用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛剛IN完協恩幼稚園, 請分享~
go

剛剛IN完協恩幼稚園, 請分享~

剛剛IN完協恩幼稚園, 請分享~

好神秘, 囡囡話老師同佢玩abc同煮飯仔..
10分鐘就in 完

原帖由 holahola 於 09-2-21 13:45 發表
好神秘, 囡囡話老師同佢玩abc同煮飯仔..
10分鐘就in 完

請問你有冇同你囡囡一齊入去考?

四個小朋友一組, 家長出面等.

想分享都唔得, 入面考D咩?家長根本唔知 沒有透明度.
我囡下午考, 5分鐘都無就考完.快過打針!

what a cruel interview without parents!
not interested in your interaction with your kids!
not interested in your expectation about the kinder!
doesnt show the importance of parents with teachers!

請問你們的小朋友in完之後有無收到貼紙?

原帖由 ILirene 於 09-2-21 18:47 發表
請問你們的小朋友in完之後有無收到貼紙?

有呀~~

in玩有貼紙wor.  問返小b, 她說老師問她的名字, 又問abc, 小b唱左abc song俾老師聽, 老師說好好聽, 又問她 "w" 字. 又叫她煮飯, 小b煮左牛肉/魚.

原帖由 kamchai 於 09-2-21 15:26 發表
想分享都唔得, 入面考D咩?家長根本唔知 沒有透明度.
我囡下午考, 5分鐘都無就考完.快過打針!

真係呀~ 我地都唔知考D咩, 我同佢入去, 見到張枱放左張A-Z 膠板, 但抽起左4個英文字母, 我諗都係考佢識唔識果4個英文字母同埋將D字母放返落個膠板裡.

仲有考D咩, 真係個謎~

原帖由 dora611 於 09-2-21 19:17 發表
in玩有貼紙wor.  問返小b, 她說老師問她的名字, 又問abc, 小b唱左abc song俾老師聽, 老師說好好聽, 又問她 "w" 字. 又叫她煮飯, 小b煮左牛肉/魚.

嘩...你個囡囡好叻呀, 表現咁好仲識講返比你知考D咩~

大女真係唔同D ~

真係好叻,講得好清楚老師考D甚麼,我個女只說老師問d問題她已經答晒。老師同她玩煮飯仔,她說要洗碗。請問你個女何月出生。

我囡囡係細女, 06年11月30日出世, 真係輸蝕好多~

佢入到課室, 乖乖地坐係度, 而當我走時佢都冇喊住叫走, 已經好安慰喇~   

頭先我"暗"佢訓時, 我問佢: 今日果兩個姐姐同你玩d咩野呀? 佢竟然答我: 讀ABC, 讀One Two Three, 切菜菜, 返學~

哈哈, 原來我阿女都唔係朦成成~~

我囡今日 IN  2:35 , 佢係 0610 BB 今日先 29 個
月大 !  

問番佢 MISS 問佢咩, 佢都無講..... 不過我 HB 企係
膠櫈度莊入去,  老師係 4 個中間問問題要佢地係枱面
攞 D 玩具甘 WOR , 唔 G 係唔係呢

不過真係甘考真係大女著數 D , 我都見有 D 小朋友
門未關都喊住要跟家長出黎呀 !!  

不過得 60 個位, 當見識下啦 ....... 甘多人報, 真係
入到先奇呀

原帖由 YML 於 09-2-21 19:21 發表

真係呀~ 我地都唔知考D咩, 我同佢入去, 見到張枱放左張A-Z 膠板, 但抽起左4個英文字母, 我諗都係考佢識唔識果4個英文字母同埋將D字母放返落個膠板裡.

仲有考D咩, 真係個謎~ ...

千其米失望‧上年心情同你地一樣‧但我個女入到‧仲係最細果個

原帖由 winchoy16888 於 09-2-22 11:03 發表

聽完你講, 真係對我地D細女媽咪莫大鼓勵, 加油呀~

唔好意思, 恕我多口問句, 因為我响妳個 blog 度見到, 協恩8月入學, 但係妳女女7月先 interview 嘅

如果以年齡計算, 果時妳女女都2歲半有多, N1都完成埋, 都唔可以稱得上做細女囉 ......  如果真係以正統手法處理的話, 妳女女 interview 時應該仲未夠2歲, N1 都未足齡入學, 面試表現可能會有所出入吧!

原帖由 winchoy16888 於 09-2-22 11:03 發表

chroma-shine
真係多謝你睇我blog‧仲咱好記憶‧我個女真係以正統手法去見學校, 我個女interview 時己經夠2歲,你有應該知到我遲佐去‧寫信去在見架‧而且協恩冇 N1 佢衹有k1﹕放心學校未足齡吾收人入學架, 亦吾會有例外!我個女靠自己入到架

My hubby found the interview was okay as they only need to see how your kid doing while they are alone...To me, it is not really matter whether the school asked me what they expect from school or how do we think about their school.  Of course i would say good things if I want my kid to get in lar....right?

Anyway, it was a very good experience. No matter get in or not.  My girl was born in Dec 06 and she told me that the teacher ask her to play ABC and ask her the color of them...well, I think she already done quite well lar

原帖由 angeemama 於 09-2-22 21:30 發表
My hubby found the interview was okay as they only need to see how your kid doing while they are alone...To me, it is not really matter whether the school asked me what they expect from school or how  ...

其實我都滿意協恩interview既安排.
(1)用小朋友出生日期黎排次序, 相約同齡既小朋友安排一齊interview而作比較.
(2)只須要小朋友係課室interview, 而沒有家長陪同, 得唔得都係睇小朋友當時自己既表現. 唔會好似某d幼稚園, 家長都考埋, 又要面試又要寫論文.

名校自然多人考, 所以有些混亂, 真係在所難免.
雖然打定輸數, 這次interview對我囡囡黎講真係好好既經驗~