用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 如果孩子比較內向,有什麼課程可以參加
go

如果孩子比較內向,有什麼課程可以參加

我兒子個性較內向,我希望他可以主動些,有沒有什麼課程是互動性較高的可以參加?

會否考慮童軍? 因爲係一項持續的活動,內容比較多樣化,而且又有社區服務。諗返幾十年前我帶童軍時,見有好多初時好靜,人哋大聲d同佢講嘢佢都面青青o既小朋友,冇幾耐就有好大進步...

但不知你的小朋友多大,如果只係三、四歲果d ,我覺得同佢多去公園,圖書館... 睇吓人哋做緊乜,解釋比佢哋聽點解會咁做..... 已經好夠。上堂唔係唔好,只係我覺得好難量化成效啫。

首先是带他出去多接触一些人,尤其是跟他年龄相若的小朋友。

我女儿胆子小、怕事、不爱合群.... 所以,当她K1上完上午半天课的时候,下午我会将她送去家里附近的明爱社群幼稚园“暂托”,让她跟小朋友一起吃午饭,一起睡午觉,一起玩耍;除此以外,星期天或假日,我会带她到有小朋友的自己朋友家、或者她自己的同学家玩儿,同时逢小朋友的生日会必到(就算我没时间,我也会叫工人她带去参加,万一碰到有课外活动的日子,我一般都选择去生日会).... 可能我就一个女儿,比较容易孤单和内向,因此我从她K1开始,就不断在坚持上述的做法,而且十分见成效。

现在她已经K3了,听到其他家长和老师给她的评语是很独立、很合群、易与其他孩子相处。

我的目的已经达到了,现在我开始着重她的学业,以迎接小一。

原帖由 jean_fuh 於 09-2-21 09:45 發表
我兒子個性較內向,我希望他可以主動些,有沒有什麼課程是互動性較高的可以參加?

我兒子五歲K2了,每天都帶他去公園,只是他都可以自己玩,或看著別人玩,不然就是其它小朋友靠近想跟他,他都跑掉啦~~

吾好灰心‧吓D同學‧約埋一齊玩吓、

帶孩子去公園只是其中一個小的環節,並不太重要,因爲正如你說,他可以自己玩,或者看著別人玩。

反而一個固定的團體環境裏面經常出現的人,才可以讓他慢慢學習如何跟別人相處。

我女兒剛剛五嵗五個月大,但是她已經懂得什麽叫做“自來熟”,當然,偶爾也會發生一些不適應的情況,但那畢竟是少數。

原帖由 jean_fuh 於 09-2-21 23:42 發表
我兒子五歲K2了,每天都帶他去公園,只是他都可以自己玩,或看著別人玩,不然就是其它小朋友靠近想跟他,他都跑掉啦~~

原帖由 evatsoihk 於 09-2-22 18:51 發表
帶孩子去公園只是其中一個小的環節,並不太重要,因爲正如你說,他可以自己玩,或者看著別人玩。

反而一個固定的團體環境裏面經常出現的人,才可以讓他慢慢學習如何跟別人相處。

我女兒剛剛五嵗五個月大,但是她已經懂得什麽叫 ...

同意!"固定的團體環境裏面經常出現的人,才可以讓他慢慢學習如何跟別人相處。"
我囝囝6歲前的表現跟你的孩子差不多,其實可能比你囝囝嚴重好多.之前無想過evatsoihk所提出的,總不明白囝囝點解日日去公園,出街....都咁怕人....
我自己都唔多social,但為左個仔都安排了一些幾個families一切的活動,等囝囝慢慢适應;另外,由3歲起,我帶囝囝參加教会主日學,佢起初好驚好驚,唔肯入,我都破晒例陪左成兩個月,就算玩都唔肯,好彩主日學d導師好有經驗,有d小朋友,esp女仔又好caring,慢慢地佢就肯同d朋友仔一齊玩. 咁到6歲到個人就開朗活潑了很多,会主動同小朋友玩.小一時仲有個家長好開心咁同我講,自從佢阿仔調左位坐我囝囝隔離開心左好多,因為我囝囝好關心佢,小息又主動叫佢一齊玩,佢囝囝好怕羞&被動,成個上學期都無朋友.而家同我囝 囝&幾個較文靜的小朋友一齊玩.
另外,唔知你仔仔鍾意打波嗎?如果鍾意,約幾個小朋友一齊打波,個人玩得開懷左,跟住一齊食下嘢玩下都幾好.

努力!

你可以考慮報讀社交班,尤其是非牟利機構如靈實協會、協康會、基督教服務處等搞的。

對我小朋友而言有一定幫助,當然,每天也帶他到公園也是需要的。

原帖由 joyjoyma 於 09-2-23 09:07 發表

同意!"固定的團體環境裏面經常出現的人,才可以讓他慢慢學習如何跟別人相處。"
我囝囝6歲前的表現跟你的孩子差不多,其實可能比你囝囝嚴重好多.之前無想過evatsoihk所提出的,總不明白囝囝點解日日去公園,出街....都咁 ...