用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 2 灣仔區統一派位-排位
go

band 2 灣仔區統一派位-排位

小兒是灣仔區男校小6年班學生,校內成績屬band 2,小學有直屬中學,但不是band 1生不能直入該中學,要抽籤(統一派位)選該直屬中學為第一位選校,機會入讀就約有1/3。 所以想請教一下‘統一派位’學校排位由第二選校開始應填。聽聞在灣仔區不是band 1生就抽不到英文中學,是真的嗎?所以希望選一些校風好的而成績不太差的學校填報。 男女校不拘。 請幫忙!

你仔仔是St. Jo or 華仁呀?

我兒的情況方與 bworry'son 差不多,我兒是 St.Jo  想請教一下!

我知好多st jo band 2生(已經肯定)都會填hktkpc,因灣仔區band 2學校而有收男生嘅得好少。

Sorry, what is hktkpc?

原帖由 eeyore0511 於 09-2-19 21:19 發表
我知好多st jo band 2生(已經肯定)都會填hktkpc,因灣仔區band 2學校而有收男生嘅得好少。

香港鄧鏡波書院。

聽聞現在是Band 3頭,咁第三位點填,叩門時,培橋直支好唔好?
真慘!

原帖由 marius 於 09-2-20 10:33 發表
香港鄧鏡波書院。

華仁!  點算好?
原帖由 ireneyklo 於 09-2-19 02:32 發表
你仔仔是St. Jo or 華仁呀?

我仔仔都是小學是St.Jo,今年升咗去鄧鏡波讀中一。其實08年升中派位好多派去都8-9志願,有d去咗20幾都有,我仔仔派第8志願(玫瑰崗),後來自己考鄧鏡波。我仔仔在ST. Jo考中間位置,我當初後悔沒有為仔仔考直資。現在仔仔入咗鄧鏡波後,我和老公覺得間學校好好。(其實在St. Jo出來的學生英文程度真的唔差but中文就真的唔好)。
講開間中學其實不是真的好差,我見d學生不是好差,我都認識有朋友個仔仔在這學校出來現在讀香大醫科,他說只要肯讀書,其實都有好多同學升上大學的。另外St. Jo升上去d同學都好喜歡比較成績。

多謝資料!
咁華仁仔多不多?
咁到時叩門培橋又好唔好?

多謝資料!
咁華仁仔多不多?
+++++++++++++++
好擔心,到時抽得唔好唔知叩門叩邊度,想知多啲你當時叩了邊幾間 & 經驗?請教請教!

原帖由 ireneyklo 於 09-2-20 19:55 發表
我仔仔都是小學是St.Jo,今年升咗去鄧鏡波讀中一。其實08年升中派位好多派去都8-9志願,有d去咗20幾都有,我仔仔派第8志願(玫瑰崗),後來自己考鄧鏡波。我仔仔在ST. Jo考中間位置,我當初後悔沒有為仔仔考直資。現在仔仔入咗鄧鏡波後,我和 ...

回覆 # 的文章

st.Jo Band2生想進升自己中學,那是要加點運氣的。可否考慮幾間自資學校作後備。鄧鏡波始終是中文學校,那小學時學校的數學和科學都是用英文教的,如再轉變為用中文,對孩子來說會否有點不習慣和又要重新適應。

當時仔仔入讀中一時數學真的有點不習慣,但好快就習慣了,我就有給仔仔補習叫補習班keep住d英文數,科學方面就有買本英文版叫仔仔睇吓d生字。
另外,其實St. Jo Band 2生我覺得真是要找一些直資做後備,因上年有些說很大機會入原校的都不能派回原校,要立刻去找直資考試,可是直資學校當時已經收了學生,要等學生放棄學位才有位。(當天考試考了三個幾鐘)
但如果真的入到原校到F.3選科時,都不能選擇自己喜歡的科目,到時可能真的害了小朋友。

Sorry我不知道培橋好不好。
當日去了四間學校,只有直資學校即日考試,其他都是交表再約考試時間。大部份考試都是考中英及數,面試就有用普通話、廣東話及英文。
另外當日要帶的文件有影印好的學生資料及資料正本、學生身份証及影印本、學生相片和金錢(因可能要坐的士)。
希望你o地派都好學校。

原帖由 bworry 於 09-2-21 11:09 發表
多謝資料!
咁華仁仔多不多?
+++++++++++++++
好擔心,到時抽得唔好唔知叩門叩邊度,想知多啲你當時叩了邊幾間 & 經驗?請教請教!

...

多謝你關心,小兒一月時面試了港大同學會,至今都無消息,知道無望,好擔心!
可不可以告訴我,當時你叩門叩了邊4間,因到時時間緊迫,無把握的學校就不去了,所以要預早計劃。
原帖由 ireneyklo 於 09-2-23 03:12 發表
Sorry我不知道培橋好不好。
當日去了四間學校,只有直資學校即日考試,其他都是交表再約考試時間。大部份考試都是考中英及數,面試就有用普通話、廣東話及英文。
另外當日要帶的文件有影印好的學生資料及資料正本、學生身 ...

派位後,第一時間去了鄧鏡波至後去了張振興(因這兩間都喜歡收St. Jo.的),跟往返觀塘一間資助及一間直資中學。
其實你仔仔成績如何和你是否喜歡男女校定喜歡男校,因本人喜歡男校多d,因本人害怕仔仔早拍拖。

Hello everybody,

Do you know which 直資中學 are still open for application.  My son is a band 2 student in Wanchai and I think his chance to get into a EMI school is very little.  So we want to find some back up for him.  Please help.

Thank you very much.

原帖由 ireneyklo 於 09-2-25 14:56 發表
派位後,第一時間去了鄧鏡波至後去了張振興(因這兩間都喜歡收St. Jo.的),跟往返觀塘一間資助及一間直資中學。
其實你仔仔成績如何和你是否喜歡男女校定喜歡男校,因本人喜歡男校多d,因本人害怕仔仔早拍拖。 ...

我聽d家長講小西灣間中華基金or觀塘福建中學都好好,學費唔貴,可以考慮吓。

Thank you.

I've also heard some good comments on these 2 schools.  Unfortunately my son was not accepted by Fukien Secondary School.  We also want to apply the 中華基金 but seems they only accept band 1 students.  Do you any any advice on this.

原帖由 ireneyklo 於 09-3-15 01:52 發表
我聽d家長講小西灣間中華基金or觀塘福建中學都好好,學費唔貴,可以考慮吓。

Dear All,
I would like to check the difference between Hong Kong and Kowloon 鄧鏡波.  Are they the same group ??

Thank you.