用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 午膳供應商 "原x" 的飯盒好難食
go

午膳供應商 "原x" 的飯盒好難食

"原x" 的飯盒真係好難食, 又煮唔到比個小朋友帶飯, 局住要食, 真係慘!

你哋小朋友的學校是否用"原x", 有冇番來投訴?

原帖由 delimama 於 09-2-23 02:54 發表
"原x" 的飯盒真係好難食, 又煮唔到比個小朋友帶飯, 局住要食, 真係慘!

你哋小朋友的學校是否用"原x", 有冇番來投訴?

我教過中學及小學, 大大話話吃過四五間的飯商, 其實間間都好難食, 完全沒有質素可言. 他們的收費這麼低 (以往一般$12-15), 很難有很高質素的食物的

我都聽聞好難食,  但班中絕大部份都照哽, 我仔女唔想自己"與別不同", 唯有照食.

我仔仔去年9月返小一, 學校午飯供應商就係"原X", 訂咗一個月, 難食到嘔! 但俾咗錢唔好嘥, 唯有叫仔仔頂硬上, 照食. 之後就日日叫工人送屋企飯俾仔仔, 唔想再嘥錢訂飯了.

最記得仔仔隔離位既女同學第一餐食豉油雞脾飯, 竟然成隻雞脾上, 冇切開, 仲要冇汁, 飯送到上班房時已經係凍到出晒"倒汗水". 最後個女同學梗係食唔晒隻雞脾及飯啦. 人又食唔飽, 飯餸又要倒, 勁嘥!

聽高年級學生家長講, 前一年個供應商好好, 選擇多, 又好味, 都唔知點解要轉, 仲要越轉越差嘛. 本想向學校反映, 但又唔多見其他家長反映相同意見, 所以都係忍住冇提出.

我女學校又係用"原x",我女話超難食,仲要收$16 一餐,我女算細食但佢成日放學都話好肚餓。我都好想學校轉供應商,但學校無家教會,無人出聲。唔訂飯又要一早起身整定佢帶返學,我女個人又論盡書包又重。而家唯有間住咁一個月訂飯一個月自己帶啦!

其實"原X"係美X集團既附屬飯盒供應商, 點解D質素可以差成咁既? 而且佢既價錢都唔平, 學校係咩收咗好多回佣, 所以咁差都要同佢訂呢?

It's really 超難食, "原X"D質素super 差,   咁差都要同佢訂?  
don't know why????????

Agreed with you all.  My daughter's school used to have lunch boxes named 美X集團, then changed to 原X last year.  Then my daughter started to  complain like spaghetti sticking together and waterly sauce.....  She used to be quite happy with 美X集團's lunch boxes.

Bringing homemade pack lunch is time consuming and schoolbag becomes heavier.  That's why I let her continues to order lunch boxes.

Until the week before, she had a stomachache after lunch. I have a second thought about pack lunch. I only promise her the re-heat of leftover food, sometimes sandwiches and once in  a while freshly made food for her.   She still agrees with this arrangement.

I understand that it's kind of sad to see kids eating food of such quality but there is nothing we can do!  Or you can try my daughter's solution.  Sometimes she will bring a pack of tomato sauce (ketchup) if it is spaghetti day or a pack of soya sauce if it is rice day.  Or whatever sauce your kids like.  At least, it adds some taste to the food.

原帖由 saui 於 09-2-23 17:30 發表
其實"原X"係美X集團既附屬飯盒供應商, 點解D質素可以差成咁既? 而且佢既價錢都唔平, 學校係咩收咗好多回佣, 所以咁差都要同佢訂呢?

唉 ... 呢間"原X"真係差到不能再差, 我真係從來都冇聽過一個家長讚過佢既食物. 我試過一個月就怕怕了   真伯送錢俾人虐待自己個仔, 所以我叫個工人辛苦D, 日日送新鮮飯及湯俾個仔食.

我都好替嗰D住得遠又或者父母及家人冇時間送飯既小朋友而難過 希望學校聽取家長既意見, 以後都唔好再同"原X"訂呢D垃圾飯盒啦

我哋漢x都超難食~

[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 pamelaywy 於 09-2-23 09:37 發表

我教過中學及小學, 大大話話吃過四五間的飯商, 其實間間都好難食, 完全沒有質素可言. 他們的收費這麼低 (以往一般$12-15), 很難有很高質素的食物的

Agreed. 我個仔舊年訂 "活x", 今年都係訂"原x", 但佢話今年"原x" 已比舊年好了, 所以基本上都係無間好, 最好自已帶飯.

既然冇一間供應商飯盒好食, 咁即係迫家長為子女自備屋企飯盒. 但如果家長真係忙於工作而準備唔到, 咁係咪唯有叫子女日日食垃圾.  供應商成日將自己既飯盒包裝到幾有營養, 幾配合1+2+3既健康飲食模式, 原來全部都係假話, 目的只為賺錢

教育局其實可唔可以監管到飯盒供應商既品質嫁呢? 成日都話香港痴肥兒童越來越多, 叫家長自己係屋企點樣教子女均衡飲食, 三低一高, 但同時又冇對飯盒供應商既作出監管, 咁作為家長既我地又係要孤軍作戰, 自生自滅, 冇人可以幫到手, 唉 ....

