用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果打算俾小朋友 Repeat 一年, 請問 Repeat N1 好定 K2 ...
go

如果打算俾小朋友 Repeat 一年, 請問 Repeat N1 好定 K2 好

我的小朋友是 06年11月出世, 剛剛上年 12 月插班讀 N1, 佢係細 B 我都打算俾佢讀多一年幼稚園先上小學, 原本我諗住俾佢 Repeat K2, 但今日校長同我傾, 因為佢觀察到阿仔無論自理, 講說話也比較慢, 專注力也不足, 所以建議阿仔不如讀多一年 N1打好基礎先, 校長話 K1 所學一定比依家深, 驚到時佢追唔上。

請問有無細 B 家長有呢個經驗, 請指教! 其實我都覺得阿仔依家返學都好似一舊雲咁, 雖然都睇到佢有進步, 但就無其它同學咁醒, 老師話佢上堂都末肯坐定定, 我驚第時佢會追得很辛苦呀!

我都係0611b,
1. 我覺得阿b啱啱入n1, 坐唔定好正常.
2. 自理, 講說話較慢, 專注力不足, 我識幾個8/9月b 都有呢d情況, 佢地父母話返學後改善左好多.  我相信只要係返學, 無論係n1 or k1 一樣會有改善.
3. 跟校長講, 我覺得應該更加要讀k1.  苜先k1比n1 學野多d, 而且k1 d同學應該識講多d野, 阿b 跟k1同學起碼識講多一句; 跟n1 同level 只會學返同level 語言, 幫唔佢.
4. 如果k1 讀唔掂, 可以repeat k1, 用兩年時間打好個底.

我無比個仔讀n1, 因為我唔覺得n1 可以比佢學到d咩, 而且n1 同k1 所學都有50% 相同(聽其它家長講).  個人認為n1 只係比小朋友早點學習群體生活.

什麼自理, 講說話較慢, 專注力都可以屋企train-up, depend on 你有無時間&心機去train.

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-2-20 15:37 發表
我都係0611b,
1. 我覺得阿b啱啱入n1, 坐唔定好正常.
2. 自理, 講說話較慢, 專注力不足, 我識幾個8/9月b 都有呢d情況, 佢地父母話返學後改善左好多.  我相信只要係返學, 無論係n1 or k1 一樣會有改善.
3. 跟校長講,  ...

我阿女都係0611b,
我都好同意仔仔錫錫你既講法~
我阿女又係冇讀N1, 09年正式入讀k1, 不過我會mon住佢, 如果佢讀得唔okey或者比較吃力, 我都會比佢repeat 一年k1.

meiling222, 比多d信心比你小朋友喇, 加油呀~

你不用太擔心‧如果真的想Repeat 我揀k1因n1注重群體及玩多、但無須太快決定‧小朋友欠1曰就1曰‧可能下星期你就快依bb點解咱快識D勿勿勿 吾好哂$

i guess that you should listen to principal