用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 個女升上中一, 一個學期, 吾見左2次銀包la, 激c ..... ...
go

個女升上中一, 一個學期, 吾見左2次銀包la, 激c .....

仲有次吾見左手提電話, 好彩找到, 但銀包+八達通就冇la. 己經係時時都提住, 都係咁, 真係自理能力差到咁.
[

我個女中一, 就唔見三張八達通啦!
好彩當時未取個人八達通.    

原帖由 Win0501 於 09-2-20 14:34 發表
仲有次吾見左手提電話, 好彩找到, 但銀包+八達通就冇la. 己經係時時都提住, 都係咁, 真係自理能力差到咁.

醒目開學勳章 王國長老

唉!!!
中一開學以來:
筆袋(好多工具)---一百蚊
八達通---百幾蚊
校褸----兩百幾蚊

原帖由 ZZdaphne 於 09-2-20 15:26 發表
唉!!!
中一開學以來:
筆袋(好多工具)---一百蚊
八達通---百幾蚊
校褸----兩百幾蚊

中一時我仔又係成日唔見野,又唔係學校搵,
有次我返去學校搵,嘩,見到好多衫褲冇人認呀,
D 校褸好新都有.

我女最鍾意唔見鑰匙

原帖由 88muimui 於 09-2-20 15:37 發表
我女最鍾意唔見鑰匙

D小朋友係咁la,冇mud責任感去妥善管理自己D財物。

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 樂樂 於 09-2-20 15:33 發表

D 校褸好新都有.

衫褲冇人認呀

叫過阿女返學校搵,
佢話無喎!!!!

我岩岩係自由廣場出POST,谷氣緊個仔一日唔見銀包及資料手指,我仲以為個仔大頭蝦昏昏下,原來女仔都會唔見野既,唉....體來我都唔好谷氣囉....

我個女中三啦, 上學期唔見過次銀包....

凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

我個女中一至中三,遺失物品如下:

octopus card 3張
wallet            1個
學生証            2張
書                  1本
仲有......................
其實個list都應該幾長.
好在中四未有新record.

原帖由 motherlau 於 09-2-21 00:30 發表
我個女中一至中三,遺失物品如下:

octopus card 3張
wallet            1個
學生証            2張
書                  1本
仲有......................
其實個list都應該幾長.
好在中四未有新record.:wa ...

我大少都差不多啦.

原帖由 sorlo 於 09-2-21 00:03 發表
我個女中三啦, 上學期唔見過次銀包....

sorlo

講到好似得您女係咁 ~~

剛睇post 以為比人偷,如果係大意都好過比人偷,起碼有得預防.
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 樂樂 於 09-2-20 15:33 發表

D 校褸好新都有.

我見你咁講,
就迫下個女返學校搵,
我同佢講:
如果搵唔到,我就係parent's day
問班主任或校務處,
終於今日畀佢搵到。

係架,我都叫佢去校務處搵架,有次唔見手指連鎖匙都搵到。

原帖由 ZZdaphne 於 09-2-23 23:36 發表

我見你咁講,
就迫下個女返學校搵,
我同佢講:
如果搵唔到,我就係parent's day
問班主任或校務處,
終於今日畀佢搵到。

上左中學後阿囝未試過遺失任何物品喎!

原帖由 波子 於 09-2-24 09:30 發表
上左中學後阿囝未試過遺失任何物品喎!

你個仔管理自己既物品管理得好呀.

前2日打完學界比賽,我地最後先走,我地都執得個名牌球拍套呀,我地交左比球場職員,希望唔見左果位同學仔返去囉返啦.

上中學後我囝囝好似沒有試過不見東西 ! 返而他在學校拾到$100元之後交了給校務處 !

原帖由 crystalwesley 於 09-2-24 23:18 發表
上中學後我囝囝好似沒有試過不見東西 ! 返而他在學校拾到$100元之後交了給校務處 !

路不拾遺,好孩子   

我仔仔都試過唔見錢.
佢無錢食 LUNCH , 
好彩用有八達通係大家樂”拍”機
回家講返至知,問佢又話唔知係邊趺喎.

下次一定要佢向學校查左先 

原帖由 HPChingchingma 於 09-2-24 23:46 發表

路不拾遺,好孩子   

我仔仔都試過唔見錢.
佢無錢食 LUNCH , 
好彩用有八達通係大家樂”拍”機
回家講返至知,問佢又話唔知係邊趺喎.

下次一定要佢向學校查左先  ...

阿仔由細到大唔見嘢對佢泥講不足為奇, 因為佢無切膚之痛.... 所以由中三開始, 我只會供應一次, 唔見就由佢自己負責去補領同零用錢買番, 咁佢當堂比以前上心哂 可能我算放手放得遲, 不過未為晚也卦