深有同感~

原帖由 saui 於 09-2-24 14:10 發表
既然冇一間供應商飯盒好食, 咁即係迫家長為子女自備屋企飯盒. 但如果家長真係忙於工作而準備唔到, 咁係咪唯有叫子女日日食垃圾.  供應商成日將自己既飯盒包裝到幾有營養, 幾配合1+2+3既健康飲食模式, 原來 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

既然冇一間供應商飯盒好食, 咁即係迫家長為子女自備屋企飯盒. 但如果家長真係忙於工作而準備唔到, 咁係咪唯有叫子女日日食垃圾.  供應商成日將自己既飯盒包裝到幾有營養, 幾配合1+2+3既健康飲食模式, 原來 ...

可以問下有無同學仔mami係煮開lunch,俾$$佢幫手送飯law

原x不但d嘢難食, 個飯盒啤實晒好鬼難開, 亞仔有同學撕開張膠紙時唔小心成個飯盒連飯帶汁倒落個身度, 套校服就咁就玩完...
講開雞肶成隻上唔切開, 亞仔話上星期又係咁, 又冇手套唔知點入手...
最難頂嘅係魚, 亞仔話佢果班冇人敢訂白汁魚柳, 因為d魚勁臭雪藏味加埋d魚鯹味, 一聞到都想嘔...
亞仔食咗幾年飯盒, 淨係今年哇哇叫, 真係唔明點解咁大間美x集團d嘢可以咁難食, 質素咁差, 總之最慘就係d細路...

聽到你咁講, 我真係打晒冷震 好彩我個仔唔使再食呢D飯盒. 但就真係好替訂飯既小朋友痛心 雖然打開門口做生意就梗係想賺錢, 但都唔好咁冇良心, 做到D飯盒QUALITY咁劣質至得嫁! 最慘佢地係獨市生意, 全校既飯盒都係佢地提供, 冇第二間俾父母揀. 眼見子女日日食D咁既垃圾飯盒, 真係好心痛呀

咁你有冇向學校反映呀?

原帖由 delimama 於 09-2-26 01:46 發表
原x不但d嘢難食, 個飯盒啤實晒好鬼難開, 亞仔有同學撕開張膠紙時唔小心成個飯盒連飯帶汁倒落個身度, 套校服就咁就玩完...
講開雞肶成隻上唔切開, 亞仔話上星期又係咁, 又冇手套唔知點入手...
最難頂嘅係魚, 亞仔話佢 ...

我個囡話最難就係啲意粉,淋pat pat,見到都唔開胃,所以佢一定唔會揀,我個囡今年係第三年食“原X”,頭果兩年都OK ga,但今年開始唔知點解差咗咁多,我個囡尋晚先同我講話啲飯唔熱,如有下次我一定同學校&間公司反映~~~

醒目開學勳章 王國長老

請問"原x"即係邊間呀??
我女一年班食美x(?acy), 唔得, 難食
二年班食臻x(x泰catering果間), 又唔得, 筆飯阿姐黑口黑面, d admin又唔合作
今年食321? concept(係咪即係你地講既原x), 又有人投訴話好似醫院餐, 但我女話, 已經係3年黎最好食果間
我知321由中大研究營養, 配合3高一低, 咁煮法又的確會無咁好食, 哎, 係咪好難平衡呢真係
有人話帆x好, 又有人話勁難食
究竟有無一間係ok架 , 我又唔想帶飯(可以帶既選擇種類會少好多), 煩煩煩
原帖由 wasabb 於 09-2-26 10:34 AM 發表
我個囡話最難就係啲意粉,淋pat pat,見到都唔開胃,所以佢一定唔會揀,我個囡今年係第三年食“原X”,頭果兩年都OK ga,但今年開始唔知點解差咗咁多,我個囡尋晚先同我講話啲飯唔熱,如有下次我一定同學校&間公司反映~~~ ...

醒目開學勳章

charlotte_mom,

記得我嗎? 原 x = x 美.... 知未?

原x真係咁差??

$16.5/餐,阿仔話OK唔難食 wor, 最好味係咖喱,d飯熱辣辣.....

唔通佢食開菲傭煑嘅嘢,所以對食冇乜要求?

原帖由 shunshunma 於 09-2-23 16:41 發表
我女學校又係用"原x",我女話超難食,仲要收$16 一餐,我女算細食但佢成日放學都話好肚餓。我都好想學校轉供應商,但學校無家教會,無人出聲。唔訂飯又要一早起身整定佢帶返學,我女個人又論盡書包又重。而家唯有間住咁一個月訂 ...

其實教育局唔係無監管, 而只係負責衛生, 安全等問題, 至於味道, 坦白說, 個個不同, 如何界定難食呢 ??
其實唔係話家長無能為力o既, 其實學校投飯商時有問過家長意見, 有個別飯商會o黎學校舉行試食會, 俾家長試下. (不過你唔好以為你試食過就係小朋友將來會食的, 因為試食會明顯係好食好多)
另外學校每天都有贈的試飯給老師及工友 (不知是不是每間學校一樣), 每天有小朋友order 的飯款都會有成年人 (無論是工友, 老師或職員), 以確保當天那樣飯沒有太大的問題. 但一般只有工友吃, 或一兩個對食無乜要求的阿sir 食.... 原因, 你都明啦..