用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 想問 flash cards 中,英,數,百科卡點閃???
go

想問 flash cards 中,英,數,百科卡點閃???

1日閃幾張+幾張?
有冇人可以教我?

有關杜曼教育法

有關杜曼教育法的詳細執行及應用方法可參考《開心家庭網這個網站對於杜曼教育寫得實在太好了, 有時間也可以看看喱個BLOG 小寶貝成長路 - believe your baby can learn

原帖由 cBsing 於 09-2-19 15:02 發表
1日閃幾張+幾張?
有冇人可以教我?

醒目開學勳章

我睇咗好幾本Glenn Doman 同埋七田真嘅書..
但係都係過唔到我嗰關..
我覺得呢個動作(閃咭)好無"人性"
好想講: card唔閃, 小朋友都可以學到字/ 認到字架!
至於百科, 可以多帶小朋友睇多d, 然後搵書佢睇返~ 唔係更有趣咩?
咁當然, 家長要花多好多時間同心機啦!

Pertra,

你好, 想請問根據 GC 既 schedule, 當我教完 BB 1-100及 +-x/ (各二段算式持續教兩個星期) 後, 跟住要教d 乜?
唔該哂~

原帖由 Pertra 於 09-2-20 11:35 發表
I bought GC dot cards : 1 day 3 times - need to follow their provided schedule

I bought english flash cards ( just started) :
1 - 5 days  (3 times a day).....days  6 and afterward.....required to fla ...

多謝回覆, 但你買呢套野之前冇上 workshop ?

原帖由 Pertra 於 09-2-23 22:55 發表
Oh....I am still flashing the dot card stage... until 90 dots....few more to go. I suggest you can call to GC or take the learning workshop. I will go during next month.

原帖由 kerkermui 於 09-2-21 11:21 發表
我睇咗好幾本Glenn Doman 同埋七田真嘅書..
但係都係過唔到我嗰關..
我覺得呢個動作(閃咭)好無"人性"
好想講: card唔閃, 小朋友都可以學到字/ 認到字架!
至於百科, 可以多帶小朋友睇多d, 然後搵書佢睇返~ 唔係更有 ...

閃卡用意係訓練記憶力,唔係在於d生字...

petra,

你會唔會誤會左? 因為我上過workshop, 好似唔係咁教。

原帖由 Pertra 於 09-2-20 11:35 發表
I bought GC dot cards : 1 day 3 times - need to follow their provided schedule

I bought english flash cards ( just started) :
1 - 5 days  (3 times a day).....days  6 and afterward.....required to fla ...