用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 治療堂興趣班的取捨
go

治療堂興趣班的取捨

這個年齡, 一般家長都花時間和金錢讓自己的小朋友去上課外活動或興趣班, 而我們這些有特殊需要的小朋友卻要花幾倍的時間和金錢去做治療做訓練, 想想真的很無奈, 花得起時間花不起金錢, 花得起金錢又花不起時間, 平日已返全日班, 只得星期六的時間了, (星期日點都要休息啦呱?) 兩者應如何取捨呢?
我仔仔言語delay, 而加讀K2兼收位, 佢好中意數學, 畫圖畫, 數學我算可以教到佢少少, 但畫畫我真係0o, 我又好想佢學phonics, 有冇媽咪可分享吓心德呀?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

我早前也有你同樣的掙扎,但結果也是以治療先行,興趣班押後。我認為如果基本野(我囝最大是社交問題)做唔好,上那些興趣班只會深化小朋友的問題(如上畫畫班,也是很個人的)

數學可以自己教,phonics,你可以買vcd佢睇,如果較專注的,可以吸收得唔錯。待他的基本功做好了一點,便撥時間上畫班之類。

原帖由 kikiboy 於 09-2-12 17:08 發表
這個年齡, 一般家長都花時間和金錢讓自己的小朋友去上課外活動或興趣班, 而我們這些有特殊需要的小朋友卻要花幾倍的時間和金錢去做治療做訓練, 想想真的很無奈, 花得起時間花不起金錢, 花得起金錢又花不起時間, 平日 ...

原帖由 olima 於 09-2-16 12:41 發表
我早前也有你同樣的掙扎,但結果也是以治療先行,興趣班押後。我認為如果基本野(我囝最大是社交問題)做唔好,上那些興趣班只會深化小朋友的問題(如上畫畫班,也是很個人的)

數學可以自己教,phonics,你可以買vcd佢睇,如果較專注 ...

Dear olmia

Thanks for your sharing, I have same concern!!

治療就緊係上啦, 因為唔學好基本功(例如: 小肌肉FOR 畫畫, 語言FOR 日常溝通), 上更多既課外活動都未必吸收...
不過建議你帶小朋友去戶外/動物園呀玩多D.
因為見多D新鮮事物, 可以擴闊佢既詞彙, 刺激佢既溝通意欲!

this website is quite good for learning phonics:

www.starfall.com

原帖由 kennistong 於 09-2-17 11:02 發表

Dear olmia

Thanks for your sharing, I have same concern!!

原帖由 olima 於 09-2-16 12:41 發表

數學可以自己教,phonics,你可以買vcd佢睇,如果較專注 ...

你講得啱, 如何基本問題都未解決又講咩課外活動呢? 我都係睇返小朋友的能力開始留意吓一D興趣班, 亦唔敢輕易停晒D訓練(指自費的), 我啱啱先著手由個別訓練改報小組, 希望遲D可以學返普遍小朋友所學嘅嘢. 有時又咁諗, 如果參加多D活動或者可以發掘佢嘅潛能呢, D佢同其他小朋友一樣都學到o, 點解唔比佢試? 有時都覺得好灰, 每個小朋友拥有的時間都一樣, 唔通自己的小朋友要永遠比人慢?
P.S. 多謝你提供website phonics.

原帖由 ChattyST 於 09-2-17 16:24 發表
治療就緊係上啦, 因為唔學好基本功(例如: 小肌肉FOR 畫畫, 語言FOR 日常溝通), 上更多既課外活動都未必吸收...
不過建議你帶小朋友去戶外/動物園呀玩多D.
因為見多D新鮮事物, 可以擴闊佢既詞彙, 刺激佢既溝通意欲! ...

Thanks!
我個仔主要係唔識同人用語言溝通, 有時真係好怪自己唔够交遊廣闊, 冇乜機會帶佢同相熟嘅小朋友玩, 唯有好似你咁講多D帶佢出去玩囉.

I brought my son to learning centre after he woke up in school in the afternoon. Sometimes interest class is necessary in order to prepare him to primary school.

agreed!!!

原帖由 ALAL 於 09-2-20 18:52 發表
I brought my son to learning centre after he woke up in school in the afternoon. Sometimes interest class is necessary in order to prepare him to primary school.
但願吾兒愚且魯, 無憂無患到公卿! :-P

我同樣亦有呢個諗法, 見囝囝進步左, 就諗住帶佢去學下d興趣班, 點知激死我自己. 首先係我自己揀果個班吾岩佢, 所以佢跟吾到, 好吾鐘意, 仲叫住走.  
我知道我自己太心急, 所以而家都係訓練先, 佢地小朋友學野好快, 打好底先, 遲d佢能力, 專注好d先再去上其他興趣班.

我都係一樣, 朋友冇小朋友差吾多年紀, 可以常常見面, 一齊出去玩. 所以囝囝都冇咩社交圈子. 我係呢方面都好想幚佢, 不過真係好難.

原帖由 healthykat 於 09-2-21 12:38 發表
agreed!!!
nil

醒目開學勳章

如果想上畫畫班, 可以搵d親子班, 一齊上容易control d, 又好玩d. 至於phonics, 我就覺得唔駛咁急住, 始終都係比較學術性一d, 打好o個低先學都唔遲. 當然, 如果真係唔夠時間, 都梗係就o左訓練先啦!

治療堂興趣班的取捨

點解唔同個仔落樓下認識下鄰居d小朋友呢?  我個仔都係獨生子, 又冇咩同age的小朋友friend, 於是我每日都俾阿仔落樓下空地玩三輪車, 等佢識下d鄰居小朋友, 初初佢落到去都唔肯同人玩, 淨係睇同自己玩, 過多幾個月, 佢就開始自己識左一個小朋友, 再過多大半年, 又再識多一兩個, 如是者, 佢依家都有幾個住在同屋院的朋友, 大家差唔多時間都會落去一齊玩, 間唔中我仲會請一個佢的朋友返屋企玩(eg 落雨去唔到街), 其實等佢日日練(社交技巧)好過逢週末先同d朋友玩, 我自己覺得幾work, 值得一試! 努力呀!

原帖由 January 於 09-2-21 14:56 發表
我同樣亦有呢個諗法, 見囝囝進步左, 就諗住帶佢去學下d興趣班, 點知激死我自己. 首先係我自己揀果個班吾岩佢, 所以佢跟吾到, 好吾鐘意, 仲叫住走.  
我知道我自己太心急, 所以而家都係訓練先, 佢地小朋友學野好快,  ...