用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖雅各小學 希望有家長可以分享一下
go

希望有家長可以分享一下

我兒子今年9月上幼稚園高班需要選小學了.
我自己是聖雅各的畢業生, 但已經事隔多年並且已搬到港島東. 我只知道現時上午班的校長是張勇邦老師, 我畢業前他剛到聖雅各任教體育科的, 而我的弟妹都曾是他的學生.
所以希望有家長可以在這裡分享一下!

醒目開學勳章

因3月要搬到臨時校舍上課(約3年), 所以今年無OPEN DAY, 我都想了解多一D吧......

因為我仔仔都係09年9月要選小學, 都有興趣 ST JAMES, 但我只得基本分, 會係跨區, 所以1ST ROUND 入選機會一定唔及你吧!!!!

你以過來人身份, 對呢間學校有乜睇法?? 仲有我見佢地28/2/09 有個 俾校友重回舊校的日子, 你報咗名未? 如有呢間學校的進一步資料, 可分享一下吧!!!!

原帖由 wilter 於 09-2-14 22:34 發表
我兒子今年9月上幼稚園高班需要選小學了.
我自己是聖雅各的畢業生, 但已經事隔多年並且已搬到港島東. 我只知道現時上午班的校長是張勇邦老師, 我畢業前他剛到聖雅各任教體育科的, 而我的弟妹都曾是他的學生.
所以希 ...

回覆 # 的文章

回想當時我在聖雅各的時候.
> 校風純樸
> 課程讓小朋友容易掌握
> 家課的數量適中
> 我小四小五時有很多年青又熱誠的老師加入 (如現在上午校的校長張勇邦老師)
> 我和弟妹當年的升中派位亦不錯

但因為事隔多年, 可能好多人與事都有好大分別. 我沒有加入舊生會, 不過都會抽時間於28/2返回舊校看看.

醒目開學勳章

你所講的同坊間(我都係聽說回來的)對呢間學校的觀感好雷同, 你大可放心吧.....就因為咁我先考慮跨區選此校吧!! 你屬邊個校網? 我係 net 14吧!!!

另提一提, 回校日好似有分時段同要報名, 你上學校網頁look look 吧!!!

可以的話, 如有多一點資料互相交流一下吧!!!!

原帖由 wilter 於 09-2-18 17:27 發表
回想當時我在聖雅各的時候.
> 校風純樸
> 課程讓小朋友容易掌握
> 家課的數量適中
> 我小四小五時有很多年青又熱誠的老師加入 (如現在上午校的校長張勇邦老師)
> 我和弟妹當年的升中派位亦不錯

但因為事隔多年, 可 ...

回覆 # 的文章

原來坊間對聖雅各都有相同的評價!
其實我都係跨網選校, 我住校網#16.
不過我都未曾有最後定案, 因為家人有另一考慮 "番禺會所華仁小學". 所以我都好煩惱!

學校應該有一些參觀日架,俾D幼稚園生參加..不過..消息係只係選擇性邀請一些學校..
原帖由 wilter 於 09-2-18 19:34 發表
不過我都未曾有最後定案, 因為家人有另一考慮 "番禺會所華仁小學". 所以我都好煩惱! ...

醒目開學勳章

咁啱, 我都係跨區, 亦都係呢兩間中選一間, 都在搜集資料中, 睇嚟我地真係可以多多交流一下吧!!!! 咁你 net#16 又會有心水未? 因若然唔好彩 round 1 唔得, 就要join 大抽獎吧!!!

另 ydoris, 我問過聖雅各, vist day 大多會安排俾區內幼稚園, 而我地呢 d 跨區基本上少安排, 除非該幼稚園主動聯絡吧!!! 同埋佢地3月會搬去臨時校舍, 所以短期內會經忙吧!!! 你小朋友係此校學生嗎? 可分享一下嗎?

原帖由 wilter 於 09-2-18 19:34 發表
不過我都未曾有最後定案, 因為家人有另一考慮 "番禺會所華仁小學". 所以我都好煩惱! ...

哦,原來係區內既幼稚園,幼稚園係未都叫12網架?
係呀,小女係呢度讀,我係跨區既.因為咁,細女明年順理可以入埋小一.明年因為小班,所以只有我地呢隻有兄姊既有D優勢.佢地搬校真係幾忙架..下星期放一個WEEK,我地都吾知點好?真係留佢地係屋企,分分鐘俾人拉..

原帖由 wpwong 於 09-2-19 10:03 發表
咁啱, 我都係跨區, 亦都係呢兩間中選一間, 都在搜集資料中, 睇嚟我地真係可以多多交流一下吧!!!! 咁你 net#16 又會有心水未? 因若然唔好彩 round 1 唔得, 就要join 大抽獎吧!!!

另 ydoris, 我問過聖雅各, vist day  ...

回覆 # 的文章

呢兩間小學對我兩個小朋友(1仔+1女)嚟講有下面嘅睇法同考慮.

聖雅各
唔擔心跨網因為我係到畢業個仔有20分, 將來細女亦可以以"世襲制"報名.
程度上我就絕對唔驚佢地追唔上, 而且我兩夫婦可能仲可以輕鬆啲.
不過佢冇直屬/聯繫中學, 將來升中又要再煩惱小朋友嘅選校問題.
佢比較著重小朋友嘅全人發展, 唔會對小朋友嘅課外活動成績睇得咁重.

