用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節-背譜會唔會多D分?
go

校際音樂節-背譜會唔會多D分?

醒目開學勳章

背譜同睇譜,分數上會唔會有差別?背譜會唔會高分D?

唔會, 表現好就分數高, 但倘若兩位小朋友表現差唔多,評估或會選背譜那位。

判評由比賽一開始就不停速寫評語,根本唔在意參賽者有冇帶譜,而且幾十人比賽,判評唔會mark 低邊個有譜邊個冇譜。

經驗話我知,大部份評判係會mark 邊個背譜的

原帖由 miss321 於 09-2-24 14:26 發表
經驗話我知,大部份評判係會mark 邊個背譜的

佢無其他紙架囉喎................會mark係邊?

我女背譜參加長笛比賽,評判直頭係分紙寫明背譜的。

阿女背譜從來都無寫架喎,係咪所有背譜都有寫?
原帖由 Ms.ChanChan 於 09-2-24 15:19 發表
我女背譜參加長笛比賽,評判直頭係分紙寫明背譜的。

原帖由 Sindy 於 09-2-24 16:18 發表
阿女背譜從來都無寫架喎,係咪所有背譜都有寫?

唔係囉! 我女鋼琴比賽都背譜,但評判無寫係分紙。
反而笛就兩次都有寫,仲要係唔同評判添。

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-2-24 18:11 發表

唔係囉! 我女鋼琴比賽都背譜,但評判無寫係分紙。
反而笛就兩次都有寫,仲要係唔同評判添。

係啦,我女咁多年(大大話話都五六年),都無寫過佢背譜

小提琴果兩次都無寫

不過咁又學多左野

有d評判會寫係分紙,有d另外記開吧,有d冇記

6至8級鋼琴獨奏要求要背,點會高分d呢!

Competition Requirement:

competitors must play from memory during the competition

原帖由 Fatty 於 09-2-23 22:58 發表
背譜同睇譜,分數上會唔會有差別?背譜會唔會高分D?

醒目開學勳章

小兒係參加小提琴,大會並無要求背譜,所以我想知背譜會唔會高分D。

原帖由 hehe22 於 09-2-24 22:08 發表
6至8級鋼琴獨奏要求要背,點會高分d呢!

Competition Requirement:                                                                                         

competitors must play from memory during the competi ...

原帖由 Fatty 於 09-2-24 22:33 發表
小兒係參加小提琴,大會並無要求背譜,所以我想知背譜會唔會高分D。

Fatty,

我對音樂其實無咩認識,但因為陪個女參加了好幾年的校際音樂節的鋼琴和長笛項目,聽過不小評判的評語,叫做有少少可以同你share。

我覺得小提琴和長笛呢類"企"係臺前演奏的項目,跟觀眾和評判的"溝通"都幾重要,如果演奏者一直低下頭看譜,可能演奏起來少了跟臺下"互通"...

至於背譜是否會加分,我諗真係因評判而異,我遇過長笛評判講明較欣賞會抬起頭跟臺下觀眾有"接觸"的參賽者。

最主要還是看你的小朋友,如果他一早就背熟樂譜,而他又有信心沒有份譜"back up"可以揮洒自如的話就背譜;但不要勉強吧! 因為有些小朋友較"滕雞",有份譜係前面隔一隔會無咁驚青o架!

如有謬誤,請各位指正!

我愚見係絕大部分人都係背譜,如果你唔背,評會覺得你準備不足。

咁..其實我想問下係咪可以帶譜上去表演呢?同埋個譜可唔可以自己寫低d野呢?唔該哂..

各位媽咪:
我阿仔係星期一已經考咗啦! 我都發現原來背譜係有著數既! 因為背譜評判係會比高分你既. 好多家長都係咁話. 我哋果組第一名都係背譜既. 但千祈唔好帶一張紙上台. 一定disqualified.  我哋果組就係有一個女仔 disqualified 咗啦! 評判無比到分佢. 好可憐呀!!! 阿媽點講都係無用.

咁..帶乜野上去呀?唔係paper,唔該有冇人可以答我,,因我第一次參加

原帖由 亞史 於 09-2-25 16:29 發表
咁..帶乜野上去呀?唔係paper,唔該有冇人可以答我,,因我第一次參加

一係乜都唔帶,一係帶正版書囉

咁..本正版書,,可唔可以寫野架?