用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Tom Lee 鋼琴班 (1對1)
go

Tom Lee 鋼琴班 (1對1)

小朋友上緊JMC, 依家想佢上埋 Tom Lee 鋼琴班 (1對1).

想問有無人上緊Tom Lee 鋼琴班 (1對1), 可唔可以俾d意見?   

想係太古城上堂, 有無好導師介紹?

Thanks.

原帖由 wong55 於 09-2-19 13:23 發表
小朋友上緊JMC, 依家想佢上埋 Tom Lee 鋼琴班 (1對1).

想問有無人上緊Tom Lee 鋼琴班 (1對1), 可唔可以俾d意見?   

想係太古城上堂, 有無好導師介紹?

Thanks. ...

我小朋友而家係有上緊tom lee 一對一的鋼琴班, 我是在上jmc 2 第一堂開始join 的, 現在學了差不多五個月. 而老師剛好又遇上了教jmc 的同一個老師教.
我個人認為不錯, 教的內容其實也是一般的琴書, 不過多了一本叫piano kids, 屬yamaha group. 裏面有不少是jmc 書的複雜version. 但因小朋友己經熟悉歌仔, 所以也不難彈. 而找jmc 的老師教, 也知道上jmc 的問題, 如教do re mi,現在正式教番CDEFG等.
而價錢真的很抵, JMC 學生學的價錢在外面應該很難找.
不過有心理準備, 1:1 後, 小朋友會開始發覺JMC 教得很慢.

間間琴行都會有少數老師會撬學生, 你指的可能係個別事件姐...

pamelaywy,

你小朋友係邊個 centre 上? 個老師叫麥名?  因為我打去問的時候, d staff 話教 鋼琴班同JMC 係唔同老師教!  

因為真係幾抵讀, 所以想俾個囡試下, 如果唔好再轉私人.

Thanks.

原帖由 pamelaywy 於 09-2-19 14:12 發表

我小朋友而家係有上緊tom lee 一對一的鋼琴班, 我是在上jmc 2 第一堂開始join 的, 現在學了差不多五個月. 而老師剛好又遇上了教jmc 的同一個老師教.
我個人認為不錯, 教的內容其實也是一般的琴書, 不過多了一本叫p ...

原帖由 wong55 於 09-2-20 13:38 發表
pamelaywy,

你小朋友係邊個 centre 上? 個老師叫麥名?  因為我打去問的時候, d staff 話教 鋼琴班同JMC 係唔同老師教!  

Thanks....

我小朋友係屯門個CENTRE 上堂, 相信唔係好適合你.
其實我諗STAFF o既意思係未必同一個老師, 又或者你讀o個間centre 有好多老師, 所以有分工. 屯門那間教來教去都只是三幾個老師, 有機會遇到
或者你私下問下jmc 老師佢有無係o個度教 1:1, 再問下佢教開邊段時間. 到你報名時就指定要那段時間, 可以就會是同一個老師

係吖, 基本上 教 鋼琴班同JMC 係唔同老師教!....

D miss 會周圍走, 我囡在沙田學, 佢個miss 有時會在荃灣, 聽D家長講 都有D Miss(piano course)教得嘛嘛, 有D Miss要排waiting list tim...

原帖由 wong55 於 09-2-20 13:38 發表
pamelaywy,

Thanks.

...

mmak,

你知唔知邊個老師教得好d? 或者邊個教得唔好? 等我問下個centre.

Thanks.

hi, pamelaywy,

請問妳囝囝改為1對1後, 仲有無番jmc, 囡囡剛則開始book 3, 除了覺得好慢之外, 真係要家長聽清楚同留心上堂, 否則回到家唔識教囡囡彈, 我之前見到有通告, 如連住一起讀三佰幾, 其實同出面學有無什麼分別.

原帖由 pamelaywy 於 09-2-19 14:12 發表

我個人認為不錯, 教的內容其實也是一般的琴書, 不過多了一本叫p ...

原帖由 LILY媽咪 於 09-2-23 13:24 發表

請問妳囝囝改為1對1後, 仲有無番jmc, 囡囡剛則開始book 3, 除了覺得好慢之外, 真係要家長聽清楚同留心上堂, 否則回到家唔識教囡囡彈, 我之前見到有通告, 如連住一起讀三佰幾, 其實同出面學有無什麼 ...