番禺華仁
個仔只有15分真係要靠運氣, 而且佢係男校將來到細女又要同佢搵過另一間小學.
程度上似乎比較深課外活動比較多, 我兩夫婦就一定冇咁輕鬆.
不過佢有直屬中學, 將來升中可以煩少好多.

醒目開學勳章

明白.....你想當年係跨區報? ROUND 1 已成功嗎? 係否都只係得基本15分呢? 囡囡今年讀幾年級? 想問下你囡囡讀得開心嗎? 可以分享一下當中點滴嗎???

另你同WILTER就好喇, 有20分, 機會大好多吧....咁ROUND 1 我就少咗2個機會吧.....都唔知有無機會做同學呢????

原帖由 ydoris 於 09-2-20 11:44 發表
哦,原來係區內既幼稚園,幼稚園係未都叫12網架?
係呀,小女係呢度讀,我係跨區既.因為咁,細女明年順理可以入埋小一.明年因為小班,所以只有我地呢隻有兄姊既有D優勢.佢地搬校真係幾忙架..下星期放一個WEEK,我地都吾知點 ...

今年九月我個仔都升上小一, 我填了 St. James 第一志願, 但今年大抽獎學位只得四十幾個位, 而且我個仔是讀玫瑰崗幼稚園, 每年都很小學生派到 St James. 所以我都很担心!

醒目開學勳章

你round 1都係選呢間? 幾分呀?

原帖由 肥V 於 09-2-21 17:07 發表
今年九月我個仔都升上小一, 我填了 St. James 第一志願, 但今年大抽獎學位只得四十幾個位, 而且我個仔是讀玫瑰崗幼稚園, 每年都很小學生派到 St James. 所以我都很担心! ...

我女是插班生,和同學相處得幾好.起碼沒有因為新環境而不開心.雖然成績要追返是比較辛苦,但學校的課程及各方面我都好滿意.只要俾心機,上中學會好放心.今年真係好難入,希望可以和我細女做同學啦..

原帖由 wpwong 於 09-2-20 15:22 發表
明白.....你想當年係跨區報? ROUND 1 已成功嗎? 係否都只係得基本15分呢? 囡囡今年讀幾年級? 想問下你囡囡讀得開心嗎? 可以分享一下當中點滴嗎???

另你同WILTER就好喇, 有20分, 機會大好多吧....咁ROUND 1 我就少 ...

醒目開學勳章

插班生??? 點解?? 要考試嗎??

原帖由 ydoris 於 09-2-23 09:39 發表
我女是插班生,和同學相處得幾好.起碼沒有因為新環境而不開心.雖然成績要追返是比較辛苦,但學校的課程及各方面我都好滿意.只要俾心機,上中學會好放心.今年真係好難入,希望可以和我細女做同學啦..

...

係呀..要考中英數同口試.
原帖由 wpwong 於 09-2-23 12:46 發表
插班生??? 點解?? 要考試嗎??

其實聖雅各係區內同邊啲小學齊名呢?

若你要一間有品德又學習得很輕鬆的小學,真的放心選取吧...這是一間很好學校,我兒子讀得很開心.張校長是一位很親民的校長.當中書記及老師對家長及學生是很關愛的,還有當中對敎育充滿經驗及熱誠的老師,這使本人因此放棄城中為一般人口中所謂名牌學校,真的很慶幸最後選了這所學校.一所充滿愛,並非金錢掛帥的學校.^_^

醒目開學勳章

好多謝妳的回覆....我諗我已經唔再駛十五十六, 如可以的話可否分享多一點點滴呢?

學校重建是否預計3年(2012)完工呢?

我只得15分, 第一輪應該無機會, 而第2輪我只得15分, 而且仲係跨區, 所以機會好微....唉希望囝囝到時幸運可以大抽獎成功吧!!!!

原帖由 mummyamy 於 09-2-28 00:11 發表
若你要一間有品德又學習得很輕鬆的小學,真的放心選取吧...這是一間很好學校,我兒子讀得很開心.張校長是一位很親民的校長.當中書記及老師對家長及學生是很關愛的,還有當中對敎育充滿經驗及熱誠的老師,這使本人因此放棄城中 ...

很高興大家留意這所小學,小兒非常喜愛學校,現在正放搬校假,有成9天咁多,但暫借校舍較細,希望有機會享受新校舍啦!

醒目開學勳章

你小朋友今年幾年班?

想請教一下各位在讀生家長, 你地小朋友每天要用幾多時間做功課? 小一時(尤其上學期) d 功課及 默書考試 深唔深/難唔難 ?? 因我小朋友而家讀緊的幼兒園課程比較輕鬆(因跟足教統局指引), 例如佢今年n3(即k2)先開始學執筆寫字, 之前n2(即k1)都只係認下字, 所以有點擔心佢升小學初期會比較辛苦吧?!?! 小一(至小三??)活動教學嗎? 有精英班嗎? 幾年班開始? 係唔係"普教中"呢?

原帖由 davisma 於 09-3-1 00:17 發表
很高興大家留意這所小學,小兒非常喜愛學校,現在正放搬校假,有成9天咁多,但暫借校舍較細,希望有機會享受新校舍啦!