用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學遊團
go

學遊團

小女就讀聖母玫瑰中學,星期日會有家長會,所以之前派左一d 有關nzl 學遊團資料,我好想比佢去開下眼界,不過個囡唔想去,激死我 有無媽咪遇到呢d情況?

回覆 # 的文章

我都係. 學校舉辦去英國, 我想俾個女去, 老公就考慮緊. 但亞女就反對. 點都唔肯去.

我仔仔學校都有舉辦nzl遊學團(在2009年7月),仔仔就好想去,但團費$20000幾 ,不過我要仔仔將今年及下一年利是用作團費的一部份。

回覆 # 的文章

我亞女學校個團去英國, 齊頭 3萬. 無理由迫佢去.

尋日學校家長日,終於同亞囡報左啦,真係又呃又'dum'

我亞囝都不肯去北京, 我都給他激到

祝你囡有個難忘的旅程

原帖由 marjoriepoon 於 09-2-16 17:28 發表
尋日學校家長日,終於同亞囡報左啦,真係又呃又'dum'mouth:" />

請問你地仔女o既中學,o係咩年級可以開始參加遊學團
o架?係自由參加定由老師揀架?學校有冇津貼比學生架?(請註明係津中、官中、直資定私校。)謝謝!

我仔間學校剛剛派表-美國遊,我仲考慮緊,事關阿仔都未定性,始終擔心佢自己一個攪唔掂.

原帖由 ytpeople 於 09-2-16 21:50 發表
請問你地仔女o既中學,o係咩年級可以開始參加遊學團
o架?係自由參加定由老師揀架?學校有冇津貼架?(請註明係津中、官中、直資定私校。)謝謝!

...

我個女年中一會去NZ,好多學校都會NZ?
佢間學校是中一至中三自由參加,會有一個面試!
學校是津中

回覆 # 的文章

津中  中一和中二都是去英國. 共他級唔知去邊. 學校無津貼.

請問有否小朋友參加過-----澳洲教育協會----他們舉辦的遊學團可以嗎 ????

回覆 # 的文章

有朋友試過, 在遊學團識左D好心散的朋友, 返來成日上網 MSN, 其實係唔係應該參加呢.  我個女未參加過, 我就十五十六, 有無家長可以俾意見?? THANKS!

其實學校有舉辦遊學團, 那當然 join學校啦!
因學校都會有一套指引要學生遵從的, 否則,都會受罰的, 因他們驚老師嘛!

請問有否小朋友參加過-----澳洲教育協會----他們舉辦的遊學團可以嗎 ????

其實跟學校去都可能比其他機構包嚟做。
我個女舊年自己報EX去澳洲,
同團就有2間學校團一齊.

原帖由 hilarywdv 於 09-2-18 20:09 發表
其實學校有舉辦遊學團, 那當然 join學校啦!
因學校都會有一套指引要學生遵從的, 否則,都會受罰的, 因他們驚老師嘛!

原帖由 SALLY媽媽 於 09-2-20 14:25 發表
其實跟學校去都可能比其他機構包嚟做。
我個女舊年自己報EX去澳洲,
同團就有2間學校團一齊.

你覺得囡囡參加完遊學團後, 英文有無有改進? Oral 好左?

我女女是同2個女仔入住當地家庭,
星期日, 都是當地家庭帶佢地去玩。
都可以用英文同佢地遘通到!  

其實去3-4星期, 都唔好遇有幾大改進,
遊樂多過遊學!
你想想, 同同學一齊, 會唔會講英文呀?

原帖由 波子 於 09-2-20 14:47 發表

你覺得囡囡參加完遊學團後, 英文有無有改進? Oral 好左?

原帖由 SALLY媽媽 於 09-2-20 15:05 發表
我女女是同2個女仔入住當地家庭,
星期日, 都是當地家庭帶佢地去玩。
都可以用英文同佢地遘通到!  

其實去3-4星期, 都唔好遇有幾大改進,
遊樂多過遊學!
你想想, 同同學一齊, 會唔會講英文呀?

...

我就係咁諗嚕!
負擔得起當比機會佢地去生活體驗.

我個仔讀小學四年級時,就比佢參加過學校舉辦既澳洲遊學三個星期,完成遊學返到屋企明顯覺得佢成長咗,獨立咗,佢仲話有機會都會再去。

原帖由 lsm1013k 於 09-2-22 00:16 發表
我個仔讀小學四年級時,就比佢參加過學校舉辦既澳洲遊學三個星期,完成遊學返到屋企明顯覺得佢成長咗,獨立咗,佢仲話有機會都會再去。

我都正正係想有咁0既結果,所以至想比個女去,係屋企有我照顧哂佢地所有野,攪到樣樣都依賴哂我,如果去完我個女都有咁0既結果就好啦