用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節E109
go

校際音樂節E109

昨日我個仔第一次參加校際音樂節,佢有82分,我覺得好滿意喇!

你地d小朋友成績點呀?

請問係咪頭3名都會入決賽架?(下星期我個仔又參加左獨唱伙,所以想問下)

原帖由 Kanax 於 09-2-24 14:28 發表
昨日我個仔第一次參加校際音樂節,佢有82分,我覺得好滿意喇!

你地d小朋友成績點呀?

請問係咪頭3名都會入決賽架?(下星期我個仔又參加左獨唱伙,所以想問下) ...

鋼琴取消左決賽好多年啦

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-2-24 16:55 發表

我都有個學生係尋日比賽喎...佢好似係沙田(group 2)..唔知係咪同你囝囝同一場呢 ?!..佢就好彩少少..有88(第一),不過佢只係學左五個月琴咋...佢媽咪話我知尋日個d水準都唔係幾得...好多人彈"luck"左音...唔知係咪d  ...

你個學生好叻呀,學5個月已經可以彈到3級嘅歌。
我想請教下,我個仔練極到係會彈錯,硬係有d 「lut lut 漏漏」,請問練習時要注意d咩呢?

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-2-25 00:01 發表

個學生雖然只係七歲,不過佢真係好勤力架...(不過佢媽咪都幾要求高架..ha..ha.)..佢可以勤力到星期六學完琴(重要係由大埔出黎土瓜灣搵我上堂),之後返到屋企食完個飯就坐定定練三個鐘琴架...佢學左四五堂左右,我地就 ...

ming2,
恭喜你,嚴師出高徒.
我仔仔都係 group 2呀.沙田教會呀.
但係我老公帶仔仔去比賽.

我估你學生應該是no16,讀大埔梁x德學校.
不過,據老公講.如無知錯 .佢地2仔爺是坐你學生和佢媽咪前面 .老公話你學生有講,指媽咪可以出去影相, 可是媽咪話,無諗過亞囡會冠軍,所以無帶相機.聽落而唔似好緊張喎!

老公話 adjudicator 係後生仔.要求都幾高. 我仔仔都係彈"luck"左音. 下之再努努力喇.

教我仔仔鋼琴的老師的第2個學生在麗豪比賽,得92 分(第一名).我老公昨天有指沙田教會的評判比分都好緊. 而家睇 2場比賽的分數, 睇落都係播.

我還有細囡是在3月17日比賽.亞囡可以聽晒所有意見,有待改善後.老師打 電話來問亞仔分數時, 有講要園囡彈時, 唔好停 . 因此歌曲係步操樂曲. 請問還有甚麼要留意?? 謝謝 .

你地d小朋友成績點呀?

請問係咪頭3名都會入決賽架?(下星期我個仔又參加左獨唱伙,所以想問下) ...

kanax,
恭喜你 !

你仔仔是否第 3 名啊.
昨天來說,你仔仔是男孩子來說,是最叻的男生.
真係恭喜 !
老公話你仔仔是讀 kowloon tong school喎. 但為何合可以在新界東比賽 ??

簽名被屏蔽

ming2

please check pm,thanks

hkee33

簽名被屏蔽

:handsome: :handsome::hehehe: :hehehe: :lover: :lover: :crying: :crying: :y:excited: ummy : :sigh: :happy: :joyous: :joyous: :iloveit: :handsome: :handsome: :meow: :lover: :excited: :handsome: :handsome: :handsome: :handsome: :handsome: :handsome:

冬日勳章 醒目開學勳章

我都想知這首歌評判說有什麼要注意,因囡囡都在14/3比賽,thanks!

原帖由 ming2 於 09-2-25 13:57 發表
HPChingchingma

多謝晒.. ..個學生係0係大埔讀書架...佢今次係第一次比賽架咋..所以佢都緊張架...佢媽咪同我講..最初聽完佢諗住最多都係得個第二,不過當聽完人地宣佈第二名都冇佢份時..佢就已經打左輸數啦.. ...

MING2,
我老公話你學生表現好好呢 !
你可替係學生媽咪講, 恭喜佢!
因為我仔仔是出場比你學生前早幾個.
佢認真話一聽你學生完成 ( 佢話真的 , 不是擦鞋 , 擦你鞋, 也沒有好處啦 ) 會有名次. 當宣布第 3 名有 3 個時, 而你學生沒有份,  已知是不是第一名, 就是第二名, 佢話你學生比起其他的參賽小朋友年紀都細 , 評判會選擇細的為冠的,   那是不是 ??

老公說評判話 ,  他指此歌曲要彈大聲,  學生大多要在家中練, 無留意比賽地方是比屋企大.   
是否跟教我仔女的老師的意思差不多....是因為步操曲一樣 , 要大聲且響呢 ?

因為我仔仔真的是彈得好細聲. 希望妹妹有所改善. 我囡囡跟哥哥是  GRADE 3 了. 之前不是, 只是去年哥哥已  P.4 .心散. 進度慢左了 . 而亞妹又追上來. 去年妹妹第一次比賽話好驚, 只得 74 分. 哥哥是第2次都有 81 分 . 今年哥哥只得 72 分咋.   我只希望妹妹比上年鎮定就好喇 .

簽名被屏蔽

可能我女都有咁玩琴,都好易適應不同既琴
原帖由 ming2 於 09-2-25 22:53 發表

HPChingchingma

thanks...我會話俾學生媽咪知,恭喜佢架啦...個日夜晚佢再打電話俾我時,都話個心情仲係好興趣,仲未平伏到呀..ha..ha.. 其實我都想像到佢興奮0既心情係點樣0既...ha..ha..

話時話,我個人覺 ...

原帖由 HPChingchingma 於 09-2-25 11:50 發表

kanax,
恭喜你 !

你仔仔是否第 3 名啊.
昨天來說,你仔仔是男孩子來說,是最叻的男生.
真係恭喜 !
老公話你仔仔是讀 kowloon tong school喎. 但為何合可以在新界東比賽 ?? ...

唔係啊,我個仔無名次架,佢仲傻更更問人點解無,人地就話俾佢聽第3名係83分,所以佢無名次囉。

原帖由 ming2 於 09-2-25 00:01 發表

個學生雖然只係七歲,不過佢真係好勤力架...(不過佢媽咪都幾要求高架..ha..ha.)..佢可以勤力到星期六學完琴(重要係由大埔出黎土瓜灣搵我上堂),之後返到屋企食完個飯就坐定定練三個鐘琴架...佢學左四五堂左右,我地就 ...

我個仔都係7歲,但係人地練3個鐘,佢只係肯練3個字,真係無辦法

不過我個仔間學校都多功課,其實練琴嘅時間真係唔夠。

簽名被屏蔽

你地d小朋友成績點呀?

噢 ! 攪錯添.
見你問得係咪頭3名都會入決賽再比賽 . 以為是 第 2 名那位. 其實你小朋友可能第 4, 5 名啊 !

MING 2,

多謝分享.

你學生好勤力.

我仔仔練 15 MIN 都投訴我. 囡囡就好好多.