我囡讀緊 book 2,慢就真係幾慢,到依家 miss 都會叫佢地練完左手,練右手,唔駛 2 隻手一齊彈,而我就由 book 1 開始要我囡 2 隻手一齊彈,基本上佢都做到!!!
我都打算比佢係番 tom lee 上 1 對 1 ,但好似要 5 歲先得!
Everything that happens in this world happens at the time God chooses!!
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

原帖由 LILY媽咪 於 09-2-23 13:24 發表

請問妳囝囝改為1對1後, 仲有無番jmc, 囡囡剛則開始book 3, 除了覺得好慢之外, 真係要家長聽清楚同留心上堂, 否則回到家唔識教囡囡彈, 我之前見到有通告, 如連住一起讀三佰幾, 其實同出面學有無什麼 ...

LILY 媽咪,
我的小朋友有繼續上jmc, 也是剛開始jmc 3. 我讓他繼續上的原因是他本身很喜歡上jmc 跳跳唱唱 而要同jmc一同上,  1:1學琴才有這樣平的學費, 而且我幾鍾意佢地一齊唱歌o個part, 可以訓練耳仔, 唱歌, 以及音樂記憶. 我相信一般學琴唔會花太多時間係呢幾方面. 最重要是jmc 可以一齊上, 而1:1 學琴不可以, 我自己才可以吸收多些彈琴的知識 (因為我不懂彈琴的), 才可以跟進他練琴
至於跟出面有沒有分別, 我相信沒有太大分別,一樣買出面grade 1 的琴書, 教樂理 (用番 cdefg), 練手指書等, 不過多了一本yamaha 的歌仔書, 裏面的歌仔都是jmc 學的歌的複雜version.

原帖由 webjen 於 09-2-23 17:50 發表

我囡讀緊 book 2,慢就真係幾慢,到依家 miss 都會叫佢地練完左手,練右手,唔駛 2 隻手一齊彈,而我就由 book 1 開始要我囡 2 隻手一齊彈,基本上佢都做到!!!
我都打算比佢係番 tom lee 上 1 對 1 ,但好似要 5 歲先得! ...

佢地寫就話5 歲, 事實上我仔而家學咗半年都未夠五歲.
我係上jmc 2 第一堂話要join學,當時我仔才四歲四個月大

我諗人夾人啦.... 你可以問吓Tom Lee D staff, 不過好多時都好full, 根本無得比你揀, 你可以等D老師在centre 時, 見吓面傾2句, 真係只可傾2句, 佢地D學生一個接一個, 個個老師都做到無停手...

教得唔好, 那位....我唔記得佢姓乜??
那位家長講: 個囝學咗8個月, 好似咩都無學過... 個miss 咩都唔同佢講...

教得好那位, 比較粗魯 講嘢好大聲(有D惡), 那位家長講: 個囝學依家學得好好, 要排隊等架...

我囡個miss 好似姐姐仔咁, 都成日同我囡玩 & 傾計, 30mins 話咁快就過... 我個囡要mood 到, 先彈到琴... 所以miss 成日要出計仔對付佢, 我唔心急想個囡要有成績, 只要佢enjoy 就得....
依個miss 都好full, 我想掉時間都唔得...

原帖由 wong55 於 09-2-23 12:05 發表
mmak,

你知唔知邊個老師教得好d? 或者邊個教得唔好? 等我問下個centre.

Thanks.

我囡5歲半, 依家 JMC (book4)... book2 時 開始 +(1:1) piano course

其實 JMC 係音樂班, paino course 好明顯係學琴... 基本上可以講係2件事...

在我自己睇法, 我唔介意俾錢個囡去學音樂, 想佢打好個底, 將來學甚麼樂器都可以了... 亦識得去欣賞...
JMC 係親子班, 我跟埋個囡去上堂, 我自己都學到好多嘢, 識睇譜&彈琴, 我原本係音樂白痴... 我覺得1個價錢2人同行是超級抵, + $308 學埋琴仲抵... 唯起上嚟幾十蚊一堂, 我當俾佢去練琴...

