用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想用婆婆地址報小學, 應該點做?
go

想用婆婆地址報小學, 應該點做?

本人家住天水圍, 阿仔而家都在天水圍一間天主教幼稚園讀緊k2, 黎緊9月k3開學就要填小一選校表了, 但本人想同阿仔報九龍城華德學校 (因為我自己是畢業生, 而阿仔又係家中大仔, 所以應該有20分), 而家如果我想用我外家的地址(東頭村)黎報華德, 咁 :

1) 算唔算誇區?
2) 會唔會再有分加? (我意思是婆婆家與華德屬同區)
3) 有咩手續要做? 是否只是在表格上填當頭村地址就得, 定係要show埋婆婆既水電煤單??

放心啦, 第一輪唔計地址既. 你係畢業生(10分, 大仔分因有畢業生分無得再攞)再加上天主教(5分), 有25分. 第一輪入硬.

原帖由 阿Be 於 09-2-21 11:35 發表
本人家住天水圍, 阿仔而家都在天水圍一間天主教幼稚園讀緊k2, 黎緊9月k3開學就要填小一選校表了, 但本人想同阿仔報九龍城華德學校 (因為我自己是畢業生, 而阿仔又係家中大仔, 所以應該有20分), 而家如果我想用我外家 ...

原帖由 阿Be 於 09-2-21 11:35 發表
本人家住天水圍, 阿仔而家都在天水圍一間天主教幼稚園讀緊k2, 黎緊9月k3開學就要填小一選校表了, 但本人想同阿仔報九龍城華德學校 (因為我自己是畢業生, 而阿仔又係家中大仔, 所以應該有20分), 而家如果我想用我外家 ...

報地址需要住址証明,如水費單、煤氣單或固網電話單等。

若無該等單據,需帶同外婆家住址証明及妳本人出世紙以証明妳與妳母親的關係,。

讀天主教幼稚園是沒有宗教分的.要有領冼紙才有.

原帖由 nicolemummy 於 09-2-22 08:55 發表
放心啦, 第一輪唔計地址既. 你係畢業生(10分, 大仔分因有畢業生分無得再攞)再加上天主教(5分), 有25分. 第一輪入硬.

最黑人真報假地址的人,我會舉報!

原帖由 dha-omega3 於 09-2-23 16:53 發表

噢, 對不起, 看錯了. 他應該是20分才對.

不過, 根據往年, 這校在第一輪都有收15分, 加上新校舍落成, 我估(我估咋)應該收多D人添. 所以20分在第一輪亦穩操勝算.

原帖由 dha-omega3 於 09-2-23 16:53 發表

係仔女面前講大話,點做人亞媽?

原帖由 nicolemummy 於 09-2-23 21:17 發表
噢, 對不起, 看錯了. 他應該是20分才對.

不過, 根據往年, 這校在第一輪都有收15分, 加上新校舍落成, 我估(我估咋)應該收多D人添. 所以20分在第一輪亦穩操勝算.

...

1.      華德41; 東頭村43
2.      華德下午會搬新校, 華德上午不會搬
3.        借地址是欺騙, 損人利己乞人憎; 教署會懲處, 請三思!

Where will 華德下午 move to ? Is this school receive good comment ?

原帖由 youma 於 09-2-23 23:34 發表

1.      華德屬41網; 東頭村屬43網
2.      華德下午會搬新校, 華德上午不會搬
3.        借地址是欺騙, 損人利己乞人憎;  教署會懲處, 請三思!

樓主係舊生, 而佢係用婆婆地址, 可能入到的話會搬去同婆婆住呢! 我覺得可以接受!
總比一d買地址去考名校ge好得多.

樓主係第一輪可以用自己所屬校網報這所學校, 因第一輪不計算校網的, 他已經可以穩入這校.

並沒有需要報甚麼假地址. 亦沒有鼓勵他報假地址, 請細心看清楚.

原帖由 flowerpolly 於 09-2-23 21:26 發表
係仔女面前講大話,點做人亞媽?

我想如果樓主囝囝真的是考入九龍城的小學,最可憐的是小朋友,住天水圍去九龍城上學!到時他一定搬到婆婆家住!

原帖由 ansonbb 於 09-2-24 08:59 發表
Where will 華德下午 move to ?

延文禮士道,
No idea when to move.

go quick please...舉報 please
原帖由 flowerpolly 於 09-2-23 20:59 發表

回覆 # 的文章

遊戲規則,直接搵婆婆做監護人, 咁就唔怕舉報. 咩遊戲都有唔公平處,要自己執生,最緊要過得自己過得人.