/district.htm&district_id=10

唔好意思, 我真係mud都唔識...

點樣可以知道各幼稚園既教學方式係點? 我完全毫無頭緒

thanks!

醒目開學勳章

原帖由 bbexpect 於 09-2-27 23:24 發表
唔好意思, 我真係mud都唔識...

點樣可以知道各幼稚園既教學方式係點? 我完全毫無頭緒

thanks!

响概覽裡面.. 每間學校都有得填課程資料> 課程類別/編排/學習/教學方式及活動/學習評估
仲有: 學校使命及抱負/對學生支援
如果有質素評核結果, 就一定要睇睇! (for 有學卷嘅KG)

當然, 仲可以睇吓其他家長對某校嘅comment啦~

請問呢間好嗎, 我成日見有好多小朋友都著住呢間學校既校服....聖母無玷聖心幼稚園