JMC 係可以訓練埋小朋友聽音, 我最近發現我囡可以將聽過嘅歌(波兒) 無琴譜, 自己估返D音出嚟, 都彈得好似..雖然唔係全首, 只係一少段, 但我已經好滿足, 聽朋友講有D人天生都可以聽到音, 不需要訓練...
我囡一邊估一邊口念著"d r m f s" ... 慢慢估返D音出嚟..
但學琴是" C D E F G"... 好多識彈琴嘅 就覺得學 d r m f s, 無用...

其實睇你自己想要D咩??... 學 樂器 or 音樂... 如果 金錢& 時間 都許可, 我覺得2樣一齊學可以互補不足..
家長如好似我咁係音樂白痴, 讀JMC 可以幫到小朋友練琴, 老師話:家長應係陪小朋友一起玩彈琴, 而不是叫小朋友自己去練琴...

以上是本人意見, 希望幫到大家...

謝謝妳的分析, 我囡囡都好鍾意上堂, 當彈得好時會笑, 但好多時係我在堂上消化唔到老師所講, 回到家就教唔到她, 咪諗住一對一, 對她會好些.

原帖由 pamelaywy 於 09-2-23 23:44 發表

LILY 媽咪,
我的小朋友有繼續上jmc, 也是剛開始jmc 3. 我讓他繼續上的原因是他本身很喜歡上jmc 跳跳唱唱 而要同jmc一同上,  1:1學琴才有這樣平的學費, 而且我幾鍾意佢地一齊唱歌o個part, 可以訓練耳仔, 唱歌, 以

...

hi, mmak,

都係喎, 一人價錢 , 兩個人學,

但如一邊上 "d r m f s " 同 "C D E F G "", 會唔會混淆呢.

妳囡囡識彈波兒, 好叻呢, 我都想識彈.

原帖由 mmak 於 09-2-26 09:28 發表
我囡5歲半, 依家 JMC (book4)... book2 時 開始 +(1:1) piano course

其實 JMC 係音樂班, paino course 好明顯係學琴... 基本上可以講係2件事...

在我自己睇法, 我唔介意俾錢個囡去學音樂, 想佢打好個底, 將來學 ...

我囡 一邊上 "d r m f s " 同 "C D E F G "", 都唔會混淆的, 佢分得好清楚...
我自己就唔得啦, 先入為主... 我彈阿囡D學琴D歌都係用返 d r m 咋, 都一樣無問題 ...

首波兒 佢只識彈一段仔咋(單手), 唔算叻呢, 如果有譜你都彈到的試吓啦....

我見佢聽到音, 刻意唔買琴譜俾佢, 迫佢自己估... 佢都好懶架, 估2估就叫我去買~~

原帖由 LILY媽咪 於 09-2-27 11:44 發表
hi, mmak,

都係喎, 一人價錢 , 兩個人學,

但如一邊上 "d r m f s " 同 "C D E F G "", 會唔會混淆呢.

妳囡囡識彈波兒, 好叻呢, 我都想識彈.

...

原帖由 LILY媽咪 於 09-2-27 11:40 發表

謝謝妳的分析, 我囡囡都好鍾意上堂, 當彈得好時會笑, 但好多時係我在堂上消化唔到老師所講, 回到家就教唔到她, 咪諗住一對一, 對她會好些.

...

其實你唔好以為jmc回家教唔到佢, 找一對一就搞掂. 其實係仲難. 因為咁細個小朋友, 真係靠家長係屋企同佢練和做功課. 單對單練琴, 你唔堂上教過乜, 但返屋企仲要跟餐死.
所以我要keep 住上jmc, 等自己睇符號同拍子感都好o的

小朋友細個, 學野吸收係快, 我去問問通利老師的時間係點先.

原帖由 mmak 於 09-2-27 17:57 發表
我囡 一邊上 "d r m f s " 同 "C D E F G "", 都唔會混淆的, 佢分得好清楚...
我自己就唔得啦, 先入為主... 我彈阿囡D學琴D歌都係用返 d r m 咋, 都一樣無問題 ...

首波兒 佢只識彈一段仔咋(單手), 唔算叻 ...