用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 [TTCA] 基督教祟真中學
go

[TTCA] 基督教祟真中學

大家好, 仔仔上學期英文, 數學成績不太好
TTCA 開o個d 補習班有沒有用?
有冇家長已經報左名參加?

醒目開學勳章

原帖由 christine_yuen 於 09-2-16 15:18 發表

請問呢間學校英文, 數學係咪好深?

其實我都唔知道究竟係課程太深, 定係老師質素問題, 又或學生的學習態度問題
學生成績真的麻麻, 包括自己的仔仔

回覆 # 的文章

沒有幫囡囡報名, 但而家有D後悔

原帖由 christine_yuen 於 09-2-16 15:18 發表

今日叫左囡囡問下學校可唔可以俾佢再報番名

報唔報到名?

囡囡上學期主動要報,
下學期say NO la......
有無用,好睇個人....

原帖由 aunt-amie 於 09-2-21 20:56 發表
囡囡上學期主動要報,
下學期say NO la......
有無用,好睇個人....

其實我囡囡上學期都有報名, 覺得補得好差
本身都打算下學期唔再參加, 費事哂時間又哂金錢

上學期學校透過幼聯(一間機構) 請補習老師
校方都覺得d補習老師質素唔好
但聽囡囡個老師講
今個學期係學校校長/副校長親自挑選補習老師
請左個好好既補習老師去谷學生的英, 數

原帖由 christine_yuen 於 09-2-21 12:21 發表
報唔報到名?

未知道, 我淨係知道我有幾個家長朋友本身都冇報到名, 都想仔仔囡囡參加, 報番名
  因為下學期既補習老師同上學期o個班 係兩班人
  今次聽說有信心保證, 所以就想試多次

順帶問一問
有冇家長本身冇俾仔仔女女參加, 又想俾佢報番名????

唔知學校俾唔俾呢?

原帖由 yolandamama 於 09-2-22 20:22 發表
順帶問一問
有冇家長本身冇俾仔仔女女參加, 又想俾佢報番名????

唔知學校俾唔俾呢?

推一推先

3月7號第一堂

Dear all Parents,
My daughter is a P6 student, therefore I would like to know your comments about this school (academic result, conduct, care given by the school etc). Many thanks in advance.

請問你講邊一間崇真,我個女都想入耿馬鞍山崇真,係咪呢間有問題呀?唔該

原帖由 gass 於 10-12-20 15:28 發表
請問你講邊一間崇真,我個女都想入耿馬鞍山崇真,係咪呢間有問題呀?唔該

馬崇並無大問題,Band 2算係咁。你要入到嗰2班精英先OK,其它班基本上自生自滅。。。。。。

咁如果入唔到精英班,咪好大獲,我個女係BAND2中至頭,入精英斑機會大嗎??謝謝

原帖由 gass 於 10-12-20 16:36 發表
咁如果入唔到精英班,咪好大獲,我個女係BAND2中至頭,入精英斑機會大嗎??謝謝

你可以去附近d富安、錦泰屋邨,觀察下d角落頭,要返、放學時間先有,有時你會見到d學生做緊一d你唔想見到嘅野。。。。。
近排天氣冷,可能少d。
如果Band2頭,駛乜報沙崇喎?胡忠、SJ、陳震夏都OK喎,甚至有d跌band英中都有機會啦~

阿女唔鍾意陳震夏,我們都想阿女讀基督教學校,想問我自行收生好唔好搏下林漢光第一,馬崇第二呢,咁如果林漢光唔收,馬崇收的機會大唔大?

原帖由 gass 於 10-12-21 14:37 發表
阿女唔鍾意陳震夏,我們都想阿女讀基督教學校,想問我自行收生好唔好搏下林漢光第一,馬崇第二呢,咁如果林漢光唔收,馬崇收的機會大唔大?

LHK並唔係我講嗰啲"跌bank"英中喎!
佢雖然唔係bank1頭(或中),但有時仲熱過d Bank1中。
另外,你點解咁鐘意MOSTT?
我估只要你肯讀,佢就肯收。。。。。
你只要基督教,咁可以剔走2間英中先。