用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何教我的慢女兒
go

如何教我的慢女兒

亞囡k3, 剛完家長日. 請教老師應如何準備小一. 老師話亞囡成績ok, 只是做事有點慢. 但小一測驗考試都是限時,就算什麼都曉, 但做唔晒分劵, 都是徒然.

請問有什麼方法可以令小朋友做野快d?

have tried the kumon maths... but since we don't like the way to repeat and repeat, quit already..

原帖由 goodmama2003 於 09-2-23 09:56 發表

帶女兒去學" kumon" ,學完會有進步架. 本人小女都有學.

由k3升上小1, 小朋友其實會有進步, 好似我仔仔噉, k3 佢英文默書, 真係唔得, even 默5個生字, 佢都有困難, 佢唔喜歡. 當時我都很擔心, 而幼稚園老師都有擔心的, 但當仔仔升上小一, 我第一次見到英文默書範圍, 第一次巳要默12句句字. 都覺得沒有可能, 點知, 對仔仔來說, 原來不時困難, 他適應得很快. 有時真的要對他們有信心.
我仔仔k3 時都有報讀公文, 對我仔仔來講, 絕對沒有幫助, 因為他不喜歡repeat 又 repeat 的功課,  另仔很反感, 每一次做都會喊, 公文本意是希望小朋友可以自動自覺, 但原來對我仔仔來說是不可能, 相反, 我自己要求他做的exe, 他會自動自覺得去完成.
所以, 我覺得你要先去了解囡囡做什麼時, 會很慢. 而去針對改善, 每一個小朋友都不同, 慢慢去配合, 囡囡大囡or 細囡ar? 大同細真的會有不同..不要太心急及擔心.

原帖由 raynthia 於 09-2-22 00:45 發表
亞囡k3, 剛完家長日. 請教老師應如何準備小一. 老師話亞囡成績ok, 只是做事有點慢. 但小一測驗考試都是限時,就算什麼都曉, 但做唔晒分劵, 都是徒然.

請問有什麼方法可以令小朋友做野快d? ...